Γερμανία: Η επικράτηση του Trump ωθεί σε στρατιωτική ενότητα την Ε.Ε.

Συντάκτης: Andrew Rettman
Μετάφραση του: Ορέστη Μάτσα, ερευνητική ομάδα SAFIA

Ημερομηνία: 11 Νοεμβρίου 2016

Η επικράτηση του Donald Trump, όπως και το Brexit θα έπρεπε να επιταχύνουν τα σχέδια για αμυντική ολοκλήρωση της Ε.Ε., υποστηρίζει η Γερμανία.
«Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική βούληση για πιο συναφή πολιτική ασφάλειας . Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική θα μπορούσε να δώσει μια επιπρόσθετη ώθηση», αναφέρει η Υπουργός Αμύνης της Γερμανίας Ursula von der Leyen σε άρθρο της στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, την Τετάρτη (10 Νοεμβρίου).
«Η απόφαση για το Brexit καθώς επίσης και οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν θέσει μια νέα πορεία» για την Ε.Ε. πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι «ήταν δύσκολο τόσο για την Γερμανία όσο και για την Ευρώπη, την επόμενη μέρα των εκλογών να εκτιμήσουν τι να αναμένουν από την προεδρία του Trump».
Εκτιμά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά θα στραφούν προς το εσωτερικό «για να αντιμετωπίσουν την τεράστια αναταραχή που υπάρχει στη χώρα» και η οποία τροφοδοτήθηκε από την διχαστική προεκλογική εκστρατεία του Trump.
Ανέφερε ότι η ασφάλεια της Ε.Ε. θα έπρεπε να εξαρτάται από το NATO και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρ’ όλα αυτά η νίκη του Trump σήμανε για την Ευρώπη και την Γερμανία όντας «ένα μεγάλο έθνος στο κέντρο της Ευρώπης», την ανάγκη για «μεγαλύτερη αυτονομία σε θέματα ασφαλείας».
Η Von der Leyen μίλησε για την «οικοδόμηση ενός κοινού Οργανισμού Ασφάλειας και Άμυνας» ο οποίος θα σταθεροποιούσε την κατάσταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, έτσι ώστε λιγότεροι μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη.
«Αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που παίρνουμε από την προσφυγική κρίση. Εάν δεν φροντίζουμε για τα υπάρχοντα προβλήματα, τότε, σε κάποιο σημείο, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».
Μιλώντας την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες, η Federica Mogherini, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. και πρώην διπλωμάτης της Ιταλίας, κράτησε την ίδια γραμμή με την Γερμανίδα υπουργό.
«Έχει αρχίσει πλέον να γίνεται ξεκάθαρο σε όλους, ότι ο μόνος τρόπος να παρέχουμε ασφάλεια στους πολίτες μας, είναι να εργαστούμε όλοι μαζί σαν πραγματική Ένωση, με όλες μας τις δυνάμεις, στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας», είπε η Mogherini στην ομιλία της στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Άμυνας (EDA), τμήμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης .
Πρόσθεσε ότι το NATO «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής αμυντικής γραμμής» παρ’ όλα αυτά η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει «στρατηγική αυτονομία».
Έκανε κάλεσμα επίσης για την δημιουργία διοικητηρίου για τις στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε., το οποίο περιέγραψε ως μια μικρογραφία του Κέντρου Διοίκησης του NATO που βρίσκεται στο Βέλγιο.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει καλύτερη χρήση των δυνάμεων ταχείας απόκρισης, σε περιπτώσεις ανάπτυξης των ευέλικτων battlegroups» πρόσθεσε.
Τα battlegroups είναι τάγματα στρατιωτών από συμμαχίες των κρατών της Ε.Ε.. Υφίστανται από το 2007, ωστόσο ποτέ έως τώρα δεν είχαν στρατιωτική δράση επί του πεδίου.
Η Mogherini είπε επίσης ότι ο EDA θα μπορούσε να διευθύνει τόσο τις προμήθειες όσο και την Έρευνα και Ανάπτυξη της άμυνας της Ε.Ε., με σκοπό την δημιουργία μιας «Στρατιωτικής Βιομηχανικής Βάσης».
«Το Horizon 2020 καλύπτει μόνο πολιτικές και διπλής χρήσης τεχνολογίες. Ένα διευρυμένο σε ολόκληρη την ήπειρο ερευνητικό πρόγραμμα στον τομέα της Άμυνας θα αποτελούσε μια φυσική προέκταση του Horizon 2020» είπε, αναφερόμενη στο υφιστάμενο Ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους €80 εκατομμυρίων για την επιστήμη.

Δείπνο για Trump
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν την εκλογή Trump σε ξεχωριστό δείπνο υπό πρωτοβουλία της Γερμανίας, στις Βρυξέλλες την Κυριακή.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης θα συζητήσουν επίσης για την «υλοποίηση του σχεδίου Άμυνας και Ασφάλειας» της Mogherini, στην πρωτεύουσα της Ε.Ε., τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Ο Trump, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερασπιστεί τα κράτη του NΑΤΟ που δεν πληρώνουν το μερίδιο τους για την άμυνα, καθώς, επίσης, ότι πιθανόν να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Από τους ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας, όπως ο Mark Galeotti, Αμερικανός ακαδημαϊκός στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας, επισημαίνεται ότι τα βαλκανικά κράτη και η Ουκρανία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από μόνα τους τον τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας.
Υπογραμμίζει επίσης ότι το ρίσκο μιας σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας θα ήταν ακόμα υψηλότερο σε περίπτωση που ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin προσπαθούσε να δοκιμάσει τα όρια του Trump.
Η αναφορά της Von der Leyen στο Brexit έρχεται μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου, στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε για την αποχώρησή του από την Ε.Ε..
Η Βρετανία ήταν η κορυφαία στρατιωτική δύναμη της Ε.E. και είχε διαβεβαιώσει ότι θα σταματούσε την ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία, καθότι θεωρεί πως υπονομεύει NΑΤΟ.

Ευρωπαϊκός Στρατός
Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία έχουν ήδη από τον Οκτώβριο, κάνει κάλεσμα για την δημιουργία μιας Αμυντικής Ένωσης της Ε.Ε., ως αντίδραση της έκβασης του δημοψηφίσματος για το Brexit.
«Για να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν είναι σκοπός μας ένας Στρατός της Ε.Ε. αυτή την στιγμή» είπαν.
Σύμφωνα με ξεχωριστές ιταλικές, αλλά και γαλλικές προτάσεις, η Γερμανία και η Ιταλία επιθυμούν την δημιουργία μιας ενιαίας στρατιωτικής δύναμης για την ΕΕ.
Η Ιταλία τον Σεπτέμβρη έκανε κάλεσμα για την δημιουργία μίας «μόνιμης κοινής πολυεθνικής ευρωπαϊκής δύναμης» η οποία θα προετοίμαζε τον έδαφος για μια «μελλοντική ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή δύναμη».
Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, μιλώντας στην συνδιάσκεψη «TATRA SUMMIT» που διοργανώνεται από τον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό οργανισμό Globsec, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό είναι κάτι πολύ κοντά στην επιθυμία των Γερμανών- θα ήθελαν την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού».
H Von der Leyen στο άρθρο της στην εφημερίδα Rheinische Post,αναφέρθηκε στην Αφρική καθώς και στην Μέση Ανατολή, όμως άλλοι Γερμανοί πολιτικοί είπαν πως η δημιουργία ενός στρατού της Ε.Ε., θα χρειαζόταν για την αναχαίτιση της επιθετικότητας που επιδεικνύει η Ρωσία.
«H στάση του [Trump], είναι αναμφίβολα απειλή για τη θέση της Δύσης απέναντι σε μια επιθετική και εθνικιστική Ρωσία» είπε ο Norbert Roettgen, αρχαιότερος βουλευτής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών του γερμανικού κοινοβουλίου, μιλώντας στην αγγλική εφημερίδα Financial Times.

Ένας διαφορετικός περιορισμός
Η Γερμανία στέλνει 500 στρατιώτες στην Λιθουανία στις αρχές του 2017 ως χώρα του NΑΤΟ, για περιορισμό των ρωσικών δυνάμεων.
Θα αυξήσει επίσης τις αμυντικές της δαπάνες από €34 εκατομμύρια σε €39 εκατομμύρια τον χρόνο, παρ’ όλα αυτά βρίσκεται και πάλι κάτω από τον στόχο του NATO που είναι το 2% του ΑΕΠ για τις συμμαχικές χώρες.
Μιλώντας στη διάσκεψη ασφαλείας στο Μόναχο το 2015, ο Γερμανός πρόεδρος Joachim Gauck παρατήρησε μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης πριν το Brexit και τον Trump.
Είπε πως η Γερμανία θα πρέπει να παίξει πιο καθοριστικό ρόλο στο εξωτερικό, παρά το παρελθόν της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ενώ υπάρχουν πραγματικοί ειρηνιστές στην Γερμανία, υπάρχουν επίσης άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ένοχο παρελθόν της σαν ασπίδα για τεμπελιά ή ακόμα ως λαχτάρα για αποδέσμευση από τον υπόλοιπο κόσμο» είπε.
«Αυτή [η ενοχή], δίνει στην Γερμανία ένα αμφισβητούμενο δικαίωμα να κοιτάξει στην αντίθετη κατεύθυνση… Ένας περιορισμός που μπορεί να εκληφθεί και τελείως διαφορετικά» κατέληξε.

Πηγή: https://euobserver.com/foreign/135877

Απάντηση