Ο πρόεδρος Xi τονίζει τη σημασία της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, ενός θετικού διαδικτυακού περιβάλλοντος

CCTV.com

Σε μετάφραση του Ορφέα Δαμανάκη, Ερευνητική Ομάδα S.A.F.I.A – τομέας Κίνας

Σε επιμέλεια της Σοφία Γκαβαρδίνα, Συντονίστριας Ερευνητική Ομάδα S.A.F.I.A – τομέας Κίνας

16/11/2016

 

Σε ένα συμπόσιο με θέμα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την πληροφοριοποίηση τον Απρίλιο, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έκανε έκκληση για ενισχυμένη ασφάλεια στην κυβερνοχώρο και είπε στους αξιωματούχους να κάνουν χρήση του διαδικτύου με σκοπό την κατανόηση της κοινής γνώμης.

Στην ομιλία του, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε τη «σωστή άποψη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», κι έκανε έκκληση για την καθιέρωση ενός συστήματος για την προστασία της υποδομής πληροφοριών αναφορικά με χρηματοπιστωτικές, ενεργειακές, και βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

Παρότρυνε τις αρχές να καθιερώσουν ενοποιημένους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την αναφορά κινδύνων και για την κοινοποίηση πληροφοριών.

Οι αμυντικές δυνατότητες αναφορικά με το Διαδίκτυο θα πρέπει να ενισχυθούν και οι ρόλοι των κυβερνήσεων και των δυνάμεων της αγοράς θα πρέπει να οριστούν με σαφήνεια, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος.

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων χωρών σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο βασίζεται όχι μόνο στην τεχνολογία αλλά και στις έννοιες και στις κοινές γνώμες», είπε, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της Κίνας σχετικά με την κυριαρχία και την κοινότητα ενός κοινού πεπρωμένου στον κυβερνοχώρο έχει κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών.

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ο Κινέζος Πρόεδρος ζήτησε από τη βιομηχανία να διεξάγει περισσότερη έρευνα αναφορικά με τον πυρήνα της τεχνολογίας του Διαδικτύου, στοιχείο που το προσδιόρισε ως το «κλειδί στην Διαδικτυακή ανάπτυξη της Κίνας» και προειδοποίησε πώς «η μεγαλύτερη απειλή μας είναι να κρατάνε άλλες χώρες το κλειδί».

Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης του Διαδικτύου, είπε, τονίζοντας ότι «η Κίνα δεν μπορεί και δε θα κλείσει την πόρτα της στον κόσμο».

Πρότεινε την καθιέρωση συμμαχιών μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για την ενίσχυση του συντονισμού. Επίσης, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε τον ρόλο του Διαδικτύου στην κατεύθυνση και αντιπροσώπευση της κοινής γνώμης.

Ο Κινέζος Πρόεδρος διέταξε τους αξιωματούχους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο να συνεργάζονται με τον λαό, μαθαίνοντας για τις ανησυχίες και τις επιθυμίες του και να συνεργάζονται μ’ αυτόν διαδικτυακά.

«Οι χρήστες του Διαδικτύου προέρχονται από πολλά μέρη, ο καθένας με τις δικές του εμπειρίες και απόψεις. Ως εκ τούτου είναι υπερβολικό να τους ζητήσουμε να είναι σωστοί για κάθε θέμα», είπε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Η Κίνα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τον κυβερνοχώρο και να εργαστεί για την διασφάλιση ενός περιεχομένου υψηλής ποιότητας, είπε, με θετικές φωνές που δημιουργούν μια υγιή, θετική κουλτούρα που να αποτελεί μια δύναμη για το καλό.

Ο Κινέζος Πρόεδρος πρότεινε ο κυβερνοχώρος να διαπνέεται από θετική ενέργεια και βασικές αξίες, με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα καθαρό και δίκαιο περιβάλλον.

Ωστόσο, αντί να έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια άποψη, ένα θετικό περιβάλλον κοινής γνώμης στον κυβερνοχώρο σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συκοφαντίες, φήμες, εγκλήματα και άλλες παραβιάσεις του Συντάγματος και των νόμων, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Ανησυχώντας για Διαδικτυακή απάτη, ο Κινέζος Πρόεδρος προέτρεψε τις αρχές να επιταχύνουν τη νομοθεσία σχετικά με το Διαδίκτυο και να ενισχύσουν την εποπτεία στον κυβερνοχώρο για την αντιμετώπιση των σχετικών κινδύνων.

Επιπλέον, ο Κινέζος Πρόεδρος έκανε έκκληση για ενισχυμένη διαχείριση των μεγάλων δεδομένων. Οι επιχειρήσεις του Διαδικτύου πρέπει να αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των δεδομένων, καθώς μπορεί να αφορούν εθνικά συμφέροντα και την [εθνική] ασφάλεια, δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος.

 

Read at: http://english.cctv.com/2016/11/16/VIDErT5MIZrFe9iZDt3SoFWI161116.shtml

 

Απάντηση