της Aleksandra Eriksson

Σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Καραϊσκου, Ερευνήτρια Ομάδας S.A.F.I.A.

Σε επιμέλεια της Ειρήνη Χριστοδουλάκη, Συντονίστρια Ομάδας S.A.F.I.A. – τομέας Ευρώπης – Ευρωπαϊκής Ένωσης

6/12/2016

 

Η πολωνική κρατική κοινοπραξία φυσικού αερίου PGNiG κατέθεσε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή (4 Δεκεμβρίου) ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα έδινε στην ρωσική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Gazprom μοναδικά δικαιώματα στον αποκαλούμενο αγωγό Opal στην Γερμανία.

Η πολωνική εταιρία δήλωσε ότι η απόφαση, η οποία ελήφθη στις 28 Οκτωβρίου, παραβίαζε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ για την κατανομή χρήσης των υποδομών. Η επιπλέον χωρητικότητα του αγωγού Opal θα βοηθήσει την Ρωσία να επεκτείνει τον αγωγό Nord Stream στην Γερμανία και να ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που η Βαρσοβία θεωρεί στρατηγική απειλή.

«Αυτό είναι το πρώτο από μία σειρά νομικών μέτρων που η PGNiG έχει σκοπό να λάβει πάνω στο θέμα κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Bundesnetzagentur, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας», δήλωσε η κοινοπραξία φυσικού αερίου.

Η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει στις εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου να αποκτούν αποκλειστική χρήση του αγωγού. Ωστόσο, το 2009, η Επιτροπή συμφώνησε ότι η Gazprom θα μπορούσε να έχει αποκλειστική χρήση του μισού της συνολικής χωρητικότητας του αγωγού Οpal.

Τον Οκτώβριο η Επιτροπή ήρε το ανώτατο όριο του 50%, επιτρέποντας στην Gazprom να επεκτείνει την χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream και να παρακάμψει τόσο την Ουκρανία, όσο και την Πολωνία ως ενδιάμεσες χώρες στην διαδρομή του αερίου.

Το εκτελεστικό σώμα της ΕΕ δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα την απόφασή του και η PGNiG δήλωσε ότι η γερμανική ρυθμιστική αρχή δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα αιτήματά τους για χορήγηση της απόφασης.

Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική ρυθμιστική αρχή έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί την απόφαση. Στις 28 Οκτωβρίου υπέγραψε συμφωνία με την Gazprom και με τους ιδιοκτήτες του αγωγού Opal για την απαλλαγή τους από την υποχρέωση εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση τρίτων μερών στον αγωγό.

O Διευθύνων Σύμβουλος της PGNiG, Piotr Wozniak, δήλωσε ότι η Επιτροπή και η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενεργούσαν κατά τρόπο που υπονόμευε την ασφάλεια της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τις γειτονικές χώρες.

«Καταστρέφουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου και επεκτείνουν τα προνόμια που απολαμβάνει η Gazprom, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση μονοπωλίου από την ρωσική εταιρεία στην παροχή φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», είπε.

Αν το δικαστήριο αποφασίσει να μην ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής, η PGNiG θα ασκήσει έφεση, δήλωσε ο Wozniak, κάτι το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.

Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στοχεύει ρητά στην μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, η Gazprom, όμως, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι οι εξαγωγές στην ΕΕ έχουν φθάσει σε νέο ύψος-ρεκόρ.

Η Πολωνία θέλει, επίσης, η Επιτροπή να σταματήσει το σχέδιο της Gazprom κατασκευής και δεύτερου αγωγού, του Nord Stream 2, ο οποίος θα μπορούσε να στείλει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην  Γερμανία παρακάμπτωντας την Πολωνία και την Ουκρανία.

Οι πολωνικές αρχές δηλώνουν ότι ο αγωγός παραβιάζει την νομοθεσία της ΕΕ και υπονομεύει την πολιτική του μπλοκ για την Ουκρανία.

Το εκτελεστικό σώμα της ΕΕ, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι είναι δύσκολο να καθηλώσει το πρότζεκτ αυτό με νομικούς όρους, διότι τα σχέδιά του άλλαζαν συνέχεια.

Πηγή: https://euobserver.com/energy/136161