Η Ε.Ε συμφωνεί πάνω σε νέους νόμους όπλων μπροστά στην τρομοκρατία

Scroll down to content

Deutsche Welle

Σε μετάφραση του Βασίλη Γαβρόγλου,  Ερευνητική Ομάδα S.A.F.I.A.

Σε επιμέλεια της Ειρήνης Χριστοδουλάκη, Συντονίστρια Ερευνητικής Ομάδας S.A.F.I.A. – τομέας Ευρώπης- Ευρωπαϊκής Ένωσης

20/12/2016

 

Τα 28 μέλη της Ε.Ε έφτασαν σε συμφωνία για αυστηρότερους κανόνες αναφορικά με την κατοχή όπλων οι οποίοι προβλέπουν την απόλυτη απαγόρευση στη χρήση πυροβόλων. Όμως, οι ηγέτες της Ευρώπης σταμάτησαν λίγο πριν την απαγόρευση των καλάσνικοφ.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε είπαν πως οι προτάσεις, οι οποίες πρωτοαναφέρθηκαν το 2015, θα περιορίσουν την πρόσβαση σε όπλα υψηλής – διαμέτρου και θα δώσουν στις αρχές επιβολής του νόμου νέα εργαλεία για να εντοπίζουν την προέλευση των όπλων και να αποφεύγουν την πώλησή τους στην μαύρη αγορά: H υποστήριξη των νέων κανόνων έγινε πιο ελκυστική μετά από αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στο Παρίσι, στην Νίκαια και στις Βρυξέλλες τα τελευταία δυο χρόνια.

«Έχουμε πολεμήσει δυνατά για μια φιλόδοξη συμφωνία, η οποία θα περιορίσει το ρίσκο των επιθέσεων με όπλο σε σχολεία, θερινές κατασκηνώσεις ή τρομοκρατικές επιθέσεις με νομίμως κατεχόμενα πυροβόλα» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ σε δήλωσή του.

Αλλά ο Γιούνκερ είπε ότι οι Βρυξέλλες «θα ήθελαν να προχωρήσουν παραπέρα»

Υπάκουοι στην πίεση

Αναλυτές είπαν ότι το λόμπι των όπλων της Ευρώπης πίεζε αρκετά μέλη της Ε.Ε να ταχθούν εναντίον μιας ολοκληρωτικής απαγόρευσης στα περισσότερα θανατηφόρα ημιαυτόματα όπλα όπως το Καλάσνικοφ, γνωστό επίσης με την ονομασία ΑΚ-47.

 

Ωστόσο, πολυβόλα τα οποία μετατρέπονται σε όπλα που πυροβολούν άσφαιρα – για χρήση στο θέατρο ή την τηλεόραση – θα ελέγχονται πιο αυστηρά, μετά από τις επιθέσεις μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Παρίσι το 2015 που μετέτρεψαν όπλα που πυροβολούν με άσφαιρα φυσίγγια σε θανατηφόρα. Κοντά και μακριά ημι-αυτόματα όπλα με μηχανισμούς φορτώματος άνω των 20 γύρων βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με την απαγόρευση, όπως και τα όπλα που μπορούν να διπλωθούν ή να κρυφτούν.

Τυποποιημένα μοτίβα θα παρουσιαστούν για τα εξαρτήματα των όπλων, μαζί με την άμεση εγγραφή των πωλήσεων τους, οι λεπτομέρειες των οποίων θα παραμείνουν σε βάσεις δεδομένων των εθνικών αστυνομιών.

 

Η αλλαγή του κανόνα είναι η πρώτη του μπλοκ από το 1991 και μένει ακόμη να ψηφισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η νομοθεσία σχετικά με την κατοχή όπλων διαφέρει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την Ε.Ε. Μερικές χώρες ζήτησαν εξαιρέσεις στην αγορά και την πώληση ημιαυτόματων πυροβόλων για ομάδες που περιλαμβάνουν ομίλους σκοποβολής μέχρι και συλλέκτες.

 

 

Link : http://www.dw.com/en/eu-agrees-new-gun-rules-in-face-of-terrorism/a-36849288

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: