Του ΚΟΡΑΛ ΝΤΑΒΕΝΠΟΡΤ
Σε μετάφραση της Ιωάννας Δαλαμαρίνη, Ερευνητική Ομάδα S.A.F.I.A. – Τομέας Ηνωμένων Πολιτειών
Σε επιμέλεια της Μαριέττας Χατζηδιάκου, Συντονίστρια Ερευνητικής Ομάδας S.A.F.I.A. – Τομέας Ηνωμένων Πολιτειών
26 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2017
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε πως θα καταργούσε κάποιες σημαντικές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις του πρώην Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και πως θα «ξεφορτωνόταν» την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Την Τρίτη ο κ. Τραμπ ξεκίνησε να κάνει πράξη αυτές τις υποσχέσεις με υπομνήματα τα οποία ανοίγουν το δρόμο για την κατασκευή των πετρελαιαγωγών Keystone XL και Dacota Access. Αναμένεται να αναιρέσει μερικούς ακόμα νόμους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που σχετίζονται με την παραγωγή άνθρακα.
Παρόλο που η κατάργηση των πιο σημαντικών περιβαλλοντικών ρυθμίσεων του κ. Ομπάμα είναι δυνατή, θα χρειαστεί νομική οξυδέρκεια και πολύς χρόνος – ίσως περισσότερος από τη διάρκεια μίας προεδρικής θητείας. Ας δούμε τι μπορεί να κάνει ο κ. Τραμπ και τι όχι, και πόσο γρήγορα μπορεί να επαναφέρει περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Εξόρυξη άνθρακα σε ομοσπονδιακά κράτη
Πριν ένα χρόνο, ο κ. Ομπάμα προκάλεσε την οργή της βιομηχανίας άνθρακα με μία εκτελεστική ενέργεια που αποφασίστηκε εν μία νυκτί και απαγόρευε νέες μισθώσεις ανθρακωρυχείων σε δημόσιες εκτάσεις. Ο κ. Τραμπ έχει την αντίστοιχη εξουσία να αναιρέσει την απαγόρευση αυτή.
«Αυτό που έκανε ο Ομπάμα ήταν να πατήσει το pause, και ο Τραμπ μπορεί τώρα να πατήσει το start ξανά,» είπε ο Ρίτσαρντ Λάζαρους, καθηγητής περιβαλλοντικού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ό,τι έγινε χωρίς πολλές διεργασίες νωρίτερα, μπορεί επίσης να αναιρεθεί χωρίς πολλές διαδικασίες.»
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σαφές το πόσο μεγάλο θα είναι το αντίκτυπο μίας τέτοιας κίνησης στον τομέα της εργασίας και του περιβάλλοντος. Επηρεάζει μόνο ανθρακωρυχεία στο Ουαϊόμινγκ και τη Μοντάνα, όπου οι εταιρείες άνθρακα για χρόνια καταργούσαν θέσεις εργασίας εξαιτίας της αυξημένης αυτοματοποίησης και της μειωμένης ζήτησης σε άνθρακα.
Περιορισμοί στις εξορύξεις άνθρακα μέσω αφαίρεσης της βουνοκορφής
«Αυτό είναι κάτι πολύ εύκολο», είπε ο κ. Λάζαρους σχετικά με έναν νέο κανονισμό για την εξόρυξη άνθρακα. Στις 19 Ιανουαρίου, μία μέρα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Τραμπ, η διακυβέρνηση Ομπάμα θέσπισε ένα νόμο για τη μείωση των εξορύξεων άνθρακα μέσω αφαίρεσης βουνοκορφής, κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται εκρηκτικά που ανατινάζουν τις γεμάτες άνθρακα βουνοκορφές. Οι εταιρείες άνθρακα αντιτίθενται σε αυτό το νόμο, ο οποίος τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνική κοντά σε ποτάμια που θα μπορούσαν να μολυνθούν από τα προκληθέντα μπάζα.
Ο νόμος μάλλον θα αναιρεθεί σύντομα. Σύμφωνα με την αναθεώρηση του Κογκρέσου το 1996, το Κογκρέσο μπορεί να αποσύρει νέους κανονισμούς εντός 60 νομοθετικών ημερών μετά την θέσπισή τους, μέσω μίας απλής πλειοψηφίας των 51 ψήφων στη Γερουσία. Αν και ο νόμος έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς μόνο μία φορά μέσα στα 20 χρόνια ιστορίας του, αναμένεται σύντομα να τραβήξει εκ νέου τα φώτα πάνω του. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ από το πλούσιο σε άνθρακα Κεντάκι, έχει ήδη υποσχεθεί πως θα χρησιμοποιήσει το νόμο για να αναιρέσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ρυθμιστική επίθεση στη χώρα του άνθρακα.» Με την υποστήριξη και των 52 Ρεπουμπλικάνων και πιθανώς και του Γερουσιαστή Τζόε Μαντσίν, ενός Δημοκράτη της Δυτικής Βιρτζίνια, η αναίρεση αυτού του νόμου αναμένεται να βρίσκεται στο τραπέζι του κ. Τραμπ εντός ολίγων εβδομάδων.
Κανονισμός για τις εκπομπές μεθανίου
Το Νοέμβριο, το Υπουργείο Εσωτερικών θέσπισε ένα νόμο με σκοπό να χαλιναγωγήσει την εκπομπή μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και το οποίο προέρχεται από μονάδες άντλησης πετρελαίου και αερίου. Εταιρείες πετρελαίου και αερίου περιέγραψαν το νόμο ως πολυδάπανο και επαχθή. Όπως και ο νόμος για την εξόρυξη άνθρακα μέσω αφαίρεσης βουνοκορφής, έτσι κι αυτός έγκειται στο παραθυράκι των 60 ημερών το οποίο επιτρέπει στο Κογκρέσο να τον ανατρέψει σύντομα μέσω της πλειοψηφίας των 51 ψήφων. Οι σύμμαχοι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη Γερουσία αναμένεται να ασκήσουν σύντομα πίεση για να το πετύχουν αυτό.
Αναιρώντας τις οικολογικές προδιαγραφές γύρω από τα καύσιμα οχημάτων
Αν και αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα, υπάρχει μία σαφής νομική οδός για τη διακυβέρνηση του Τραμπ ώστε να αναιρέσει μία από τις σημαντικότερες πολιτικές του κ. Ομπάμα σχετικά με την κλιματική αλλαγή: ένας κανονισμός του 2011 που απαιτούσε από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να έχουν κατασκευάσει μέχρι το 2025 ένα μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων τα οποία θα εξοικονομούν κατά μέσο όρο 54.5 μίλια ανά γαλόνι σε καύσιμα. Ο νόμος αυτός, ο οποίος εκδόθηκε από κοινού με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Μεταφορών, θα υποχρέωνε τους κατασκευαστές να φτιάχνουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα επόμενης γενιάς. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα περίπου κατά έξι δισεκατομμύρια τόνους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με την απομάκρυνση των εκπομπών άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες για έναν ολόκληρο χρόνο.
Αλλά ο νόμος αυτός συνοδεύεται από ένα νομοθετικό κενό: μία διάταξη την οποία εισήγαγαν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σύμφωνα με την οποία μπορούν να επανεξετάσουν το νόμο το 2017 σε περίπτωση που τον θεωρήσουν υπέρμετρα επαχθή. Λίγο πριν αφήσει το γραφείο του ο Ομπάμα, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εξέδωσε πόρισμα το οποίο έλεγε ότι ο νόμος δεν ήταν υπέρμετρα δαπανηρός για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Αλλά αυτό δεν έγινε από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών, αφήνοντας έτσι μία νομική οδό στη διακυβέρνηση του Τραμπ για να χαλαρώσει τις προδιαγραφές μέσω αυτής της υπηρεσίας.
Οι γενικοί διευθυντές των μεγαλύτερων εταιρειών αυτοκινήτων έχουν ήδη ζητήσει από τον κ. Τραμπ να γίνει αυτό σε μία συνάντηση μαζί του αυτή την εβδομάδα. Αν και ο κ. Τραμπ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, είπε στους κατασκευαστές αυτοκινήτων ότι σχεδιάζει να μειώσει το ρυθμιστικό τους φόρτο.
«Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εν μία νυκτί» είπε ο Τζέφρυ Χόλμστεντ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος κατά τη διακυβέρνηση του Προέδρου Τζορτζ Μπους, για τον οποίο έχει αναφερθεί πως υπάρχει πιθανότητα να είναι αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος κατά την προεδρία του κ. Τραμπ. Πιθανώς να χρειαζόταν ένας χρόνος ή 18 μήνες για να γίνει αυτό. Αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο από νομικής άποψης.»
Ξαναφτιάχνοντας κανονισμούς για την κλιματική αλλαγή
Ο πυρήνας της πολιτικής του κ. Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή είναι ένας νόμος του 2015 από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, ο οποίος ελέγχει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρισμού. Θα μπορούσε να κλείσει και να αντικαταστήσει εκατοντάδες σταθμούς λιθάνθρακα με μονάδες παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα εξαλείψει το νόμο αυτό, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει χρόνιες δικαστικές διαμάχες. Επίσης, σύμφωνα με το νόμο, θα χρειαζόταν να παρουσιάσει έναν εναλλακτικό κανονισμό.
Έχει ήδη γίνει προσφυγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για τον κλιματικό νόμο του κ. Ομπάμα, και αναμένεται η ετυμηγορία. Προβλέπεται να υπάρξει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η διακυβέρνηση του Τραμπ θα μπορούσε να αρνηθεί την υπεράσπιση του νόμου του Ομπάμα στο δικαστήριο, αλλά περιβαλλοντικές οργανώσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μάχονται υπέρ αυτού. Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος του Τραμπ θα έπρεπε να δημιουργήσει το δικό της κανονισμό ο οποίος θα ήταν θεωρητικά πιο φιλικός προς τη βιομηχανία, και θα χρειαζόταν περίπου 18 μήνες για να ολοκληρωθεί. Αλλά, τότε, ο νόμος αυτός θα υπόκειντο σίγουρα σε μία ομοσπονδιακή νομική αγωγή, για την οποία μάλλον θα ασκούταν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ένα πιθανό αλλά παράξενο αποτέλεσμα θα ήταν να βρίσκονται και ο κλιματικός νόμος του Ομπάμα αλλά και αυτός του Τραμπ για χρόνια στις ίδιες δικαστικές αίθουσες.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα στις δικαστικές αίθουσες, και αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια,» είπε ο Ρίτσαρντ Ρέβεζ, διευθυντής του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εν τέλει, το τι θα γίνει με αυτό το θέμα θα καθοριστεί μάλλον από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.»
Το κοινωνικό κόστος του άνθρακα
Αυτή η ασαφής αλλά ισχυρή στιχουργική δημιουργήθηκε από τους οικονομολόγους του κ. Ομπάμα με σκοπό να υπάρξει μία μετρήσιμη τιμή, 36 δολάρια για τον κάθε τόνο, σε ζημιές που προκαλούνται από τη ρύπανση από άνθρακα. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος του κ. Ομπάμα έβαλε το κοινωνικό κόστος του άνθρακα μέσα σε φόρμουλες για να δημιουργήσει μία οικονομική αιτιολόγηση ως προς τους κανονισμούς που επιβάλλουν ένα μετρήσιμο κόστος σε αυτούς που ρυπαίνουν. Μειώνοντας ή εξαλείφοντας αυτή τη στιχουργική, οι ρυθμιστικοί φορείς του κ. Τραμπ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία οικονομική λογική για να αναιρέσουν αυτούς τους νόμους και να τους αντικαταστήσουν με νόμους χαλαρούς και φιλικούς προς τη βιομηχανία.
Τα ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο κ. Ομπάμα δεχτηκε την οργισμένη αντιδραση των αγροτικων περιοχων γισ τον αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος τίτλο φοβήθηκε «Τα ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών». Αυτός εκδόθηκε το 2015 υπό την ισχύ του νόμου του 1972 για Καθαρά Ύδατα, ο οποίος έδωσε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα ευρύ περιθώριο ώστε να περιορίσει τη μόλυνση σε σημαντικά υδάτινα συστήματα, όπως το Τσεζαπικ Μπέι, ο Ποταμός Μισισιπής και το Πάτζετ Σάουντ, όπως επίσης και σε μικρά ποτάμια και υγροτόπους που στραγγίζουν μέσα σε αυτά τα μεγάλα ύδατα. Αλλά οργανισμοί όπως το Ομοσπονδιακό Γραφείο των Αμερικάνικων Αγροκτημάτων αποκαλούν το νόμο αυτό «αρπαγή της γης», και ο κ. Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα τον ξεφορτωθεί.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος του κ. Τραμπ θα μπορούσε να ανακαλέσει το νόμο. Αλλά θα χρειαζόταν να δημιουργήσει έναν καινούριο, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να μπει σε πολύπλοκα νομικά μονοπάτια καθώς προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τους όρους των ομοσπονδιακών πλωτών οδών και υγροτόπων. «Δε θα είναι εύκολο», είπε ο κ. Χόλστεντ. «Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά είναι πιθανόν να χρειαστούν αρκετά χρόνια.»
Link: https://www.nytimes.com/2017/01/26/us/politics/donald-trump-climate-epa.html?ref=energy-environment&_r=0