Νίκος Γονιδάκης, μέλος SAFIA

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση Ρεπουμπλικάνων υπό την Προεδρία Trump είναι τόσο αμφιλεγόμενη όσο και ο αρχηγός της. Αμφίρροπα τα αισθήματα της ευρύτερης κοινής γνώμης ,η οποία από την μία εξέλεξε τον Donald J.Trump δίνοντας την πανηγυρική νίκη , που είχε στερήσει ο Barack Obama τα προηγούμενα χρόνια από την συντηρητική παράταξη, από την άλλη ωστόσο δε παύει να αμφισβητεί όχι μόνο αρκετές από τις πολιτικές του Προέδρου  αλλά και πολλά από τα πρόσωπα , που στελεχώνουν την κυβέρνησή του. Άνθρωποι στην πλειοψηφία τους λευκοί, ευκατάστατοι, συντηρητικοί και κατά κύριο λόγο φύλου αρσενικού. Κατά κάποιο τρόπο αντικατοπτρίζουν τον πυρήνα της αμερικανικής κοινωνίας ,υπό την έννοια του συντηρητισμού, αλλά και την κλασική, ρεπουμπλικανική δημογραφική βάση.

Μεταξύ των ατόμων , που τοποθετήθηκαν σε νευραλγικές θέσεις στην κυβέρνηση Trump και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων είναι και η κυρία Betsy DeVos.Η κυρία DeVos λόγω κυρίως της εμπειρίας της στον τομέα της παιδείας στη γενέτειρά της πολιτεία του Michigan,κρίθηκε κατάλληλη για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ενός Υπουργείου ,που θα το χαρακτήριζα ως < υποτιμημένο > συγκριτικά με εκείνα των Εξωτερικών ή των Οικονομικών. Εάν αναλογιστεί κανείς το γεγονός, ότι μέσω των ενεργειών του Υπουργείου αυτού διαμορφώνονται σταδιακά οι πολίτες της αυριανής αμερικανικής κοινωνίας και η ιδεολογία που θα φέρει καθένας ξεχωριστά, θεωρείται θεσμός μείζονος σημασίας. Παιδεύονται ουσιαστικά όχι μόνο οι αυριανοί ψηφοφόροι αλλά και οι αυριανοί Πρόεδροι. Συνεπώς ο παραγκωνισμός ενός τόσο σημαντικού μέρους μίας αλυσίδας, επηρεάζει άμεσα ολόκληρη την αλυσίδα , που αποτελεί η ίδια η χώρα αλλά και έμμεσα το διεθνές σύστημα , το οποίο θα έρθει σίγουρα αντιμέτωπο με ανθρώπους , που έχουν υπάρξει δέκτες ενός ελαττωματικού και ασθενούς συστήματος παιδείας.

Εκ των υστέρων βέβαια διαφαίνεται πως τα προσόντα της κυρίας DeVos για την θέση αυτή δημιουργούν πολλά ερωτήματα παράλληλα βέβαια και με την ίδια της την προσωπικότητα και την προϊστορία της στον τομέα της παιδείας και στο φιλανθρωπικό της έργο.

Γεννημένη στην πολιτεία του Michigan και μέρος  οικογένειας δισεκατομμυριούχων, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της φοιτητικής της ζωής  υπέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για ζητήματα εφαρμοσμένης πολιτικής στον τομέα της παιδείας .Πολιτικά είδε της απόψεις της να καθρεπτίζονται  στην Χριστιανοδημοκρατική  ιδεολογία. Παράλληλα με τις σπουδές της παρέμεινε κοντά στο θρησκευτικό γίγνεσθαι, που της κληροδότησε ουσιαστικά και η οικογένειά της. Πολιτικοποιημένη κιόλας από το 1982 ως μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του Michigan η ενασχόληση της εντατικοποιήθηκε όσο προχωρούσαν τα χρόνια. Κατά την διάρκεια της τετραετίας 1996-2000 διετέλεσε επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην πολιτεία της, ενώ αργότερα αποσύρθηκε από την άμεση ασχολία της με τα πολιτικά, δρώντας μέσω του φιλανθρωπικού της έργου μέχρι και το 2003, όπου και επανεξελέγη στην αρχηγία της συντηρητικής παράταξης του Michigan.Αποτέλεσε επιπλέον μέλος του προεκλογικού επιτελείου του συζύγου της,Dick DeVos ,κατά την διάρκεια των κυβερνητικών εκλογών για την ίδια πολιτεία .Εν τέλει ηττήθηκε από τον αντίπαλό του, παρόλη την αμέριστη προσφορά της εμπειρίας της συζύγου του καθόλη την διάρκεια της διαδικασίας αυτής.

Από αρκετά νεαρή ηλικία ξεκίνησε να πραγματοποιεί σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Ανήκοντας σε μία κλασική οικογένεια δισεκατομμυριούχων έμαθε, ότι η φιλανθρωπία πέρα από την ηθική ολοκλήρωση που προσφέρει, συμβάλλει συνάμα και στην  <οικοδόμηση> ενός ανθρώπινου προφίλ. Κανείς βέβαια δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η οικογένεια  DeVos έχει ευεργετήσει τόσο νέους ανθρώπους δημιουργώντας νέες διεξόδους για τις ανησυχίες τους, όσο και άτομα που χρειαζόταν τα απαραίτητα για την καθημερινή τους επιβίωση. Μέσω ιδρυμάτων όπως το <The Prince Foundation > και το <Dick and Betsy DeVos Family Foundation> συνέβαλαν τα μέγιστα κυρίως σε 5 τομείς, στην παιδεία, στην πολύπλευρη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, στις τέχνες, στην δικαιοσύνη καθώς και στην καλλιέργεια ηγετικών ικανοτήτων στους νέους.

Πέρα από τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Υπουργού Παιδείας εντύπωση προκαλούν και η κατά συρροή μαζικές  δωρεές της οικογενείας της σε μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Θεωρείται σύνηθες το φαινόμενο  σημαντικοί δωρητές να λαμβάνουν θέσεις σε κυβερνήσεις ή και να ηγούνται διπλωματικών αποστολών, αλλά η περίπτωση της Besty DeVos ξεπερνά όλες τις προηγούμενες. Στο  Κογκρέσο έχουν βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες γερουσιαστές, οι οποίοι έχουν λάβει υπό μορφή δωρεών $115,000 από την ίδια την κυρία DeVos και περισσότερα από $950,000 από την οικογένεια της  συνολικά από το 1980.Χαρακτηριστικό της ανάμειξης της  στις πολιτικές ζυμώσεις της χώρας είναι, ότι μοναχά στους 2 τελευταίους εκλογικούς κύκλους η οικογένεια DeVos έχει συνεισφέρει $8,3 εκατομμύρια super PACs της Ρεπουμπλικανικής παράταξης. Καθίσταται προφανής η άμεση επιρροή που ασκεί η οικογένεια στις εξελίξεις της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, αφού πολλές φορές εν τέλει  η χρηματοδότησή της οδηγεί στην εκλογή του προσώπου, που σπονσοράρει.

Επιπρόσθετα σε μία ανάλυση της οικογένειας της  νέας Υπουργού Παιδείας κρίνεται σημαντικότατη και η αναφορά του αδερφού της Erik Prince, καθότι αφενός αποτελεί μία πολυσχιδή προσωπικότητα με αξιοσημείωτη επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις και αφετέρου πολλές φορές στον αμερικανικό τύπο παρατηρείται σύγκριση μεταξύ των δύο, η οποία οδηγεί πολλές φορές σε εποικοδομητικά συμπεράσματα. Ο αδερφός της λοιπόν είναι κυρίως γνωστός ως ιδρυτής της Blackwater U.S.A , μίας ιδιωτικής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στον στρατιωτικό/αμυντικό τομέα. Ο Prince και η Blackwater ευδοκίμησαν στο έπακρον κατά την διακυβέρνηση Bush εξασφαλίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια μέσω συμβολαίων παροχής υπηρεσιών της εταιρείας του στον πόλεμο του Ιράκ. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και από το ξεκίνημά της αποτέλεσε πρωτοπόρο στον τομέα της. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες της Blackwater υπήρξε εκρηκτική μετά από την 11η Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τον ανεφοδιασμό χιλιάδων, πολεμικών εξωτερικών συνεργατών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, που προστάτευαν διπλωματικές αποστολές, πολεμικά οχήματα και καθίσταντο υπεύθυνοι για την φύλαξη των πυλών εισόδου και εξόδου. Ένα γεγονός μάλιστα για το οποίο ο Prince υπερηφανευόταν ήταν το ότι κανένας διπλωμάτης δεν σκοτώθηκε, ούτε καν τραυματίστηκε υπό την προστασία της Blackwater.

Εν τέλει παρόλο που ο πόλεμος είχε αρχίσει να καταλαγιάζει, η αδικαιολόγητα επιθετική τακτική πολλών συνεργατών της εταιρείας συνέβαλε στην σταδιακή της κατάρρευση. Το πιο ξακουστό περιστατικό εμπλέκει συνεργάτες της εταιρείας, οι οποίοι το 2007 στην πλατεία Nisour της Βαγδάτης άνοιξαν πυρά κατά απλών πολιτών σκοτώνοντας 17 από αυτούς. Ποινικές διώξεις όπως ήταν φυσικό υπήρξαν αλλά σύντομα αποσύρθηκαν.

Οι μηνύσεις ωστόσο άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τόσο από θύματα όσο και από οικογένειες των συνεργατών της Blackwater.Παράλληλα άρχισαν να διακινούνται έρευνες σχετικά με δραστηριότητες της εταιρείας, όπως η αποστολή όπλων. Τα επόμενα χρόνια υπό την διακυβέρνηση Obama καταρράκωσαν την εταιρεία του Erik Prince. Όποιος είχε συμμετάσχει σε αποστολή της Blackwater μαζί με τον Prince  στοχοποιήθηκε ως μισθοφόρος και δολοφόνος. Ο ίδιος ο Prince καρπώθηκε όπως διαφαίνεται την τρομακτικά αποτυχημένη πολιτική  Bush στην Μέση Ανατολή.

 Με την μετάβαση στην δημοκρατική κυβέρνηση Obama,όπως αναφέρεται και παραπάνω, η εταιρεία δέχτηκε καίρια πλήγματα  εφόσον θεωρήθηκε σύμβολο της αμερικανικής, υπερατλαντικής παρεμβατικότητας. Ο Prince αναγκάστηκε συνεπώς να πουλήσει την εταιρεία του το 2010 και να αναζητήσει την τύχη του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο Abu Dhabi λοιπόν ασχολείται με την δημιουργία δυνάμεων αντιπειρατικών και ιδιωτικής ασφάλειας για πρίγκιπες και χώρες της Αραβικής χερσονήσου. Ταυτόχρονα δρα επικουρικά προς Κινέζους επενδυτές στην εξόρυξη πετρελαίου και αερίου από την Αφρική. Άρα αν και δεν βρίσκεται στο προσκήνιο παραμένει εξαιρετικά ενεργός.

Τον τελευταίο καιρό σύμφωνα με εσωτερικές κυβερνητικές πηγές υπάρχουν επαφές μεταξύ της κυβέρνησης Trump και του ίδιου του Prince. Χαρακτηριστικό της επαφής αυτής αποτελεί και η μυστική συνάντηση αρχές Ιανουαρίου στις Σεϋχέλλες  μεταξύ του ίδιου του Prince με υψηλό Ρώσο αξιωματούχο, στενό συνεργάτη του Vladimir Putin. Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι ουσιαστικά όχι μόνο η προσέγγιση της Ρωσίας αλλά και η προσπάθεια εγκαθίδρυσης μίας πάγιας αμερικανικής συμμαχίας στην Μέση Ανατολή, η οποία θα αντισταθμίζει ουσιαστικά την πυρηνική απειλή του Ιράν. Στην προσπάθεια αυτή βέβαια η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει σε περίπτωση που απεμπλακεί από την πλευρά του Ιράν κυρίως στο θέμα της Συρίας. Οι Η.Π.Α με την επαναπροσέγγιση παλαιών, παραδοσιακών συμμάχων, τους οποίους η κυβέρνηση Obama αγνόησε, στην περιοχή αυτή όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος  [1] ευελπιστεί στο να ανακτήσει τον ενεργό ρόλο της στην περιοχή της αραβικής χερσονήσου. Ο Prince λοιπόν, αν και δεν διαθέτει επίσημο ρόλο στην κυβέρνηση Trump, αλλά λόγω της συγγένειάς του με την Betsy DeVos και της στενότατης φιλίας του με τον υπεύθυνο στρατηγικής του Λευκού Οίκου  Stephen Bannon , αποτελεί σημαντικό παράγοντα ,κρίνοντας από τα μέχρι τώρα γεγονότα, της αμερικανικής διπλωματίας έχοντας τον ρόλο διαύλου επικοινωνίας.

Επιπλέον ένα από τα τελευταία γεγονότα στο οποίο βασίστηκαν οι έντονες αντιθέσεις για την επιλογή DeVos ήταν η διαδικασία επιβεβαίωσης της υποψηφιότητάς της από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής ετέθησαν ερωτήματα καίρια σχετικά με την βλέψη του θέματος της  παιδείας από την υποψήφια Υπουργό. Οι απαντήσεις της χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη μερίδα του τύπου ως ένδειξη της απόλυτης άγνοιας που διακατέχει την κυρία DeVos σχετικά με το γενικότερο σύστημα παιδείας των Η.Π.Α και μάλιστα χαρακτηριστικά λέγεται ότι οι ίδιες οι απαντήσεις της τροφοδότησαν νέες ερωτήσεις. Αρχικά στην ερώτηση σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της αξιολόγησης των μαθητών στα σχολεία και πώς αυτή δύναται να μετρηθεί, εκείνη σιώπησε δείχνοντας να μην έχει καταλάβει την ερώτηση. Συγκεκριμένα ερωτήθηκε, εάν οι επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις πρέπει να υπολογίζουν την επάρκειά τους ή την εξέλιξή τους. Η παγωμένη έκφραση στο πρόσωπό της ανέδειξε για ακόμα μία φόρα πόσο μη γνώριμο της ήταν το ζήτημα αυτό.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε το θέμα σχετικά με την οπλοκατοχή στα σχολεία. Η κυρία DeVos αρνήθηκε να συμφωνήσει , ότι ο χώρος του σχολείου δεν είναι χώρος για όπλα επικαλούμενη την επικινδυνότητα που συναντάται σε περιοχές όπως το Wyoming που κατακλύζεται από αρκούδες… Αργότερα η κατάσταση παρέμεινε εξίσου απελπιστική σε ερώτημα σχετικά με την νομοθεσία για την παιδεία και τα άτομα με αναπηρία ( Individuals with Disabilities Education Act ). Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν τα δημόσια σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν στους μαθητές με αναπηρία δωρεάν και κατάλληλο τρόπο μετακίνησης. Η DeVos φάνηκε να μην έχει ακουστά ούτε  τον νόμο ούτε τον ομοσπονδιακό του χαρακτήρα, ισχυριζόμενη ότι το εάν θα υπάρξει τέτοια παροχή είναι ένα ζήτημα που εμπίπτει αποκλειστικά και μόνο της δικαιοδοσίας των πολιτειών.

Η κυρία DeVos βέβαια δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Στην ερώτηση του Δημοκρατικού Tim Kaine σχετικά με το  εάν  όλοι οι πάροχοι  παιδείας ( παραδοσιακά δημόσια σχολεία, ιδιωτικά ακόμα και τα λεγόμενα < charter schools > [2 ]  ) , που λαμβάνουν έστω και μερική χρηματοδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό  πρέπει να υπόκεινται στα ίδια κριτήρια αξιολόγησης, εκείνη έπειτα από πίεση που δέχτηκε από τον Kaine αρνήθηκε να συμφωνήσει. Η συνάδελφος του Tim Kaine, Elizabeth Warren ρώτησε για τους κανονισμούς επικερδούς απασχόλησης και κατά πόσο η κυρία DeVos θα τους εφάρμοζε. Σκοπός των κανονισμών αυτών θεωρείται η ορθολογιστική κατανομή του μέρους του ομοσπονδιακού budget για την παιδεία. Εκτός από αυτό η εγκαθίδρυση των κανονισμών αυτών συμβάλει στην προστασία ουσιαστικά φοιτητών και λοιπών φορολογούμενων  από το να παρακρατούνται ομοσπονδιακά πακέτα στήριξης για τους φοιτητές σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης , τα οποία τους  αφήνουν εν τέλει  πνιγμένους στα χρέη καθιστώντας τους ανίκανους για την αποπληρωμή τους. Η Υπουργός Παιδείας ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για την εφαρμογή τους, αλλά συμφώνησε στην αξιολόγηση των κανονισμών αυτών. Τέλος σε ερώτημα σχετικά με τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στα πλαίσια του συστήματος του Detroit ( από τα πιο προβληματικά των Η.Π.Α σύμφωνα με μελέτες ) και γενικότερα την απογοητευτική αποτελεσματικότητα των δημοσίων και charter σχολείων στο Chicago, η κυρία DeVos παρουσιάστηκε αρκετά ενοχλημένη. Τελικά η επιβεβαίωση της DeVos στην θέση της Υπουργού Παιδείας ήταν οριακή  με 51 ψήφους έναντι 50. Η τελική ψήφος μάλιστα που της έδωσε το πράσινο φως ήταν εκείνη του Αντιπροέδρους Mike Pence.

Σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της Betsy DeVos για την παιδεία είναι γνωστές. Δεν πιστεύει τόσο στα δημόσια σχολεία, ενώ στηρίζει ομολογουμένως την μερική ιδιωτικοποίησή τους. Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός συνεισφέρει λιγότερο από 9% των εξόδων του στον τομέα της παιδείας. Εκείνη βέβαια έχει  υποστηρίξει ένα σύστημα ιδιωτικής επιχορήγησης ύψους $20 δισεκατομμυρίων, το οποίο πιθανότατα δε θα βρει ανταπόκριση από τους Ρεπουμπλικάνους λόγω του υψηλού του κόστους. Όσο κι αν προσπαθήσει όμως η DeVos να <αποδεκατίσει> το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, δε θα τα καταφέρει μιας και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δεν διαθέτει τέτοιου είδους εξουσίες. Ολόκληρη η κοσμοθεωρία της γύρω από το εκπαιδευτικό σύστημα συγκεντρώνεται γύρω από μία λέξη, <επιλογή>. Πιστεύει ακράδαντα, ότι οι γονείς πλέον γνωρίζουν ότι ένα σχολείο δεν είναι εξίσου ταιριαστό για όλα τα παιδιά και για τον λόγο αυτό αναζητούν λοιπές διαθέσιμες επιλογές. Ο προβληματισμός πολλών σχετικά με παρόμοιες <απλοϊκές> προσεγγίσεις της Υπουργού Παιδείας  ταυτίζεται με την πίστη της στην ελεύθερη αγορά και στην ιδέα της οι γονείς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημόσιες δαπάνες για να πληρώσουν εναλλακτικές λύσεις εκτός του συστήματος των δημοσίων σχολείων. Θεωρεί ότι με αυτή την μέθοδο της <ελεύθερης επιλογής> εκ μέρους των γονέων, θα αυξηθεί έντονα ο ανταγωνισμός και συνεπώς  η βελτίωση των σχολείων θα είναι αναπόφευκτη.

Σημειώσεις

[1]- H νέα αυτή προοπτική της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θυσιάζει κατά κάποιο τρόπο το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές αυτές (Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους σε θέματα στρατηγικής και άμυνας. Η κυβέρνηση Obama είχε περιορίσει τις επαφές μεταξύ των Η.Π.Α και των χωρών αυτών κυρίως επειδή δεν υπήρχε ο απαραίτητος, σύμφωνα με τις Η.Π.Α , σεβασμός για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

[2] – Τα λεγόμενα <charter schools> προσφέρουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μαθητές δωρεάν υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν συμμετοχή στις πολιτειακές εξετάσεις. Τα σχολεία αυτά υπόκεινται σε λιγότερους κανονισμούς από τα παραδοσιακά σχολεία, αλλά λαμβάνουν μικρότερη κρατική χρηματοδότηση (συνήθως σε κάθε μαθητή αντιστοιχεί συγκεκριμένο ποσό). Σε αντίθεση με τα κλασικά, δημόσια σχολεία, αυτά είναι υποχρεωμένα να επιδεικνύουν επιτυχημένα αποτελέσματα έτσι ώστε να παραμένουν σε λειτουργία. Ουσιαστικά είναι φορείς υποχρεωμένοι να λογοδοτούν για τα αποτελέσματα των μαθητών τους. Προσφέρουν στους μαθητές υψηλού επιπέδου παιδεία, ενώ ταυτόχρονα τους βοηθούν και στην ανάπτυξη των κοινωνικών τους ικανοτήτων. Ειδικά για τους μαθητές, που προέρχονται από χαμηλού εισοδήματος οικογένειες, ενδείκνυνται, διότι έχουν συμβάλλει κατά τα χρόνια λειτουργίας τους στον περιορισμό του <χάσματος απόδοσης> μεταξύ των παιδιών.

 

Παραπομπές

1)By Cory Turner,2017. At DeVos’ Senate Hearing, Questions Of Choice, Charters, ‘Other Options’ . National Public Radio

http://www.npr.org/sections/ed/2017/01/17/510274817/watch-live-betsy-devos-secretary-of-education-confirmation-hearing

2)By Keri Geiger and Michael Riley,2017. Blackwater Founder Said to Have Advised Trump Team. Bloomberg

https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-04-18/blackwater-founder-erik-prince-said-to-have-advised-trump-team

3)Charter Schools USA-Overview

http://www.charterschoolsusa.com/about-charter-schools-usa/performance-overview/

4)By Emmarie Huetteman and Yamiche  Alcindor,2017. Betsy DeVos Confirmed as Education Secretary; Pence Breaks Tie. The New York Times

https://www.nytimes.com/2017/02/07/us/politics/betsy-devos-education-secretary-confirmed.html

5)By Paul Blumenthal,2017. Here’s How Much Betsy DeVos And Her Family Paid To Back GOP Senators Who Will Support Her. Huffington Post

http://www.huffingtonpost.com/entry/betsy-devos-donations_us_5893bd80e4b0c1284f251c5f

6)By Valerie Strauss,2017. Six astonishing things Betsy DeVos said — and refused to say — at her confirmation hearing. The Washington Post

https://www.washingtonpost.com/news/answer-sheet/wp/2017/01/18/six-astonishing-things-betsy-devos-said-and-refused-to-say-at-her-confirmation-hearing/?utm_term=.c6a87cab5293

7)By Joanne Kimberlin,2017. Think Betsy DeVos is a lightning rod? Try her brother, Erik Prince of Blackwater. The Virginia Pilot

http://pilotonline.com/news/local/think-betsy-devos-is-a-lightning-rod-try-her-brother/article_1b15f075-eba0-55c8-bb23-6ece250807ee.html

8)By Jonathan Bait,2017. Why Was Betsy DeVos the One Trump Nominee Who Provoked Opposition? The New York Magazine

http://nymag.com/daily/intelligencer/2017/02/why-was-betsy-devos-the-one-nominee-who-provoked-opposition.html

9)By Adam Entous, Greg Miller, Kevin Sieff and Karen DeYoung,2017. Blackwater founder held secret Seychelles meeting to establish Trump-Putin back channel. The Washington Post

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/blackwater-founder-held-secret-seychelles-meeting-to-establish-trump-putin-back-channel/2017/04/03/95908a08-1648-11e7-ada0-1489b735b3a3_story.html?utm_term=.4a38e6e3c51b

10)By Houssain Haqqani,2017. Mattis’ Balancing Act: Managing America’s Middle East Allie. Hudson Institute

https://www.hudson.org/research/13573-mattis-balancing-act-managing-america-s-middle-east-allies