Ερευνητική Ομάδα «Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις»

Αλέξανδρος Ντάφλος, 12 Νοεμβρίου 2017

 

Έχουν περάσει περίπου 10 μέρες απ’ την στιγμή που, πρόσφυγες υπαγόμενοι στο καθεστώς επανένωσης οικογενειών, ξεκίνησαν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να μετακινηθούν στην Γερμανία όπου διαμένουν τα συγγενικά τους πρόσωπα (1) . Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς , όσοι διαπιστωθεί πως εμπίπτουν στην κατηγορία του πρόσφυγα δικαιούνται να μετακινηθούν σε χώρα της Ε.Ε όπου διαμένουν συγγενείς τους πρώτου βαθμού. Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών αλλά και των -μέχρι πρότινος- κατευθύνσεων των προσφυγικών ροών, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων επανένωσης επιζητούν την μετακίνηση τους στην Γερμανία.
Η ζωή στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, είτε κάποιος διαμένει σε κάποιο προσφυγικό κέντρο , είτε- βεβαίως – είναι άστεγος. Η πλειοψηφία των προσφύγων , ιδιαίτερα μετά την μεταναστευτική συμφωνία Τουρκίας – Ευρώπης, έχει εγκλωβιστεί στην χώρα και δυσκολεύεται να επιβιώσει. Δεδομένης της αδυναμίας εύρεσης αξιοπρεπούς επαγγέλματος , παρατηρούνται φαινόμενα διαλυτικά και άκρως δυσάρεστα, καθώς υπάρχουν αναφορές για αύξηση των περιστατικών ανήλικης πορνείας σε υποβαθμισμένες περιοχές των Αθηνών (2) .
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και έχοντας πλέον καταστεί σαφές πώς ,αφ’ ενός οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους , αφ’ ετέρου η Ελλάδα, μια χώρα που βιώνει μια – άνευ προηγούμενου- οικονομική και κοινωνική κρίση για περίπου μια δεκαετία, αδυνατεί να περιθάλψει την όλο και διογκούμενη αριθμητικά μάζα εξαθλιωμένων ανθρώπων, υπάρχουν αναφορές ,αλλά και απτά στοιχεία , πως η Γερμανία καθυστερεί ηθελημένα την διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης (3) . Επιχειρώντας να εισέλθουμε στην ουσία της υπόθεσης , διακρίνουμε πως , ενώ τον Ιούνιο ο αριθμός δικαιούχων μετακίνησης -ελέω επανένωσης- στην Γερμανία ανέρχονταν στις 2500, σήμερα , μιλάμε για περίπου 4500 δικαιούχους που βρίσκονται σε αναμονή στην Ελλάδα , περιπίπτοντας σε καθεστώς εξαθλίωσης .
Γερμανοί αξιωματούχοι υποδεικνύουν ως υπεύθυνη της καθυστέρησης την γραφειοκρατία της ελληνικής διοίκησης. Βέβαια, ξεχνούν πως πριμοδοτούν και επιβάλλουν πολιτικές που δυσχεραίνουν την κατάσταση της χώρας , μιας και η υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών έχει ευθεία σύνδεση με την σχέση δανειστή – δανειζόμενου που διέπει τις σχέσεις των δύο κρατών. Η σημείωση αυτή δεν αναιρεί επ’ ουδενί τις σταθερές ενδογενείς παθογένειες που διέπουν την ελληνική δημόσια διοίκηση. Το ζήτημα είναι πως το συγκεκριμένο –blame game- δεν γίνεται εν κενώ, μιας και ξεριζωμένοι άνθρωποι υποβάλλονται σε κινδύνους και περαιτέρω εξαθλίωση, εξ’ αιτίας της συγκεκριμένης σκόπιμης – ή μη – ασυνεννοησιάς.
Μελετώντας και εξετάζοντας την κατάσταση αυτή είναι σημαντικό να μην διαφεύγουν της προσοχής μας οι πιθανές πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω απ’ το συγκεκριμένο γεγονός. Η σημαντική άνοδος του ακροδεξιού AFD στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές κεφαλαιοποίησε πολιτικά και ανέδειξε την όλο και εντεινόμενη επιφυλακτικότητα σημαντικής μερίδας του πληθυσμού σχετικά με την ανάγκη υποδοχής και ένταξης στην κοινωνία νέων προσφυγικών ροών. Μια μεγάλη μερίδα Γερμανών , σύμφωνα με έρευνες, εκτιμά πως η χώρα τους ανέλαβε δυσανάλογα μεγάλο βάρος του προσφυγικού προβλήματος ,όταν άλλες χώρες της ένωσης ύψωναν φράκτες για να αποτρέψουν την είσοδο των προσφύγων στην επικράτεια τους.
Ως εκ τούτου , είναι σαφές πως η κατάσταση είναι σύνθετη και τα αίτια του –αναφερόμενου- προβλήματος πολλαπλά. Αυτή την ώρα , η απεργία πείνας βρίσκεται σε εξέλιξη, η κατάληξη παραμένει άγνωστη και ένα ερώτημα πλανάται πάνω απ’ την Ευρωπαϊκή επικράτεια. Οι ιδέες της ανεκτικότητας και αλληλεγγύης θα υπερνικήσουν την ξενοφοβία και τον μισανθρωπισμό ; Το πεδίο της μάχης παραμένει ανοικτό και η ενδεχομενικότητα πάντα εκεί, παρούσα και υποκείμενη στις – εν κινήσει- κοινωνικές δυναμικές.

 

Παραπομπές:

  1.  Κολεσίδης Γιάννης |Α.Π.Ε- Μ.Π.Ε, Πρόσφυγες κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα: Κάνουν απεργία πείνας, Athensvoice.gr, 11.1.2017, http://www.athensvoice.gr/greece/379364_prosfyges-kataskinosan-sto-syntagma-kanoyn-apergia-peinas
  2. Arwa Damon| CNN, The teenage refugees selling sex on Athens streets, The safiablog.com, 11.8.2017 , https://atomic-temporary-103318712.wpcomstaging.com/2017/11/08/the-teenage-refugees-selling-sex-on-athens-streets/
  3. Jefferson Chase, Germany accused of delaying refugee family reunifications, DW.com, 10.11.2017, http://www.dw.com/en/germany-accused-of-delaying-refugee-family-reunifications/a-41332860