Ερευνητική Ομάδα «Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Χρήστος Τσαγκάρης, 12 Νοεμβρίου 2017

 

Διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν παράγωγα μαριχουάνας διαφημίζονται στις ΗΠΑ ως αντικαρκινικά φάρμακα. Εγκεκριμένα φάρμακα με αυτή τη χημική σύσταση κυκλοφορούν ήδη σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νέο Μεξικό κ.α.) και εμφανίζονται ωφέλιμα έναντι των παρενεργειών των αντικαρκινικών θεραπειών (έμετος, ζάλη κτλ). Οποιαδήποτε άλλη χρήση αυτών των ουσιών θεωρείται ωστόσο παράνομη και διώκεται από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA)
Οι παραγωγοί μηνύουν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα προβάλλοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αποφασίζει για τη θεραπεία που θα δεχθεί. Βάσει του συντάγματος των ΗΠΑ φαίνεται πολύ πιθανό να επιτύχουν τον στόχο τους. Παράλληλα υποστηρίζονται από ενώσεις επαγγελματιών που ασκούν εναλλακτική ιατρική, οι οποίες εκδίδουν οδηγίες (guidelines) βάσει των οποίων συστήνουν τα καναβιδοειδή σε ειδικούς και ασθενείς. Μολονότι οι οδηγίες αυτές δεν έχουν την ισχύ των αντίστοιχων κατευθυντήριων που εκδίδουν σε ετήσια βάση αμερικανικοί και παγκόσμιοι οργανισμοί, επηρεάζουν σε ικανό βαθμό την κοινή γνώμη.
Εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί ασθενείς θα παραπλανηθούν και θα δαπανήσουν ποσά άσκοπα ή/και θα εγκαταλείψουν την εγκεκριμένη για αυτούς θεραπεία. Η επιστημονική τεκμηρίωση των συμβατικών θεραπειών φαίνεται να απαξιώνεται καθώς αρκεί ένας άνθρωπος – ασθενής ή μη γιατρός – να θελήσει να λάβει ένα σκεύασμα, ούτως ώστε να το λάβει με απώτερο στόχο τη θεραπεία του. Διαφαίνεται μία τάση αποτίναξης της κηδεμονίας των ειδικών εντούτοις τα κίνητρα της τάσης παραμένουν ύποπτα εφόσον οι μηνύσεις κατατίθενται από εταιρείες τροφίμων που ενέταξαν τα καναβιδοειδή (παράγωγα μαριχουάνας) στη γραμμή παραγωγής τους.

 

Παραπομπές:

  1. Food and Drug Administration Department of Health and Human Services March 2013 FY 2011 PDUFA Financial Report. ( http://www.fda.gov/downloads/AboutFDA/ReportsManualsForms/Reports/UserFeeReports/FinancialReports/PDUFA/UCM344442.pdf. )
  2. PDQ Integrative, Alternative, and Complementary Therapies Editorial Board. Cannabis and Cannabinoids (PDQ®): Health Professional Version. 2017 Oct 20. In: PDQ Cancer Information Summaries [Internet]. Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2002