Είναι το Bitcoin φούσκα τελικά?

 

Ερευνητική Ομάδα «Οικονομικές Δυναμικές»

Ηλίας Θεοδωρόπουλος, 12 Νοεμβρίου 2017

 

Παγκόσμια φρενίτιδα έχει ξεσπάσει με το οικονομικό φαινόμενο του Bitcoin και οι περισσότεροι ειδικοί διχάζονται γύρω από το αν είναι μια τεράστια φούσκα ή αν βρισκόμαστε μπροστά στο χρηματοπιστωτικό μας μέλλον. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η τιμή του Bitcoin διαμορφώνεται στα 6.318, 85 USD.
Πάμε όμως σύντομα να δούμε τι είναι το Bitcoin. Το Bitcoin είναι ένα συναινετικό δίκτυο που παρέχει τη δυνατότητα ενός νέου συστήματος πληρωμών και μιας εντελώς ψηφιακής μορφής χρημάτων. Είναι το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμής μεταξύ ομότιμων (peer-to-peer) που λειτουργεί από τους χρήστες του χωρίς κεντρική αρχή ή μεσάζοντες. Από τη σκοπιά του χρήστη, το Bitcoin είναι λίγο πολύ σαν τα μετρητά χρήματα του Διαδικτύου. Το Bitcoin μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως το πιο περίφημο λογιστικό σύστημα τριπλής καταχώρησης που υπάρχει.
Αρχικά θα παραθέσουμε κάποια πλεονεκτήματα αυτού του κρυπτονομίσματος και έπειτα θα αναφερθούμε στις αρνητικές πτυχές του. Οι υποστηρικτές λοιπόν του Bitcoin βλέπουν σ αυτό ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο έχει ελευθερία πληρωμών και όπου μπορεί να λάβει και να στείλει ο οποισδήποτε πολύ εύκολα τα χρήματα του χωρίς περιορισμόυς. Επιπλέον, δεν υπάρχουν οι ‘’χρηματοπιστωτικοί έμποροι ‘’ για να επηρεάσουν κατά το δοκούν την ισοτιμία και τη συχνότητα συναλλαγών. Τέλος, το βασικό του πλεονέκτημα θεωρούν πως είναι το σύστημα του blockchain το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την ύπαρξη αμεσότητας στην διάθεση των Bitcoins σε πραγματικό χρόνο.
Όμως για να μην γελιόμαστε, υπάρχουν κάποια τρανταχτά μειονεκτήματα γύρω από το Bitcoin. Αρχικά υπάρχει τεράστια αστάθεια γύρω από το επίπεδο τιμών ισοτιμίας του Bitcoin με άλλα υπαρκτά νομίσματα. Αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες. Αρχικά στη συνολική αξία των Bitcoins και κατά δεύτερον στον αριθμό επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το Bitcoin, που είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το πόσο θα μπορούσαν να είναι. Επομένως η οποιαδήποτε συναλλαγή ή αγορά γενικά επηρεάζει εξωφρενικά την σταθερότητά του και επειδή μιλάμε για ένα νεοσύστατο νόμισμα, ο κόσμος δείχνει πίστη και επενδύει ή ανταλλάσσει Bitcoins καθημερινώς με μεγάλη συχνότητα, γεγονός που μας οδηγεί σε όλες αυτές τις αλλαγές ισοτιμίας από ώρα σε ώρα. Επιπρόσθετα δεν υπάρχει καμία απολύτως μακροοικονομική θεωρία ή γενικά χρηματοοικονομική θεώρηση πίσω από το Bitcoin, πράγμα που καταρρίπτει τη βασική θεωρία των ορθολογικών επενδυτών και έτσι μας πετάει σε ένα πιθανό σχήμα Ponzi που οδηγεί σε αισχροκέρδεια επενδυτών επί επενδυτών πάνω σε ήδη επενδυμένα κεφάλαια.
Ένα ακόμα δείγμα του ότι το Bitcoin πρόκειται για μια καλοσχηματισμένη φούσκα, είναι πως υπάρχει η τάση και η συζήτηση πολλών κρατών ανά τον κόσμο να απαγορεύσουν τις συναλλαγές με Bitcoin, προκειμένου προφανώς να προωθήσουν το δικό τους νόμισμα. Μεγάλο παράδειγμα η Κίνα η οποία στην προσπάθεια της να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά εμπορίου σε σχέση με το Yuan που βρίσκεται μόλις στο 2%, ποινικοποίησε τις συναλλαγές με Bitcoin.
Επομένως συμπερασματικά, θεωρώ προσωπικά πως το Bitcoin είναι το πείραμα και ότι σε λίγο καιρό αρκετός κόσμος ίσως χάσει πολλά από τα κεφάλαιά του αν δεν τα ρευστοποιήσει άμεσα. Από πίσω έρχονται πολλά κρυπτονομίσματα που λογικά θα επωφεληθούν από την φούσκα του Bitcoin και ίσως πάνω σε αυτά θα δομηθεί το χρηματιστήριο ψηφιακών κρυπτοσυναλλαγών και τότε είναι που η συμπεριφορική οικονομία θα αναλάβει δράση και θα δομήσει ένα πιθανό χρηματοπιστωτικό μη υφεσιακό μέλλον μέσω των κρυπτονομισματικών συναλλαγών.
Εν κατακλείδι, μιας και το consulting δεν υφίσταται στα Bitcoins με την παραδοσιακή έννοια που το ξέρουμε, μην βιαστείτε να επενδύσετε χρήματα στο Bitcoin. Κρατήστε τα είτε για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, είτε για επένδυση σε άλλα κρυπτονομίσματα.

 

Παραπομπές:

  1. https://bitcoin.org/el/faq#what-is-bitcoin

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: