Γεγονότα της επικαιρότητας που ενισχύουν ή καταπνίγουν την ταυτότητα

Ερευνητική Ομάδα «Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Ηλιάνα Ζαρκάδα, 26 Νοεμβρίου 2017

 

Ξεκινώντας τα νέα από το κράτος του Νεπάλ, αναφερόμαστε στο γεγονός ότι τα περισσότερα κορίτσια παντρεύονται σε μικρή ηλικία, καθώς οι οικογένειές τους δεν έχουν χρήματα για να τις συντηρήσουν. Αυτό δεν συνέβη όμως στην περίπτωση ενός κοριτσιού που με την διάθεσή της για γνώση έπεισε τους γονείς της να ξεκινήσει μια δική της επιχείρηση με χειροποίητα καλάθια. Από εκεί όχι μόνο απέκτησε κέρδη που καλύπτουν τα δίδακτρα του σχολείο της και μαθήματα υπολογιστών αλλά ταυτόχρονα αποταμιεύει για το πανεπιστήμιο ενώ δίνει το μισό μισθό της στον πατέρα της,ως ένδειξη ευγνωμοσύνης .
Συνεχίζουμε, με έναν κυβερνητικό δικαστή που έγινε εμπόδιο σε νόμο κατά της άμβλωσης. Στην περιοχή του Τέξας ,οι κοπέλες κατακρίνονταν και δεν είχαν το δικαίωμα να σταματήσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά , αρκετοί υποστήριξαν πως αυτή η απαγόρευση έρχεται ενάντια στο δικαίωμα της ελευθερίας των επιλογών των γυναικών και ταυτόχρονα βάζει σε κίνδυνο της ζωή τους, καθώς πολλές θα προσπαθήσουν να σταματήσουν την κύηση με βλαβερά για εκείνες μέσα.
Επιπλέον, συναντάμε ιστορίες γυναικών που μάχονται με αρρώστιες όπως η ανορεξία, μιας ψυχολογικής, δηλαδή, αρρώστιας που «εξαπλώνεται» από το μυαλό στο σώμα. H Maddy, επηρεασμένη από τα αθλητικά σώματα του πανεπιστημίου της θεώρησε πως ο καλύτερος τρόπος να γίνει σαν αυτούς ήταν να παραλείπει γεύματα, γεγονός που την οδήγησε σε μεγάλη απώλεια βάρους και εν τέλει στην ανορεξία. Ο οργανισμός της αποδυναμώθηκε ,η ψυχολογία της κατέρρευσε και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί ώστε να βρει τον εαυτό της.
Στον εργασιακό τώρα τομέα, οι παρενοχλήσεις παίρνουν ακόμα πιο άσχημη τροπή όταν το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι το γεγονός δεν συνέβη ποτέ, εφόσον αυτό είναι το συμφέρον της επιχείρησης. Με σκοπό να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του, ο εργαζόμενος μπορεί να ορίσει ειδικό σύμβουλο ανεξάρτητο της εταιρείας, ο οποίος επεξεργάζεται το ζήτημα και υπερασπίζεται τα δικαιώματα του θύματος έναντι της εταιρείας.
Ταυτόχρονα, στο Τατζικιστάν βλέπουμε να δημιουργούνται λίστες ομοφυλόφιλων με σκοπό να υποβληθούν σε εξετάσεις, καθώς θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την μετάδοση ασθενειών. Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία απαγορεύονται οι προβολές ταινιών, οι εκθέσεις, οι συνεντεύξεις ,οι διαδηλώσεις και οποιαδήποτε ενέργεια παραπέμπει στην ανάδειξη της LGBT κοινότητας. Να σημειωθεί,φυσικά,ότι το γνωστό σε πολλές περιοχές PRIDE έχει απαγορευτεί εδώ και 3 χρόνια.
Επιπλέον,η τουρκική κυβέρνηση με φόβο μήπως χαρακτηριστεί εξτρεμιστική λόγω του τεράστιου μουσουλμανικού λαού της ,δίνει εντολή να μην υπάρχουν πλέον ταμπέλες με αραβικούς χαρακτήρες. Αυτό αποτελεί πλήγμα για επιχειρήσεις όπως τα εστιατόρια, αναφέρει σύριος ιδιοκτήτης. Πολλοί άραβες δεν μιλούν τούρκικα και η αφαίρεση αραβικών πινακίδων πρόκειται να μειώσει αισθητά την προσέλευση στο μαγαζί του. Οι πελάτες αισθάνονται πιο οικεία και άνετα να γευματίσουν σε έναν χώρο που θυμίζει την πατρίδα τους και τον πολιτισμό τους.
Αντιθέτως, η Πολωνία δεν φοβάται να τονώσει το εθνικό της γόητρο, καθώς το κλίμα εορτασμού της Ημέρας Ανεξαρτησίας της επισκίασαν διαδηλώσεις από ακροδεξιούς που επιζητούν μια «Λευκή Ευρώπη» στηριζόμενοι στα χριστιανικά θεμέλια και απαλλαγμένη από ισλαμιστές.Στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες άτομα κρατώντας πανό με φασιστικά σύμβολα και συνθήματα.
Κινούμενοι προς άλλη ήπειρο, παρατηρούμε ,μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, μια μεγάλη αύξηση του χριστιανικού πληθυσμού στο Βιετνάμ , ο οποίος αρχικά απορριπτόταν από τους μη χριστιανούς. Με την πάροδο των χρόνων,οι χριστιανοί έδειξαν πως μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και πρόοδο στην περιοχή μέσω των ιδεών και του τρόπου σκέψης τους. Συνεπώς, οι διαμάχες μειώθηκαν ,χωρίς φυσικά να εξαλειφθούν πλήρως .
Καταληκτικά, μαθαίνουμε ότι στην Λιβύη εξακολουθούν να υπάρχουν σκλαβοπάζαρα όπου άνδρες και γυναίκες πωλούνται ανάλογα με την φυσική τους κατάσταση και το πόσο μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες τους στις δουλειές. Η έλλειψη του θεσμού της αστυνομίας δίνει χώρο για τέτοιους είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενώ ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

 

Παραπομπές :
[1] https://www.theguardian.com/working-in-development/2017/nov/09/nepal-the-girl-who-started-a-business-instead-of-becoming-a-child-bride
[2] https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/11/22/566173248/federal-judge-blocks-new-texas-anti-abortion-law
[3] https://www.npr.org/2017/11/14/562878894/fighting-an-eating-disorder-when-its-hard-to-want-to-get-better
[4] https://www.npr.org/2017/11/15/564032999/when-it-comes-to-sexual-harassment-claims-whose-side-is-hr-really-on
[5] http://www.independent.co.uk/news/world/asia/tajikstan-gay-citizens-register-civil-rights-homophobia-lgbt-central-asia-a8008821.html
[6] http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-capital-bans-all-lgbt-screenings-exhibitions-events-over-public-sensitivities-122651
[7] http://www.middleeasteye.net/news/syrian-refugee-fights-turkish-order-tear-down-arabic-restaurant-signs-1006541355
[8] https://indy100.com/article/60000-people-far-right-wing-fascist-march-poland-white-europe-independence-day-islamophobia-tommy-8051011
[9] https://thediplomat.com/2017/11/vietnam-wrestles-with-christianity/
[10] http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/106480/gkoyteres-gia-ta-sklavopazara-sti-livyi-einai-egklimata-kata-tis-anthropotitas

 

Απάντηση