Η πτώση της πετρελαιοπαραγωγής στη Βενεζουέλα εντός ΟΠΕΚ

Scroll down to content

Ερευνητική Ομάδα «Οικονομικές Δυναμικές»

Δήμητρα Αθανασά , 1 Δεκεμβρίου 2017

 

«Η πετρελαιοπαραγωγή της Βενεζουέλας υποχώρησε τον περασμένο μήνα κάτω από τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο της επίπεδο σε σχεδόν τρεις δεκαετίες» δήλωσε τη Δευτέρα ο παγκόσμιος όμιλος παραγωγών ΟΠΕΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών η παραγωγή της Βενεζουέλας έπεσε τον Οκτώβριο στα 1.955 Bdp (barrels per day) έναντι των 2.085 εκατ. του Σεπτεμβρίου, ενώ δευτερογενείς πηγές κάνουν λόγο και για περαιτέρω μείωση στα 1.863Bdp. Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι τέτοιου μεγέθους πτώση στην παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα έχει να παρατηρηθεί από το 1989.

Η Βενεζουέλα αποτελεί μία από τις βασικότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες παγκοσμίως με τα μεγαλύτερα αποθέματα μαύρου χρυσού. Στο τελευταίο δομείται κατά κύριο λόγο ολόκληρη η κρατική οικονομία της περιοχής. Συγκεκριμένα, η χώρα τελεί υπό μία ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή της σχέση με το μαύρο χρυσό: αντλεί 95% των εσόδων της χάριν στην κρατική ενεργειακή εταιρεία Petroleos de Venezuela (PDVSA). Εντούτοις, η παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ από το 2015 επιταχύνθηκε λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Η εν λόγω πτώση στην παραγωγή δυσχεραίνεται από την έντονη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τα τεράστια χρέη , τα οποία καλείται να αποπληρώσει.

Η πρόσφατη κατακόρυφη πτώση της παραγωγής πετρελαίου δεν υπήρξε απροσδόκητη. Η απουσία μετρητών τελματώνει τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου, ενώ μία σειρά διυλιστηρίων έχουν εντελώς παραλύσει όπως δήλωσε ένας ο επικεφαλής μιας ένωσης εργατών πετρελαίου στο Bloomberg. Τα συσσωρευμένα χρέη και η έντονη διαφθορά στερούν τη δυνατότητα επιπρόσθετου δανεισμού, ενώ παράλληλα πιέζουν τη χώρα για αποπληρωμή τους στους δανειστές. Προς ένδειξη δήθεν καταπολέμησης της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα η κυβέρνηση του αυταρχικού σοσιαλιστή, Nicolas Maduro, έχει ξεκινήσει μια γενική εκκαθάριση στην κρατική ενεργειακή εταιρεία, Petroleos de Venezuela, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50 αξιωματούχους του πετρελαϊκού γίγαντα από τον Αύγουστο. Πριν μόλις λίγες μέρες ο εισαγγελέας Tarek William Saab δίωξε το «σημαντικότερο υπεύθυνο», τον ενεργό πρόεδρο της Citgo, τον αμερικανικό βραχίονα ραφιναρίσματος του PDVSA, και υποσχέθηκε να συλλάβει ακόμα περισσότερα στελέχη στην «ολοσχερή μάχη για τον «καθαρισμό» της πετρελαϊκής βιομηχανίας». Απορίας άξια, βέβαιαμ είναι η απόφαση του Nicolas Maduro, να αντικαταστήσει τόσο τον πρώην πρόεδρο του PDVSA Nelson Martinez όσο και τον υπουργό πετρελαίου Eulogio del Pino, με το Γενικός στρατηγός Manuel Quevedo, ο οποίος στερείται πλήρως εμπειρίας και γνωστικού επιπέδου στον ενεργειακό τομέα παραγωγής πετρελαίου.

Παράλληλα, ορισμένες χώρες του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών δεν παρουσιάζονται διατεθειμένες να καλύψουν το κενό που δημιούργησε στον οργανισμό η πτώση παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία αρνείται να αυξήσει την παραγωγή της ώστε αντισταθμίσει την πτώση σύμφωνα με μία πηγή του ΟΠΕΚ που είναι εξοικειωμένη με την πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας. Αντιθέτως, το Ιράκ αύξησε τις αποστολές αργού πετρελαίου στην Ινδία κατά 80.000 bpd φέτος, καθώς οι παραδόσεις της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 84.000 bpd.

Όταν τα κράτη μέλη είχαν υποστεί διακοπές παραγωγής στο παρελθόν, άλλα μέλη του ΟΠΕΚ κάλυψαν το κενό, συχνά χωρίς να αλλάξουν οι επίσημες ποσοστώσεις παραγωγής. Ωστόσο, οι συζητήσεις του ΟΠΕΚ για την ποσόστωση της Βενεζουέλας δεν είναι καινούριες. Οι προτάσεις για αλλαγή της ποσόστωσης της χώρας έχουν αυξηθεί και απασχολήσει αρκετές φορές στις συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ από τότε που η παραγωγή της χώρας της Νότιας Αμερικής άρχισε να μειώνεται το 2012. Η Βενεζουέλα έχει υποστηρίξει στο παρελθόν απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πτώση της παραγωγής ότι εργάστηκε για να αντιστρέψει τις μειώσεις από τα σημαντικά αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της. Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο για τους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να πείσουν τον ΟΠΕΚ ότι μια ανάκαμψη είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον, καθώς η χώρα επιδιώκει να αναδιαρθρώσει χρέη ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν κατακλείδι, το ζήτημα της πτώσης της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας θα συζητηθεί περαιτέρω στη συνάντηση κλειδί του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, η οποία ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη. Άλλωστε, το προαναφερθέν ζήτημα τελεί σε άμεση συνάρτηση με το εάν θα παραταθεί το σύμφωνο παραγωγής μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός του ΟΠΕΚ που καθορίστηκε στη Δήλωση Συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2016 και παρατάθηκε τον Μάιο του 2017. Εάν το σύμφωνο παραταθεί ξανά και φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση σχετικά με αυτό το ζήτημα, τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να προσαρμοστούν αντίστοιχα και τα επίπεδα παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ φέρνοντας στο προσκήνιο και τις αντίστοιχες ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας.

 

Παραπομπές:

1. U.S. (2017). Venezuela crude output hits 28-year low: OPEC. [online] Available at: https://www.reuters.com/article/us-venezuela-oil/venezuela-crude-output-hits-28-year-low-opec-idUSKBN1DD1QD [Accessed 1 Dec. 2017].
2. Aljazeera.com. (2017). Venezuela pumps below OPEC target. [online] Available at: http://www.aljazeera.com/news/2017/11/venezuela-pumps-opec-target-171121131953739.html [Accessed 1 Dec. 2017].
3. Καρχιλάκη, Μ. (2017). Βενεζουέλα: «Αυτή η ζωή μας σκοτώνει». [online] CNN.gr. Available at: http://www.cnn.gr/focus/story/32689/venezoyela-ayti-i-zoi-mas-skotonei [Accessed 1 Dec. 2017].
4. Rosati, M. (2017). Citgo Arrests Tighten Maduro’s Grip on Venezuela’s Oil Economy. [online] Bloomberg.com. Available at: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-11-22/citgo-arrests-tighten-maduro-s-grip-on-venezuela-s-oil-economy [Accessed 1 Dec. 2017].
5. OilPrice.com. (2017). Venezuela Could Lose A Lot More Oil Production | OilPrice.com. [online] Available at: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Venezuela-Could-Lose-A-Lot-More-Oil-Production.html [Accessed 1 Dec. 2017].
6. Bloomberg Quint. (2017). Venezuela Names General as Oil Boss Days Before OPEC Meeting. [online] Available at: https://www.bloombergquint.com/business/2017/11/26/venezuela-names-general-to-lead-pdvsa-amid-corruption-probe [Accessed 1 Dec. 2017].
7. U.S. (2017). Key issues for oil ministers meeting in Vienna: Kemp. [online] Available at: https://www.reuters.com/article/us-opec-meeting-kemp/key-issues-for-oil-ministers-meeting-in-vienna-kemp-idUSKBN1DU05L [Accessed 1 Dec. 2017].
8. NewsOne. (2017). As Venezuela pumps below OPEC target, oil rivals begin filling gap – NewsOne. [online] Available at: https://www.newsone.tv/trending-stories/venezuela-pumps-opec-target-oil-rivals-begin-filling-gap [Accessed 1 Dec. 2017].

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: