Ερευνητική Ομάδα «Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Χρήστος Τσαγκάρης, 10 Δεκεμβρίου 2017

 

Η δημόσια κάλυψη Υγείας στις ΗΠΑ φαίνεται να υπομένει κλυδωνισμούς. Πέρα από το πολυσυζητημένο Medicaid ένα θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι η διακοπή ασφαλιστικής κάλυψης προς παιδιά (CHIP) των οποίων το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει σε μικρό ποσοστό τα εισοδηματικά κριτήρια της ασφάλισης των απόρων (Medicaid).
Το αμερικανικό Κογκρέσο αρνήθηκε πρόσφατα να ανανεώσει τη χρηματοδότηση προς το πρόγραμμα CHIP με το σκεπτικό ότι οι πόροι που θα έπρεπε να δαπανηθούν εκεί θα αποστερούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από άλλες παροχές υγείας. Οι οικογένειες των ενδιαφερομένων αλλά και οι κατά πολιτεία αρχές καταβάλλουν προσπάθεια ούτως ώστε να εξευρεθεί λύση προτού τα υπάρχοντα κονδύλια εξαντληθούν – πράγμα που αναμένεται να συμβεί τον επόμενο Ιανουάριο.
Το γεγονός αναδεικνύει μία περαιτέρω πτυχή του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, το οποίο βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση με το κράτος να καλύπτει τα έξοδα ορισμένων ομάδων (στρατιωτικοί, οικονομικά αδύναμοι κ.α.). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είναι υψηλού επιπέδου – πράγμα το οποίο επιτείνει την αγωνία των επωφελουμένων ως τώρα – αλλά έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος για οποιονδήποτε ιδιώτη. Η υπέρκοστολόγηση των υπηρεσιών προέκυψε ως αντίβαρο σε πολλαπλά έξοδα διασφάλισης ποιότητας που επωμίζονται οι παροχοι υγείας και οδήγησε σταδιακά στην αναγκαιότητα ασφαλιστικής κάλυψης, η δαπάνη της οποίας ποικίλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την εργασία και ακόμα και τη γενετική προδιάθεση του ασφαλιζόμενου ως προς ορισμένες ασθένειες. Στην περίπτωση των παιδιών το κράτος κατέβαλλε ποσό της τάξεως των δισεκατομμυριών προκειμένου να διατηρηθεί η κάλυψη για μία πενταετία .
Η εικόνα του κράτους που είναι απρόθυμο να καλύψει το κόστος φανερώνει την αντίληψη προς την ασφαλιστική κάλυψη. Πρόκειται για ένα προϊόν ή/και ένα «προτζεκτ», του οποίου η διατήρηση εξαρτάται από το ισοζύγιο κόστους – αποτελεσματικότητας. Η αντίληψη αυτή είναι ριζικά διαφορετική από την ευρωπαϊκή όπου η υγεία εμφανίζεται ως δικαίωμα με αποτέλεσμα σπανιότερα να διακυβεύεται η κάλυψη ευπαθών τμημάτων του πληθυσμού.

 

Παραπομπές:

  1. Capps R, Fix ME, Ost J, Reardon-Anderson J, Passel JS. The health and well-being of young children of immigrants. Available at: http://www.urban.org/Template.cfm?
  2. Yu, S. M., et al. “Factors That Influence Receipt of Recommended Preventive Pediatric Health and Dental Care.” Pediatrics, vol. 110, no. 6, Jan. 2002, doi:10.1542/peds.110.6.e73.