Σημερινά στερεότυπα

Ερευνητική Ομάδα «Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Ηλιάνα Ζαρκάδα, 10 Δεκεμβρίου 2017

 

Ξεκινούν οι λεκτικές επιθέσεις από την Μέση Ανατολή όπου Αιγύπτιος δικηγόρος υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή, στα πλαίσια του σχολιασμού περί νόμου πορνείας, ότι οι κοπέλες με προκλητικό ντύσιμο θα πρέπει σύμφωνα με το πατριωτικό και εθνικό καθήκον να βιάζονται. Φυσικά, η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από φεμινιστικές οργανώσεις που οδήγησαν στη σύλληψη και την τρίχρονη φυλάκιση του δικηγόρου.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας μέσω της καμπάνιας του για την ισότητα των φύλων, έθεσε ως σκοπό της θητείας του να μειώσει τις επιθέσεις βίας κατά των γυναικών λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων που θα τις ενθαρρύνουν να μιλήσουν αλλά και να αντιμετωπίζουν το γεγονός όταν συμβαίνει χωρίς να πέφτουν πάνω σε διαδικαστικά εμπόδια.

Στη συνέχεια, περίπτωση βιασμού ενός άνδρα σπάει τα στερεότυπα, αποδεικνύοντας πως είναι ένα συμβάν που μπορεί να ζήσει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου. Το θύμα στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως γίνεται συνήθως, αισθάνθηκε ντροπή και μείωση του ανδρισμού του ενώ χρειάστηκε αρκετό καιρό για να ξεπεράσει το περιστατικό.

Τα στερεότυπα όμως δεν έσπασαν, όταν αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Αμερική, θεώρησε ότι ένας από τους εξάχρονους μαθητές της είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης ,καθώς επαναλάμβανε μόνο τις λέξεις «Αλλάχ» και «μπουμ» . Ο συγκεκριμένος μαθητής πάσχει από σύνδρομο Down και όπως ανέφερε ο πατέρας του, επαναλαμβάνει τυχαίες λέξεις ενώ χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Ωστόσο, η καθηγήτρια μη γνωρίζοντας το ιστορικό του ενημέρωσε τις αρχές . Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι από την αστυνομία αλλά και την Πρόνοια προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στην οικογένεια ,η οποία χαρακτηρίζει το συμβάν άκρως ρατσιστικό.

Την ίδια στιγμή στην Αγγλία, μαθητές δημοτικού κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο άνετα θα ένιωθαν να μείνουν κοντά σε κάποιον που δεν είναι τόσο «συνηθισμένος». Η λίστα που τους δόθηκε περιείχε την έννοια του «μαύρου» γείτονα μαζί με εκείνη του χορτοφάγου και αυτή του ανθρώπου με μαθησιακές δυσκολίες. Το περιστατικό βρήκε αντίθετη την οικογένεια έγχρωμου αγοριού που υποστήριξε πως ήταν αρκετά ρατσιστική η κίνηση του να συμπεριληφθεί η κατηγορία του «μαύρου» γείτονα στο ερωτηματολόγιο.

Παράλληλα, στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εκατοντάδες φοιτητές δημιούργησαν ένα ανθρώπινο τείχος γύρω από τους μουσουλμάνους συμφοιτητές τους για καλό σκοπό. Μετά από λεκτική επίθεση που δέχθηκε κοπέλα λόγω της μαντίλας που φορούσε , οι φοιτητές ισχυρίστηκαν πως δεν θα επιτρέψουν να αισθανθεί κάποιος φόβο για την ταυτότητά του. Έτσι , αποφάσισαν πως θα προστατεύουν τους συμφοιτητές τους κατά την διάρκεια της προσευχής τους ,δημιουργώντας ένα είδος ασπίδας γύρω τους.

Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τους πρόσφυγες, μία ομάδα νεαρών κοριτσιών από το Αφγανιστάν κατάφερε να κερδίσει σε διαγωνισμό ρομποτικής με ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ. Εκτός από το ίδιο το γεγονός που φανερώνει ότι αν δοθούν ευκαιρίες και αν υπάρχει πείσμα και διάθεση οι πρόσφυγες μπορούν να διαπρέψουν, είναι σημαντικό να σημειώσουμε το μικρό «σκάνδαλο» που είχε δημιουργηθεί όταν η ομάδα έπρεπε να διαγωνιστεί την Αμερική. Η χώρα αρνήθηκε να τους παρέχει visa, χωρίς κάποια καθαρή εξήγηση και έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε αναγκάστηκαν να δώσουν ένα είδος άδειας ώστε να εισέλθουν τα κορίτσια στην χώρα .

Το παραπάνω γεγονός δικαιολογεί και την ανακοίνωση της Αμερικής στον ΟΗΕ, ότι δεν θα είναι μέρος πια του παγκοσμίου συμφώνου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς προτεραιότητα έχει η κυριαρχία της. Ο Τραμπ θεωρεί πως η ασφάλεια των Αμερικανών είναι το πιο σημαντικό και πως εκείνοι θα έπρεπε να αποφασίζουν ποιοι θα περνούν τα σύνορα της χώρας τους. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, Miroslav Lajčák, υποστήριξε πως είναι δύσκολο μια χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της το ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων ενώ τόνισε πως λυπάται για την απόφαση μιας χώρας που από παλιά αγκάλιαζε και βοηθούσε ανθρώπους που κατέφθαναν σε αυτήν από όλο τον κόσμο.

Με ένα αντίστοιχο εθνικό πνεύμα, υπογράφθηκε ρωσικός νόμος που επιτρέπει να θεωρούνται τα διεθνή ΜΜΕ ως πράκτορες του εξωτερικού, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να πληροφορούν τις αρχές σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση. Η απόφαση αυτή έχει επικριθεί αρκετά, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την ελευθερία του τύπου αλλά και με την ανεξαρτησία της κοινωνίας.

Τέλος, μαθαίνουμε ότι η Ιαπωνία προσπαθεί να γίνει ελκυστική στα νέα ταλέντα ώστε να αυξήσει το εργατικό δυναμικό της αλλά και την τεχνολογία της. Μία σημαντική απόδειξη αυτού, είναι πως δίνει την δυνατότητα σε εργαζόμενους με προσόντα να λάβουν άδεια προσωρινής παραμονής σε διάστημα ενός χρόνου, κατά το πρότυπο του Καναδά. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αποφεύγουν αυτή τη χώρα καθώς θεωρούν πως η κουλτούρα και η νοοτροπία τους είναι αρκετά διαφορετική,τα ωράρια εργασίας τους εξαντλητικά και τέλος πως έχουν μια αρκετά δύσκολη γλώσσα.

 

Παραπομπές:

[1] https://www.middleeastmonitor.com/20171203-egypt-arrests-lawyer-who-said-its-a-national-duty-to-rape-girls-wearing-ripped-jeans/
[2] https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-11-25/macron-unveils-measures-to-combat-violence-against-french-women
[3]http://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/straight-man-raped-destroyed-masculinity/
[4] http://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-42108416
[5] http://www.independent.co.uk/news/world/americas/tecaher-pearland-texas-reports-muslim-boy-terrorism-a8088751.html
[6] http://www.independent.co.uk/news/world/americas/students-form-protective-circle-around-muslims-praying-university-of-michigan-a7423591.html
[7] http://www.independent.co.uk/news/world/europe/afghanistan-girls-robotics-team-denied-us-european-competition-a8088646.html
[8] http://edition.cnn.com/2017/12/03/politics/us-global-compact-migration/index.html
[9]http://www.iefimerida.gr/news/378753/anisyhia-stis-vryxelles-apeili-gia-tin-eleytheria-toy-typoy-o-neos-rosikos-nomos
[10]https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-11-30/japan-wants-immigrants-the-feeling-isn-t-mutual

Απάντηση