Ερευνητική Ομάδα «Περιβαλλοντικά Ζητήματα»

Παύλος Πετίδης, 17 Δεκεμβρίου 2017

 

Κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση κορυφής με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα. Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, η Συμφωνία αποτελεί μία παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2015. Συνιστά, στην ουσία, ένα σχέδιο δράσης για την συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Στον εναρκτήριο λόγο του, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας καλωσόρισε τα συμμετέχοντα κράτη, τους εκπροσώπους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις διαδικασίες της Συνάντησης Κορυφής και υπογράμμισε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη προώθησης «πράσινων» επενδύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 50 παγκόσμιοι ηγέτες έφθασαν στο Παρίσι ενώ προσωπικότητες όπως ο Sean Penn, ο Arnold Schwarzenegger και ο Elon Musk πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Το εύλογο ερώτημα, όμως, που προκύπτει από την Συνάντηση αυτή είναι το εξής: Ποιος είναι ο στόχος;
Αρχικά, στο εσωτερικό του κράτους ο Μακρόν υφίσταται μία ραγδαία πτώση της δημοτικότητάς του. Η εικόνα του πολιτικού εκείνου που ναι μεν αντιπροσωπεύει το νέο αλλά οι υπουργικοί του θώκοι καταλαμβάνονται από ανθρώπους με εκλεκτικές σχέσεις με το κράτος (π.χ. Υπουργός Οικολογίας), τραυματίζει το κύρος του και την ακεραιότητά του. Επομένως, προσφέρεται η ευκαιρία στο Γάλλο Πρόεδρο να επιβεβαιώσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας του στην μάχη απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα, Miguel Arias Cañete, ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια της Συνάντησης, ότι επενδύσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (10,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στην Αφρική έως το 2020. Οι επενδύσεις θα αφορούν σε πράσινα έργα και θα συνιστούν μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος για την ήπειρο. Στηριζόμενοι στις ιδιαίτερες σχέσεις που απολαμβάνουν οι πρώην μητροπόλεις (Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία) με τις πρώην αποικίες τους ( Ζιμπάμπουε, Τόγκο, κ.ά.), οι πολιτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν την Αφρική ως ένα σημαντικό σύμμαχο εντός του αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος στην καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Εντούτοις, η γαλλική εξωτερική πολιτική αποφεύγει, κατά την διαμόρφωσή της, να εξετάσει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εσωτερικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι θα αντιμετωπίσει ισχυρή αντίδραση από την ελίτ της δημόσιας διοίκησης και από την ισχυρή βιομηχανία. Ζητούμενο, για εκείνον, θα αποτελέσει η εύρεση συναίνεσης.
Επιπλέον, αποτελεί στοίχημα του Μακρόν να διεκδικήσει τον τίτλο της χώρας – κέντρου για την έρευνα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι Συναντήσεις υπογραμμίζουν, στην ουσία, την δυνατότητα που παρέχεται στη Γαλλία να συνομιλεί ανά 2 χρόνια, ακολουθώντας τα συμφωνηθέντα της 14ης Δεκεμβρίου, με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών, κρατών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και με παγκόσμιες ΜΚΟ. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στη Γαλλία να προωθεί την εσωτερική της ατζέντα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων. Ταυτόχρονα, διαμορφώνει έμμεσα την Ευρωπαϊκή Ατζέντα στα θέματα της κλιματικής αλλαγής έστω και σε αυτό το επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μειώσει το ποσό κεφαλαίου που απαιτούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για βιώσιμες επενδύσεις. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή εξέταζε επίσης ένα σύστημα επισήμανσης για να διευκολύνει τους ανθρώπους να εντοπίζουν «πράσινους» δεσμούς. Οι κινήσεις μπορεί να αποτελούν μέρος μιας δέσμης μέτρων που η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τον Μάρτιο προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα εκπληρώσει τους στόχους της για τη μείωση του άνθρακα έως το 2030.
Παρόλο, όμως, που η ατζέντα της Συνάντησης περιελάμβανε ζητήματα ιδιαιτέρως περίπλοκα, το πιο σημαντικό από όλα συμπυκνώνεται σε μία αποστροφή του λόγου του Προέδρου Μακρόν: «Χάνουμε την μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή». Αυτό που υπαινίσσεται δεν είναι τίποτα άλλο από την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος, ως οντότητα, δεν μπορεί να νικήσει τον χρόνο. Ο Μακρόν γνωρίζει ότι ο πολιτικός χρόνος κυλά πολύ αργά σε αντίθεση με την οικονομία. Για αυτό και στηρίζει την ενίσχυση της διαδικασίας προώθησης των «πράσινων» επενδύσεων. Και δεν είναι ο μόνος.
«Είμαστε όλοι στο ίδιο κανό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός των Φίτζι, Φρανκ Μπα΄ι΄νιμαράμα, πραγματοποιώντας την εναρκτήρια ομιλία της συνόδου κορυφής της Τρίτης το πρωί. «Ενώ η πρόκληση είναι μεγάλη, πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε ότι είναι διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ευάλωτων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο». Ο Μπα΄ι΄νιμαράμα προέτρεψε τις τράπεζες και άλλους επενδυτές να βάλουν χρήματα πιο γρήγορα σε εταιρείες που δεν συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. «Υπάρχουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά επενδυτικά ιδρύματα … Πρέπει να ξεκλειδώσουμε αυτή τη χρηματοδότηση», είπε.
Το έργο του Εμμανουέλ Μακρόν προβλέπεται δυσχερές. Τα μέτωπα που ανοίγει στο εσωτερικό και εξωτερικό, απαιτούν πολιτική θέληση αλλά και ανάληψη οποιουδήποτε πολιτικού κόστους. Είναι έτοιμος να προχωρήσει ο ισχυρός άνδρας της Γαλλίας; Οψόμεθα…..

 

Παραπομπές:

(2017). Macron urges swifter action at ‘One Planet’ climate summit in ParisΔιαθέσιμο σε: http://www.dw.com/en/macron-urges-swifter-action-at-one-planet-climate-summit-in-paris/a-41755295https://www.americaspledgeonclimate.com/(Ανακτήθηκε 16 Δεκεμβρίου, 2017).