Ερευνητική Ομάδα «Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Ηλιάνα Ζαρκάδα, 24 Δεκεμβρίου 2017

 

Στην Γερμανία,πιλότοι ακύρωσαν πτήση με επιβάτες-πρόσφυγες,τους οποίους το γερμανικό κράτος ξαναέστελνε στο Αφγανιστάν.Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αεροπορικής,το προσωπικό έχει το δικαίωμα να μην πραγματοποιήσει πτήση όταν θεωρεί ότι διακυβεύεται η ασφάλεια των επιβατών. Η Γερμανία για να αντιμετωπίσει το ζήτημα σκέφτεσαι να προσφέρει 3.000 ευρώ στους πρόσφυγες ως κίνητρο ώστε να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους.
Στη συνέχεια, μένουμε στην ίδια χώρα και συγκεκριμένα έξω από την αμερικάνικη Πρεσβεία, όπου δημιουργήθηκε ένταση μετά τις ανακοινώσεις του Τραμπ περί Ισραήλ. Οι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες αναγκάζοντας την αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις και ωθώντας την Καγκελάριο να υποστηρίξει πως ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει αρκετά τους Γερμανούς, καθώς το Ισραήλ αποτελείται κατά κύριο λόγο από Εβραίους πολίτες , οι οποίοι ήταν τα μεγαλύτερα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ συλλαμβάνουν χωρίς λόγο και ξυλοκοπούν πολίτη με σύνδρομο Down. Με αφορμή το συμβάν, ξεκινάει μια συζήτηση αναφορικά με την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του ισραηλινού κράτους ,το οποίο δρα απερίσκεπτα και καλύπτει με ψέματα τις παράνομες πράξεις του.Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη ως σύμμαχοι του ,δεν τολμούν να πάνε ενάντιας του,γεγονός που αφήνει τους Παλαιστινίους να μάχονται έχοντας στο πλευρό τους την Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά του χάρτη, οι ΗΠΑ ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, άσκησαν βέτο στην απόφαση να απορριφθεί η δήλωση του Τραμπ περί Ιερουσαλήμ, ενώ η εκπρόσωπος τους στα ΗΕ αναφέρει πως το κράτος τους είναι το μόνο θαρραλέο που παραδέχεται την υπάρχουσα κατάσταση. Φυσικά,αυτό προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.Η Παλαιστίνη, η οποία είναι κράτος παρατηρητής και δεν μπορεί να ψηφίσει, ανακοίνωσε πως θα διακόψει οποιαδήποτε σχέση με τις ΗΠΑ και θα λάβει ανάλογα μέτρα.Το θέμα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί και στην Γενική Συνέλευση,όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν το προνόμιο του βέτο.
Έπειτα,στην πορεία εκσυγχρονισμού της χώρας του, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξουν,τον Μάρτιο, οι κινηματογράφοι που είχαν παραμείνει κλειστοί από την δεκαετία του ’80,λόγω ακραίων ισλαμιστών που δεν ήθελαν την συνύπαρξη ανδρών και γυναικών στον ίδιο χώρο.Επιπλέον,ένα ακόμα βήμα κάνει ο βασιλιάς θέτοντας σε εφαρμογή το Citizen’s Account,ένα ταμείο το οποίο θα δίνει επιδόματα σε οικογένειες της μικρής και μεσαίας τάξης ανάλογα το εισόδημα,τα μέλη και την ηλικίας τους.Το μέτρο αυτό αποτελεί προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία και να μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται όλες οι κοινωνικές τάξεις στις απαιτήσεις της αγοράς.
Δεν μπορούμε να παραλείψουμε, πως με τα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους να μειώνονται ,πολλοί τζιχαντιστές εγκαταλείπουν την Μέση Ανατολή και επιστρέφουν στις χώρες τους(οι περισσότερες από αυτές είναι αφρικανικές). Αυτό αποτελεί σοβαρό θέμα ασφαλείας για την Αφρική για αυτό και γίνονται συζητήσεις μεταξύ των κρατών για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών όσο αφορά ανθρώπους αλλά και ένοπλα στοιχεία.
Τέλος,πριν από δεκαετίες είχε ψηφιστεί αιγυπτιακός νόμος που περιόριζε την ελευθερία του τύπου, καθώς θεωρούταν επικίνδυνη , και έδινε το δικαίωμα να συλλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι που επεμβαίνουν στην προσωπική ζωή των πολιτών ή θίγουν θρησκευτικά ζητήματα. Ο νόμος αυτός άρχισε να γίνεται πιο ελαστικός με τα χρόνια, δεν παύει όμως η κυβέρνηση να έχει μια αρνητική στάση απέναντι στην δημοσιογραφία, καθώς πλέον φυλακίζονται όσοι διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες. Φυσικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα των δημοσιογράφων που είναι κρατούμενοι καταπατώνται ,καθώς συχνά τους αρνούνται ακόμα και την βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον, στην περιοχή Sinai , όπου γίνεται μάχη του κράτους έναντι των εξτρεμιστών,έχει απαγορευτεί η είσοδος στους δημοσιογράφους ,για το λόγω του ότι δεν θέλουν να καταγραφούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Αυτό βέβαια, δεν επηρεάζει μόνο τον δημοσιογραφικό τομέα,αλλά και το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση.

 

Παραπομπές :

[1] http://www.dw.com/en/german-pilots-refuse-to-carry-out-deportations/a-41638832
[2]https://www.middleeastmonitor.com/20171211-anti-semitism-has-no-place-in-germany-minister-says-after-israeli-flags-burned/
[3]http://www.middleeasteye.net/news/arabic-press-review-israeli-forces-arrest-and-beat-man-downs-syndrome-261486329
[4]http://www.aljazeera.com/news/2017/12/vetoes-resolution-trump-jerusalem-decision-171218153627200.html
[5]http://www.kathimerini.gr/938650/article/epikairothta/kosmos/saoydikh-aravia-anoigoyn-3ana-oi-kinhmatografoi-meta-apo-35-xronia-apagoreyshs
[6]http://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2017/12/12/Saudi-Arabia-to-launch-citizen-payment-program.html
[7]http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/109173/sxedon-6-000-tzixantistes-toy-isis-epistrefoyn-stin-afriki