Ερευνητική Ομάδα «Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Χρήστος Τσαγκάρης, 6 Ιανουαρίου 2018

 

Το Μεξικό αντιμετωπίζει την παχυσαρκία σε διαστάσεις επιδημίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανάδυση του νοσήματος και των συννοσηροτήτων του ωστόσο έχει εμφανή πολιτικά και οικονομικά αίτια.
Το 1996 υπογράφεται η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στη βόρεια Αμερική (NAFTA) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού. Με την τροποποίηση της φορολογίας επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και τον Καναδά εισήλθαν στην αγορά του Μεξικού. Πολλοί πανηγύρισαν θεωρώντας ότι η χώρα θα ανήκε πλέον στα «πρώτης τάξεως κράτη» όπως λεγόταν εκείνη την περίοδο.
Στελέχη εμπορικών ενώσεων εξέφρασαν τη δυσπιστία τους και τους φόβους τους ότι θα αλλοιωθεί η διατροφική και καταναλωτική συμπεριφορά των Μεξικανών. Με το πέρασμα του χρόνου φάνηκε ότι οι Μεξικάνοι υιοθετούσαν το αμερικάνικο μοντέλο διατροφής χωρίς ωστόσο η οικονομία τους να είναι σε θέση να ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη. Μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια εμφανίσθηκαν και γιγαντώθηκαν αλυσίδες καταστημάτων εστίασης όπως η OXXO.
Οι «ζημιές» στο χώρο της υγείας έγιναν γρήγορα εμφανείς. Ποσοστά άνω του 70% αντιπροσωπεύουν τους υπέρβαρους ανθρώπους στη χώρα ενώ εντύπωση προκαλεί και η επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη που αγγίζει το 15% ενώ στον υπόλοιπο κόσμο κυμαίνεται κοντά στο 4%.
Φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στη δυσάρεστη εξέλιξη μιας φαινομενικά επικερδούς συμφωνίας έπαιξαν η έλλειψη καταναλωτικής εκπαίδευσης και κουλτούρας και η έλλειψη εκπαίδευσης του πληθυσμού και κυρίως των νέων σε θέματα διατροφικής υγείας. Μικρές και τοπικές επιχειρήσεις περιορίστηκαν ή αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στη νέα νόρμα διατροφής δημιουργώντας ένα ντόμινο με τελευταία κομμάτια εκείνα της δημόσιας αλλά και ατομικής υγείας.

Παραπομπές:

Perng, W., Hector, E. C., Song, P. X.K., Tellez Rojo, M. M., Raskind, S., Kachman, M., Cantoral, A., Burant, C. F. and Peterson, K. E. (2017), Metabolomic Determinants of Metabolic Risk in Mexican Adolescents. Obesity, 25: 1594–1602. doi:10.1002/oby.21926