Ερευνητική Ομάδα «Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Ηλιάνα Ζαρκάδα, 7 Ιανουαρίου 2018

 

Στην επικαιρότητα βρίσκεται πλέον το 16χρονο κορίτσι που ξεχωρίζει στις μάχες των Παλαιστινίων ενάντια στον ισραηλινό στρατό. Η Ahed Tamimi, από τα 9 της χρόνια μάχεται μαζί με την οικογένειά της για την υπεράσπιση της πατρίδας της και πρόσφατα συνελήφθη με αφορμή την επίθεσή της σε στρατιώτη. Όλη αυτή η προβολή που έχει λάβει το ζήτημα μάς αποδεικνύει πως τα παιδιά και οι γυναίκες δεν χρειάζεται να σωθούν από την πατριαρχία και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό αλλά από τον ισραηλινό στρατό που καταπατά τα δικαιώματά τους. Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται πως η συγκεκριμένη οικογένεια δεν υπάρχει πραγματικά αλλά είναι «οργάνωση» που ντύνει τα παιδιά με δυτικό τρόπο και τα βάζει να μάχονται για να τραβήξουν την προσοχή.
Επιπλέον, στην Τυνησία ανεστάλησαν οι πτήσεις της εταιρείας Emirates των ΗΑΕ, καθώς η αεροπορική εταιρεία απαγόρευσε στις γυναίκες από την Τυνησία να προσγειωθούν στο έδαφός της. Οι γυναίκες αναφέρουν πως υπέστησαν εξονυχιστικούς ελέγχους και ερωτήσεις αναφορικά με την visa τους, κατακρίνοντας τις σεξιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Η εχθρική στάση των δύο κρατών έχει να κάνει με θέματα ασφαλείας και δημοκρατίας που ξεκινούν από τις αρχές τις δεκαετίας. Αντίστοιχα, η Emirates σταμάτησε τις πτήσεις Ντουμπάι- Τυνησία μέχρι νεωτέρας.
Στη συνέχεια, αξίζει να αναφερθούμε στην Σαουδική Αραβία όπου η τιμή της βενζίνης πρόκειται να αυξηθεί. Η κυβέρνηση ενημερώνει πως θα τιμωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την αύξηση πριν τις επίσημες ημερομηνίες και πως σκοπεύει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή των νέων τιμών.
Στο Ιράν έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις λόγω της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Πολλοί πίστευαν ότι μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά ( Joint Comprehensive Plane of Action ) η κατάσταση θα καλυτέρευε αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ περνώντας νόμους, όπως αυτός περί περιορισμού της visa έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι πολίτες επιτίθενται καίγοντας κρατικά κτήρια και οχήματα της αστυνομίας ενώ η κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση των τηλεφώνων στο ίντερνετ ώστε να σταματήσει να διαιωνίζεται η επικρατούσα κατάσταση.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μειώσουν την χρηματοδότηση που διαθέτουν στα Ηνωμένα Έθνη, μετά την στάση του οργανισμού απέναντι στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος Τράμπ προτιμά να διαθέσει τα χρήματά του σε οργανισμούς που ξέρει πως θα τον στηρίξουν, όπως το ΝΑΤΟ, καθώς νιώθει προδομένος από την συνεργασία του με τα ΗΕ.
Επιπρόσθετα, η Βορειοαμερικάνικη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) για να ευχαριστήσει τους μικρούς της φίλους, έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα που δείχνει την διαδρομή του Άγιου Βασίλη τα Χριστούγεννα. Πολλοί στρατιωτικοί και εθελοντές περνούν ώρες στα τηλέφωνα της υπηρεσίας, απαντώντας στα παιδιά που καλούν για να μάθουν τα νέα του αγαπημένου τους αγίου.
Στο γιορτινό κλίμα βρίσκεται και ένα καναδέζικο προάστιο που ανακοίνωσε πως πρόκειται να αποποινικοποιήσει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι στην ευχέρεια των αστυνομικών το πώς θα αντιμετωπίσουν τους μεθυσμένους οδηγούς. Οι οπαδοί αυτού πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ποινή ,η οποία όντως θα εφαρμόζεται αντί να εμποδίζεται από γραφειοκρατία. Οι πολέμαρχοι έχουν επιφυλάξεις αναφορικά με την εξουσία που θα αποκτήσει η αστυνομία.
Ερχόμενοι στην δική μας ήπειρο, ο καγκελάριος της Αυστρίας ισχυρίστηκε πως η ΕΕ θα πρέπει να βρει νέους τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων εφόσον οι μέχρι τώρα προσπάθειές της για ανακατανομή τους απέτυχε. Επιπλέον, προτείνει ένα πιο στρατιωτικό μέτρο , με δημιουργία περισσότερων ζωνών ασφαλείας από την Ένωση στις περιοχές των μαχών, όπως ήδη υπάρχουν στην Συρία.
Τέλος, σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΕ, οι αιτήσεις για άσυλο έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ το 2017. Οι περισσότεροι πρόσφυγες επιλέγουν ως προορισμό εγκατάστασης την Γερμανία, της οποίας τα στατιστικά δείχνουν μικρότερη μείωση από της ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Ελλάδα. Η μείωση αυτή οφείλεται στο κλείσιμο του βαλκανικού περάσματος ,στη συμφωνία με την Τουρκία και στην προσπάθεια αναχαίτισης των προσφύγων που φτάνουν στην Ιταλία από την Αφρική μέσω θαλάσσης.

 

Παραπομπές :

[1] http://www.middleeasteye.net/columns/lioness-or-zioness-1141889737
[2] http://www.middleeasteye.net/news/tunisia-suspends-emirates-flights-over-uae-s-women-security-measures-372178562
[3] http://english.alarabiya.net/en/business/energy/2018/01/01/Saudi-Arabia-sets-new-gasoline-prices.html
[4]http://www.aljazeera.com/news/2017/12/people-protesting-iran-171230083612254.html
[5]http://www.middleeasteye.net/news/iran-blocks-internet-third-night-protests-grow-deadly-2088196715
[6]http://www.independent.co.uk/news/world/un-jerusalem-trump-vote-nikki-haley-disrespected-america-general-assembly-result-a8123101.html
[7]https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/12/24/573302497/tracking-santa-tradition-is-serious-fun-for-norad
[8]http://www.independent.co.uk/news/world/americas/canada-alberta-drink-driving-decriminalise-safety-impaired-british-columbia-a8134826.html
[9]http://p.dw.com/p/2ptL3
[10]http://www.dw.com/en/eu-asylum-applications-drop-off-drastically-in-2017/a-41976192