Ερευνητική Ομάδα «Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Χάρις Αποστολοπούλου, 7 Ιανουαρίου 2018

 

Σε πολυάριθμες πολεμοχαρείς περιοχές του κόσμου, το έτος που μας πέρασε καταγράφτηκαν περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια -ψυχική και σωματική- και τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών. Οι συγκρούσεις, η οικονομική αστάθεια, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική εξαθλίωση, οι εμφύλιες συρράξεις και η μετανάστευση αποτελούν ορισμένες αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο και απειλούν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.
Έρευνα που διενεργήθηκε από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), ανέδειξε τη Συρία μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τα παιδιά, 5,5 εκατομμύρια των οποίων έχουν προσβληθεί από τον τριετή πόλεμο που εξελίσσεται στο εσωτερικό της. Το 2016 σημειώθηκε στην ιστορία ως το χειρότερο έτος για τα παιδιά στη Συρία, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων χάνει τη ζωή του καθημερινά εξαιτίας της βίας και των βομβαρδισμών στα οποία υπόκεινται ασυστόλως. Παράλληλα, η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή έχει ωθήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις 1.2 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες προκειμένου να επιβιώσουν και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Εντούτοις, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν στις χώρες υποδοχής κάθε άλλο από ευνοϊκές αποδεικνύονται καθώς αναφέρεται πως 1 στα 10 παιδιά που μεταναστεύουν αναγκάζονται να εργαστούν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, εγκαταλείποντας ως εκ τούτου την εκπαίδευση τους.
Στις χώρες της Αφρικής και ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά οικονομικής εξαθλίωσης του πληθυσμού -τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγω στις συγκρούσεις που εξελίσσονται στο εσωτερικό-. Από τα 700 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν στην περιοχή το ήμισυ αυτών ζει κάτω υπό συνθήκες πλήρους ένδειας ενώ παράλληλα στερείται των θεμελιωδών μέτρων υγιεινής και προστασίας (έλλειψη πόσιμου νερού, απουσία χορήγησης εμβολίων και άλλα). Μεταξύ άλλων τα παιδιά στις χώρες τις Αφρικής με χαρακτηριστική περίπτωση το Κονγκό ζουν υπό καθεστώς απειλής λόγω της πολιτικής αστάθειας και των ένοπλων επιθέσεων, ενώ ταυτόχρονα ακόμη και τα σχολεία αντί για χώροι προστασίας αποτελούν χώρους κινδύνου για τα παιδιά εξαιτίας των απρόβλεπτων και των ανεξέλεγκτων επιθέσεων των οποίων δέχονται.
Οι μεταναστευτικές ροές πλήττουν επίσης και τη Μυανμάρ καθώς και την Υεμένη. Τα παιδιά στις ανωτέρω περιοχές αναγκάζονται να χωριστούν ακούσια από τις οικογένειες τους ή να εγκαταλείψουν τη χώρα τους έπειτα από τη βάναυση βία, τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις που τους έχουν ασκηθεί από τoυς κυβερνητικούς στρατιώτες. Η UNICEF έχει επίσης φέρει στο φως εκατομμύρια υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία και στο δουλεμπόριο. Επιπροσθέτως, εξαιρετικά επικίνδυνες χώρες για τα παιδιά έχουν αποδειχθεί η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ λόγω των φρικτών βιαιοπραγιών οι οποίες διαπράττονται στο εσωτερικό της εκάστοτε χώρας.
Εν συνεχεία, η καταναγκαστική στρατολόγηση των νεαρών αγοριών αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε χώρες όπως η Σομαλία και το Ανατολικό Σουδάν. Οι ένοπλες συρράξεις που εξελίσσονται στις περιοχές αυτές έχουν προκαλέσει την απαγωγή των παιδιών με σκοπό την εξαναγκαστική τους στρατολόγηση σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Al Shabab στη Σομαλία. H Unicef σε έρευνες της έχει αποκαλύψει ότι τουλάχιστον 65.000 παιδιά από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει δίχως τη θέλησή τους στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών στις οποίες ζουν τον τελευταίο χρόνο.

 

Παραπομπές
1. Karasz, P., Moore, J., Yeginsu, C. (2017). The Most Dangerous Places for Children in 2017. Available at: https://www.nytimes.com/2017/12/28/world/unicef-childrenwar.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fworld&action=click&contentCollection=world&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=20&pgtype=sectionfront
2. Unicef.com (2017). Understanding the crisis, Child on the move. Available at: https://www.unicef.org/emergencies/childrenonthemove/90514_90523.html
3.Time.com (2014). Syria Is One of the Most Dangerous Places on Earth for Children. Available at: http://time.com/19293/unicef-syria-children-report/