Ερευνητική Ομάδα «Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Χάρις Αποστολοπούλου, 21 Ιανουαρίου 2018

 

Σημαντικό βήμα κάνει η Ελλάδα προβαίνοντας στην προαιρετική εφαρμογή της σαρίας (Sharia) στην περιοχή της Θράκης. Στη σύνταξη καθορισμένης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία επιχειρείται να μπει τέλος στην επικράτηση του ισλαμικού νόμου έναντι του αστικού δικαίου, στις περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της υλοποίησης των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή για το θέμα των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η κατάργηση του νόμου της σαρίας, του ισλαμικού θρησκευτικού κώδικα διαβίωσης βασισμένου στο Κοράνι, έχει προς το παρόν μια προαιρετική διάσταση και μόνο στο βαθμό που συμφωνούν οι διάδικοι για την προσφυγή τους στα αστικά δικαστήρια.
Βάσει των νέων εξελίξεων, τα 120.000 μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια για υποθέσεις διαζυγίων, επιμέλειας τέκνου και κληρονομιάς, που μέχρι πρότινος υπάγονταν υπό τις διατάξεις του ισλαμικού νόμου, ο οποίος εισήγαγε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.
Το ζήτημα πηγάζει από τις συνθήκες που συντάχθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Συνθήκη των Σεβρών του 1920 και η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 προέβλεπαν ότι τα ισλαμικά έθιμα και ο θρησκευτικός νόμος θα ισχύουν για χιλιάδες μουσουλμάνους που απέκτησαν την ιδιότητα που Έλληνα πολίτη.
«Για τον μουσουλμάνο, η σαρία είναι ένας δρόμος, ένας οδηγός ορθοπραξίας για την καθημερινή ζωή του. Δεν είναι ένα συγκεκριμένο κείμενο, αλλά ένα σύνολο χιλιάδων κειμένων που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το ιερό κοράνι. Και η ερμηνεία είναι ευθύνη των νομομαθών του Ισλάμ, άρα όσοι νομομαθείς τόσες και οι γνώμες. Η Ελλάδα αντιλήφθηκε αυτές τις λεπτές διαφοροποιήσεις και χειρίστηκε τα θρησκευτικά θέματα των μουσουλμάνων της Θράκης με τέτοιο τρόπο ώστε ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ο βαθύς και ειλικρινής σεβασμός της για το Ισλάμ. Έτσι, έκανε το κρίσιμο βήμα ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση ισλαμικού ριζοσπαστισμού στη Θράκη», αναφέρει ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γεώργιος Καλαντζής.
Η νέα νομοθεσία που ψηφίσθηκε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου από το ελληνικό κοινοβούλιο έχει ως στόχο να θέσει τέλος στις διακρίσεις τις οποίες βιώνει η μουσουλμανική μειονότητα στην εν λόγω περιοχή και κατά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού να «επεκτείνει την ισότητα ενώπιον του νόμου σε όλους τους Έλληνες».

 

Παραπομπές:
1. https://www.rt.com/news/415537-greece-sharia-courts-law/
2. http://www.euronews.com/2018/01/10/greece-no-longer-requires-muslims-to-use-sharia-law
3. http://www.kathimerini.gr/936278/article/epikairothta/ellada/h-saria-dikaiwma-kai-oxi-ypoxrewsh-gia-moysoylmanoys
4. https://www.theguardian.com/world/2018/jan/10/historic-step-greek-pm-hails-change-to-limit-power-of-sharia-law