Author: efsyn.gr

Posted on: efsyn.gr  |  March 6th, 2018

Στα διεθνή όργανα καταφεύγει η Αθήνα με αφορμή την παράταση της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό.

Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα με αφορμή το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης, με τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Χθες, δεν έγινε δεκτή η έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της Άγκυρας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την τουρκική δικαιοσύνη είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στη συνέχεια ο ορισμός δικασίμου. Το τουρκικό δικαστήριο αναμένει επίσης τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ψηφιακών δεδομένων (κινητό τηλέφωνο).

Σημειώνεται ότι χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας υπογράμμισε ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Επίσης, τόνισε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπίας.

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα των κινητών τηλεφώνων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με όλα τα δεδομένα να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει, ενδεχομένως σκόπιμα.

Το μοναδικό θετικό, πάντως, που συνέβη χθες ήταν η αποδοχή του αιτήματος των γονέων των συλληφθέντων να συναντηθούν μαζί τους, με αποτέλεσμα να συνομιλήσουν για περίπου μία ώρα. Μετά τη συνάντηση επέστρεψαν στην Ορεστιάδα όπου είχαν συνάντηση με εκπροσώπους στρατιωτικών και διπλωματικών αρχών και τους ενημέρωσαν για την κατάσταση της υγείας τους και για το τι συνέβη.

Στις Βρυξέλλες ο Πάνος Καμμένος

Στο διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στο συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη.

Ερώτηση Παπαδημούλη

Το θέμα της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο φέρνει με ερώτησή του στην Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φ. Μογκερίνι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την κ. Μογκερίνι ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να συμβάλει στη σύντομη διευθέτηση του ζητήματος και πώς σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να εφαρμόζεται «α λα καρτ».

Εντός των συνόρων, οι τελευταίες εξελίξεις θα συζητηθούν στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό.

Στην Αθήνα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, δήλωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο».

«Από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται ό, τι πρέπει να γίνει»

Την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτικό θρίλερ επ’ αόριστον εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζοντας ότι από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται ό, τι πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.

Για το ενδεχόμενο να προστεθεί στο κατηγορητήριο η κατασκοπεία, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μία ακραία εκδοχή.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει κατασκοπεία» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Δεν μπορώ, όμως, να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας. Είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε και μέχρι εκείνη τη στιγμή θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο και κάθε πολιτικό μέσον πίεσης».

Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο από το δικαστήριο και εκτίμησε ότι δεν προκύπτει και από τα πραγματικά περιστατικά.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ακόμα, πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. «Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό, πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτό τον σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις διπλωματικές δυνατότητες που έχουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μία δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό» πρόσθεσε.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε (ΕΡΤ) ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στη χώρα μας.

Read at: http://www.efsyn.gr/arthro/diplomatia-kai-paratasi-agonias