Author: P. Petropoulos
Posted on: Capital.gr | April 5th, 2018
Με την ευκαιρία της συνάντησης της Παρασκευής 30/03/2018 στη Βιέννη του κ. Κοτζιά με τους κ.κ. Νίμιτς και Ντιμιτρόφ, παραθέτω τις απόψεις μου για το σχέδιο συμφωνίας με την πΓΔΜ.
Αφού o κ. Κοτζιάς σε επικοινωνία μας μου είπε ότι οι Σκοπιανοί δεν δέχονται το Vardaska (που είχα προτείνει στο άρθρο μου), και πολύ πιθανόν κάθε άλλη ονομασία που δεν θα περιέχει το «Μακεδονία», ιδού τι πρότεινα με email μου στον κ. Κοτζιά στις αρχές Φεβ. 2018 (σαν ύστατη υποχώρησή μας, κι ΑΝ θέλουμε… ντε και καλά να έχουμε μια συμφωνία, που άλλωστε οι Σκοπιανοί την χρειάζονται περισσότερο από εμάς):
Ακόμα καλύτερο από το Gorna Μakedonija, ή Gornamakedonija, είναι το Vardarmakedonija σαν ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΤΟ «m». Άλλωστε το Vardar ήταν στην ονομασία τους μέχρι το 1944 που τους άλλαξε το όνομα ο Τίτο. Γιατί το Gorna Makedonija ή Gorna Macedonia είτε θα μεταφράζεται διεθνώς στην γλώσσα του κάθε κράτους σαν Άνω Μακεδονία (άρα θα αναφέρονται στη δική μας σαν Κάτω Μακεδονία για να την διακρίνουν), είτε θα επικρατήσει το σκέτο Macedonia, ιδίως αν είναι δύο λέξεις, και όχι μία. Άλλωστε το Άνω (Gorna) Μακεδονία δεν το δέχονται οι Βούλγαροι, γιατί το διεκδικούν κι αυτοί λόγω Πιρίν.
Βέβαια χωρίς δημοψήφισμα (που θα είναι αρνητικό και στις 2 χώρες), αλλά οπωσδήποτε με αλλαγές του συντάγματος της πΓΔΜ και επικύρωση από διεθνή σύμβαση-συνθήκη (γιατί το σύνταγμά τους θα μπορούσε να το αλλάξει μιά επόμενη κυβέρνηση). Πράγματα δύσκολα, ανέφικτα και αδύνατο να γίνουν αποδεκτά από τους Σκοπιανούς. Τώρα το μία ονομασία «έναντι όλων», ας μην επιμείνουμε σε αυτό. Και την Ελλάδα οι διάφοροι λαοί την λένε με διαφορετικά ονόματα: Greece, Grece, Griechenland, Yunanistan… κλπ.
Και είναι υπερβολή -όπως έγραψα και στο προαναφερθέν άρθρο μου- ότι η σημερινή πΓΔΜ απειλεί την Ελλάδα, ή ότι έχει «εδαφικές και αλυτρωτικές βλέψεις». Αντίθετα, εκτός από την ορθοδοξία, μας συνδέουν κι άλλα πολλά, π.χ. στο εμπόριο και στον τουρισμό. Είναι μια χώρα στην οποία όσοι έχουν ταξιδέψει έχουν νιώσει την αλληλοσυμπάθεια που έχουμε οι δύο λαοί μεταξύ μας, και μια χώρα που συνορεύει μ’εμάς, ενώ περιστοιχιζόμαστε από άλλες χώρες εχθρικές.
Θα ήθελα επίσης να κάνω την διάκριση ότι η Μακεδονία ΙΣΤΟΡΙΚΑ είναι αναμφισβήτητα και αποκλειστικά Ελληνική, αλλά ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ μπορεί να υπάρξει αντίλογος, αφού οι Σλάβοι κατέλαβαν ένα μέρος του βόρειου τμήματός της αρχαίας Μακεδονίας πολύ αργότερα (6ο μΧ αιώνα), και γι’αυτό θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες. Όπως οι Οθωμανοί-Τούρκοι κατέλαβαν την Μ.Ασία τον 12 μΧ αιώνα, και θεωρούν ότι τους ανήκει και είναι η πατρίδα τους.
Πρέπει να καταλάβουμε κι εμείς κάποιες από τις θέσεις και τις δυσκολίες των Σκοπιανών, π.χ, ότι άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σαν «Μακεδόνες» θα πρέπει τώρα, υπό την πίεση και απαίτηση μιάς άλλης χώρας, ν’ αλλάξουν εθνική «ταυτότητα», ιστορία στα βιβλία τους και όνομα, παρά το ότι περισσότερες από 140 χώρες τους αναγνωρίζουν και τους λένε «Μακεδόνες».
Τώρα αν θα πρέπει ή όχι η Ελλάδα να άρει το βέτο για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έστω με την σημερινή τους ονομασία πΓΔΜ (αν δεν υπάρξει συμφωνία), την οποία κι εμείς αναγνωρίζουμε, χάριν της φιλίας των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή, αυτή είναι η ερώτηση… των 10 εκατ. ευρώ, στην οποία την απάντηση αφήνω στους αναγνώστες να την δώσουν.
Ίδωμεν… Θα έχουμε συμφωνία ή σύγκρουση, όπως δείχνει η πιο πάνω εικόνα στο άρθρο μου; Ή δεν θα υπάρξει συμφωνία, οπότε θα μείνουν τα πράγματα ως έχουν; Στην περίπτωση αυτή θα ισχύει αυτό που είπε ο Ζουράρις στην αρχαιοελληνική: «Εκοπρίσθη η φοράς παρά τοις αλωνίοις»….
Read at: http://www.capital.gr/me-apopsi/3284471/i-diapragmateusi-me-tin-pgdm