της Ελευθερίας Χαραλάμπους

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα. Μετά τη δεκαετία 2000 – 2010, όπου η Ελλάδα έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών όχι μόνο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το 7% του πληθυσμού της χώρας να αποτελείται από μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε, η χώρα μας έγινε ξανά τα τελευταία χρόνια, όπως και πολλές άλλες χώρες της Μεσογείου, τόπος υποδοχής μεταναστών προερχόμενων κυρίως από χώρες της Ασίας που ψάχνουν να βρουν αυτή τη χαμένη ελπίδα που στερήθηκαν. Επιδιωκόμενος τελικός προορισμός είναι μάλλον κάποια χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Σουηδία). Μεταξύ 2014 και 2015, περισσότεροι από 2,14 εκατ. πολίτες μετανάστευσαν στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου αριθμού προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Στην Ελλάδα, εκατοντάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τις περισσότερες όμως φορές, εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών και μητέρες με νεογέννητα παιδιά που ρισκάρουν στην κυριολεξία τα πάντα για κάτι τελείως αβέβαιο, ενδεχομένως και αυτοκαταστροφικό κάποιες φορές, μιας και δεν καταφέρνουν όλοι με επιτυχία να περάσουν “απέναντι”. Για τις περισσότερες από τις γυναίκες αυτές η επιλογή της μετανάστευσης είναι ουσιαστικά μονόδρομος. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ακολουθούν και εμπιστεύονται πιστά τους συζύγους τους και το ένστικτό τους σε ένα ταξίδι που μάλλον είναι δίχως επιστροφή. Η δική τους βούληση ελάχιστα έως καθόλου ασκεί επιρροή στις τελικές αποφάσεις που αφορούν το ταξίδι της ζωής τους. Η ψυχική υγεία μιας μητέρας μετανάστριας στη διαπροσωπική σύγκρουση ή διαφωνία προς το νέο πολιτισμικό περιβάλλον που έρχεται στη ζωή της ως μια απάντηση στην υπερταυτότητα που δομείται στο εσωτερικό κοινωνικό της περιβάλλον. Η εκπαίδευση και η εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής μάλλον συνδέεται στενά με τη θετική προσαρμογή. Αλλά μπροστά στις τόσες ελλείψεις βασικών αγαθών, όπως τροφίμων, φαρμάκων και νερού, μια τέτοια εκπαίδευση μοιάζει με πολυτέλεια. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, πολλά από τα οποία έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία ή έχουν ήδη αυτοτραυματιστεί. Η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν φαίνεται να ευνοεί τις κινήσεις του μετανάστη που καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Οι γυναίκες μετανάστριες είναι συγχυσμένες μεταξύ γονεϊκού συστήματος αξιών της χώρας προέλευσης που συχνά αποτελεί την εικόνα μιας ήσυχης γυναίκας νοικοκυράς που παραμένει στο σπίτι για να φροντίσει την οικογένειά της και στο πρότυπο της γυναικείας ταυτότητας όπως αυτό αντιπροσωπεύεται στη χώρα υποδοχής και συχνά προβάλλει τη γυναίκα ως μια σκληρά εργαζόμενη, σύζυγο και μητέρα με πολλά καθήκοντα που περνούν από τα χέρια της. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι πως όσο οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως ξένο σώμα, η γκετοποίησή τους είναι  δεδομένη. Κρίνεται πιο επιβεβλημένη από ποτέ η ανάγκη για εκπαίδευση, κυρίως των μεταναστριών από τις οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται η κοινωνικοποίηση των παιδιών τους στο νέο κοινωνικό περιβάλλον. Διαφορετικά και οι επόμενες γενιές θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα γκετοποίησης και η κατάσταση θα διαιωνίζεται με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

logo_transparent

H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς  και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.