από τη Γεννατά Χριστιάνα, Ερευνήτρια της ομάδας «Κοινωνικά & Ανθρωπιστικά Ζητήματα»

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβρη του 1991 καθιέρωσε την 25η Νοέμβριου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά Των Γυναικών, αναδεικνύοντας ένα βαθύ και πολυδιάστατο παγκόσμιο ζήτημα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία συλλογής του ΟΗΕ, το ένα τρίτο των γυναικών έχει υποστεί κάποιου είδους σωματικής-σεξουαλικής ή ψυχολογικής-συναισθηματικής βίας από την/τον σύντροφό της. Όσον αφορά τα ποσοστά της σεξουαλικής βίας που παρατηρούνται, το ένα πέμπτο των γυναικών έχει πέσει θύμα βιασμού ή και θύμα απόπειρας βιασμού.       Παρά τη θέσπιση νομικής κατοχύρωσης ίσων δικαιωμάτων των γυναικών με τους άνδρες, το 45-50% των γυναικών έχει προβεί σε αναφορά περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας από άτομα υψηλότερης θέσης ή παρευρισκόμενους στον εργασιακό χώρο. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, το ζήτημα της παράνομης διακίνησης τόσο γυναικών όσο και παιδιών, το οποίο αποσκοπεί στη σεξουαλική εκμετάλλευση ή και εξαναγκαστική εργασία ευαίσθητου πληθυσμού, έχοντας φτάσει τα 2.000.000 άτομα.

Η γνωστότερη καμπάνια σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών, κοριτσιών και παιδιών είναι η Εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας («White ribbon campaign»). Το αξιοπρόσεκτο στοιχείο της έγκειται στο γεγονός της ανάληψης δράσης από άνδρες έτσι ώστε να καταδειχθεί το ζήτημα και να αντιμετωπιστεί. Ο ακρογωνιαίος λίθος σχετιζόμενος με τη διάδοση αυτής της καμπάνιας ήταν το ευρωπαϊκό Ινστιτούτο ισότητας του Φύλου.

Η 25η Νοεμβρίου -Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών-έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και πολυδιάστατο. Αποτελεί έγκλημα, καθώς καταπατώνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και διαταράσσει την κοινωνική ευημερία και αρμονία. Πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν πως δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη κάθε μορφή βίας εις βάρος των γυναικών, καθώς και ότι είτε λόγω πολιτικών είτε οικονομικών συμφερόντων, έρχεται στο φως της δημοσιότητας η ενδοοικογενειακή βία, έχοντας τη στερεοτυπική πλέον μορφή της: ο άνδρας χτυπάει τη γυναίκα. Έτσι, διαφαίνεται το μέγεθος των έμφυλων ανισοτήτων, αμαυρώνεται η ποιότητα της δημοκρατίας και της ισότητας και εν τέλει ισοπεδώνεται ο θεσμός της οικογένειας και ο ρόλος της γυναίκας μέσα, αλλά και έξω απ’ αυτήν.

Πέραν όμως αυτής της οπτικής, αξίζει να σταθούμε και στις αθέατες πλευρές της βίας κατά των γυναικών, οι οποίες επιφέρουν εξίσου βαρύτατες συνέπειες στον ψυχισμό των ατόμων. Μία γυναίκα μπορεί να βιώνει κακοποιητική συμπεριφορά είτε λεκτική-συναισθηματική είτε σωματική-σεξουαλική όχι μόνο από τον άντρα της, αλλά και από την ομόφυλη σύντροφό της, από την μητέρα της, τους στενούς συγγενείς, από το εργασιακό της περιβάλλον, ή ακόμη και από αγνώστους. Για την πρόληψη και καταπολεμηση αυτού του φαινομένου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων δημιούργησε την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γυναίκες, έχοντας το σύνθημα «δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη».

Έχοντας επιτύχει πολλές και θετικές αλλαγές όσον αφορά τη θέση της γυναίκας ως άτομο και υποκείμενο, είναι επιτακτικό να τιμηθούν όσοι βοήθησαν, υπερασπίστηκαν και θέσπισαν τέτοιες αλλαγές. Ωστόσο τι χρειάζεται να υποτεθεί, να οργανωθεί, να εποτευχθεί και να θεσπιστεί ώστε η κατοχυρωμένη ισότητα να εγκολπωθεί στις κοινωνικές συνειδήσεις, στη «συλλογική ψυχή» του Gustave Le Bon;