του Χρήστου Τσαγκάρη

H αποστολή της NASA στον πλανήτη Άρη έχει προσελκύει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Παρά το ότι δεν είναι ούτε η πρώτη απόπειρα εξερεύνησης του γειτονικού μας πλανήτη, η ως τώρα επιτυχία και ο σκοπός της την καθιστούν ιδιαίτερη.

Η αποστολή φέρει την ονομασία InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) και υλοποιείται από τη NASA με τη σύμπραξη μεγάλων ευρωπαϊκών ερευνητικών οργανισμών, όπως το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας και το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. Πρόκειται για την έβδομη επιτυχημένη προσεδάφιση σκάφους στον Άρη και χρειάστηκαν επτά μήνες προκειμένου να φτάσει στον προορισμό της.

Την ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού έχει η ομάδα του NASA Jet Propulsion Laboratory ,ενώ το σκάφος έχει κατασκευαστεί από τη Lockheed Martin Space. Διαθέτει ρομποτικούς βραχίονες με ενσωματωμένες κάμερες και δυνατότητα καθοδηγούμενης τοποθέτησης εξοπλισμού στην επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη. Το σκάφος εξασφαλίζει ενέργεια συλλέγοντας την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ούτως ώστε οι συλλέκτες (πάνελς) να παραμείνουν λειτουργικοί ακόμα και αν συν τω χρόνω καλυφθούν από σκόνη.Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το ΙnSight συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους που θα διευκολύνουν την επικοινωνία του με τη Γη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρωτοτυπία της αποστολής έγκειται στο γεγονός ότι σκοπός της είναι η μελέτη της τεκτονικής δραστηριότητας καθώς και της σύστασης του εδάφους και του υπεδάφους του πλανήτη. Κατά τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η τοποθέτηση των οργάνων μέτρησης του σκάφους σε συγκεκριμένα σημεία της περιοχής προσεδάφισης. Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό του Άρη. Τα ευρήματα της InSightαναμένεται να συνεισφέρουν στη γνώση της γεωλογικής ιστορίας του Άρη, αλλά και της Γης, και φυσικά να προετοιμάσουν το έδαφος για επανδρωμένες αποστολές.

Την ίδια σκέψη πρέπει να έκαναν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας που παρακολούθησαν την προσεδάφιση του σκάφους σε ζωντανή μετάδοση στην TimesSquare της Νέας Υόρκης. Πολλοί από αυτούς μάλιστα έβλεπαν ένα κομμάτι του εαυτού τους να προσεδαφίζεται καθώς το σκάφος έφερε πλακέτα με τα ονόματα ανθρώπων που συμμετείχαν εθελοντικά στην πρωτοβουλία της NASA #willmynamestillflytomars. Toν ενθουσιασμό τους μοιράζονται πολλοί ερευνητές οι οποίοι προσδοκούν νέα δεδομένα που θα ενισχύσουν τις υποθέσεις τους σχετικά με τη δυνατότητα εποικισμού του Άρη. Άλλωστε, παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή και ο υπερπληθυσμός της Γης καθώς και η ανάγκη εύρεσης χώρου διεξαγωγής έρευνας και πειραμάτων σε πολλούς τομείς ωθούν την επιστημονική κοινότητα να αναζητήσει τρόπους εγκατάστασης προσωπικού στον γειτονικό πλανήτη.

Έχουν περάσει λιγότερο από τέσσερα χρόνια από τότε που ο Άρης εξέπληξε την παγκόσμια κοινότητα με την ανακάλυψη υπολειμμάτων νερού στην επιφάνεια του. Σήμερα, ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το μέλλον ενδεχομένως κρύβει και άλλες εκπλήξεις.