του Ευάγγελου Τασιόπουλου

Η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες ανταγωνιζόμενη τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τις οποίες έχουν εμπλακεί σε έναν οικονομικό – εμπορικό πόλεμο. Πώς όμως η Κίνα έφτασε σε αυτό το σημείο να επηρεάζει τόσο σημαντικά τη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή με εργαλείο την τόσο ισχυρή οικονομία της και ποια είναι τα πιθανά σενάρια για αυτή την επιρροή;

Η Κίνα μετρά περίπου 35 χρόνια από τη μετατροπή της σε μια βιομηχανική χώρα και οικονομία, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα υιοθετώντας μια καπιταλιστική νοοτροπία και έναν ισορροπημένο εκσυγχρονισμό, προχώρησε σε οικονομικές αποφάσεις που συνέβαλαν στην άνθιση της εγχώριας οικονομίας. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, κατά τη δεκαετία του 1970 κατάφερε να προσελκύσει ξένους επενδυτές, δημιούργησε νέους οικονομικούς θεσμούς που στόχευαν στην αναδιανομή του εισοδήματος, ενώ πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική αυτή ενδυνάμωση κατείχε και το χαμηλό κόστος εργασίας συνδυαστικά με τις φθηνές εξαγωγές. Οι προαναφερθέντες παράγοντες οδήγησαν στη διόγκωση του θεσμού του εμπορίου, ενώ την ίδια περίοδο η ασιατική χώρα είχε απομακρυνθεί από μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, τερματίζοντας την οικονομική της απομόνωση. Μέσα σε μια δεκαετία η κινεζική οικονομία είχε αυξηθεί κατά 10%, ξεπερνώντας την οικονομία της Ιαπωνίας και πλησιάζοντας απειλητικά αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ουσιαστικά, η Κίνα, μέσω ριψοκίνδυνων οικονομικών πολιτικών αποφάσεων έδωσε σημαντική ώθηση στη γιγαντιαία οικονομία να συμπεριφέρεται ως πολιτική και οικονομική υπερδύναμη. Σύμφωνα με οικονομολόγους και πολιτικούς αναλυτές, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αλλάξει ριζικά, ενώ παρουσιάζονται πολλά και διαφορετικά σενάρια, εκ των οποίων 3 από αυτά μοιάζουν πιο πιθανά. Αρχικά, αναμένεται η Κίνα να μετατραπεί σε μια ανεπτυγμένη χώρα και οικονομία σε λιγότερο από 30 χρόνια από τώρα. Αυτό συνεπάγεται, αύξηση του τριτογενούς και τεταρτογενούς βιομηχανικού τομέα της, σημαντική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, μείωση των χρηματοπιστωτικών εξάρσεων, καθώς και υπερίσχυση στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, εξαλείφοντας κάθε ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο και επιχείρημα προβλέπει πως η κινεζική οικονομία θα υποστεί μια <<σκληρή προσγείωση>> (hardlanding) με οικονομικούς όρους, δηλαδή πτώση από μια ταχεία ανάπτυξη σε μια βραδεία ανάπτυξη πλησιάζοντας την ύφεση. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, της μείωσης του ορίου εργασιακής ηλικίας και της μείωσης της αγοράς ζήτησης. Τέλος, το τρίτο και πιο δυσοίωνο σενάριο παρουσιάζει την Κίνα και την οικονομία της στο όριο της καταστροφής, εξαιτίας ενός πιθανού εμπορικού πολέμου ή ακόμα και λόγω της ραγδαίας και χωρίς περιορισμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η κινεζική οικονομία έχει φανεί αρκετά σταθερή και δυνατή κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, όπου παρά τις περιόδους πληθωρισμού, δηλαδή τη δεκαετία του 1980, αλλά και την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, συνέχισε τις εμπορικές επιτυχίες από κοινού με τις εξαγωγές της. Σημειωτέον, το εμπόριο και οι αναπτυξιακοί ρυθμοί άλλων κρατών εκείνη την περίοδο είχαν σταθεροποιηθεί, ενώ η Κίνα απλώς διένυε μια τάση επιβράδυνσης και όχι ολοκληρωτικής παύσης. Παρά λοιπόν τις κινδυνολογίες ορισμένων οικονομολόγων, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της κινεζικής οικονομίας δεν θα σταματήσουν, τουλάχιστον σύντομα, αντιθέτως προβλέπεται να αυξηθούν, δεδομένου του οικονομικού προγράμματος “Made in China 2050”, σχέδιο με το οποίο η κινεζική κυβέρνηση στοχεύει στην προώθηση της τεχνολογίας, των αεροσκαφών και των αυτοκινήτων. Τέλος, στην διαιώνιση της οικονομίας της Κίνας θα συμβάλλει και η πρωταρχική θέση που κατέχει σε ζητήματα ηλιακής ενέργειας και τεχνολογίας.

logo_transparent

H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς  και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.