του Ευάγγελου Τασιόπουλου

Ο Jair Bolsonaro ήταν πρώην αξιωματικός του βραζιλιάνικου στρατού και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική, όπου και απέκτησε το αξίωμα μέλους του Κογκρέσου, ενώ στις πρόσφατες εκλογές της Βραζιλίας εκλέχθηκε ως Πρόεδρος και αναμένεται να αναλάβει τα πολιτικά του καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2019.  Ο Jair Bolsonaro είναι ευρέως γνωστός για τις ομοφοβικές και μισογυνιστικές του απόψεις, καθώς και για τον θαυμασμό του για την 20ετή δικτατορία, κατά τη διάρκεια της οποίας καταπατήθηκαν πολλά ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ σημειώθηκαν χιλιάδες εκτελέσεις και βασανισμοί. Γιατί όμως ο λαός της Βραζιλίας εξέλεξε για Πρόεδρο έναν υποστηρικτή της ακροδεξιάς;

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Βραζιλία και την πάταξη του δικτατορικού καθεστώτος, ο λαός της Βραζιλίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο αριστερό και σοσιαλιστικό κόμμα Workers’ Party να αναλάβει την εξουσία. Ο πρώην πρόεδρος Inacio Lula Da Silva κρίθηκε ένοχος για αδικήματα διαφθοράς, όπου και φυλακίσθηκε με ποινή έκτισης 12 χρόνων.

Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια του βραζιλιάνικου λαού για την αριστερά, ο Jair Bolsonaro, έθεσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος υποσχόμενος την οριστική πάταξη της διαφθοράς και τη σημαντική μείωση της εγκληματικότητας, της οποίας τα ποσοστά είχαν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της θητείας του Lula. Ο Bolsonaro είναι αποφασισμένος να προωθήσει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και παράλληλα εγγυάται την εξάλειψη των καθιερωμένων ελίτ που είναι υπεύθυνες για την πολιτική κατάπτωση της χώρας. Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία μαστίζεται από μια βαθιά οικονομική κρίση δίχως προηγούμενο και τα αποτελέσματα αυτής είναι τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών, κλοπών και ανθρωποκτονιών. Στα μάτια των Βραζιλιανών, ο Jair Bolsonaro, παρουσιάζεται ως η προσωποποίηση της πάταξης της διαφθοράς και της απελευθέρωσης της χώρας από την απληστία και την εγκληματικότητα. Μάλιστα, δε διστάζει να επαναφέρει τη θανατική ποινή ως μέσο σωφρονισμού.

Στην πραγματικότητα, η εκλογή του Bolsonaro οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους. Αρχικά, στη φυλάκιση του πρώην προέδρου Lula για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δωροδοκία των δικαστών που του έδωσαν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και στην «κατηγορία» (impeachment) της πρώτης γυναίκας προέδρου Dilma Roussef με αφορμή της οικονομικής κατάπτωσης της χώρας, καθώς και τη δωροδοκία του συνόλου των βραζιλιάνικων κομμάτων. Τα γεγονότα αυτά εκτός από μιας μορφής δικαίωσης του βραζιλιάνικου λαού, μπορούν να ειδωθούν ως «παράδειγμα» για το τι θα ακολουθήσει όταν αναλάβει τα πολιτικά του καθήκοντα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. Ακόμα, η πολιτική επιτυχία του Bolsonaro συνδέεται άμεσα και με το γενικότερο κύμα ακροδεξιού λαϊκισμού ανά τον κόσμο, το οποίο έχει βρει σημαντική υποστήριξη στη γειτονική χώρα της Αμερικής.

Όπως και να έχει, οι επιπτώσεις τις προεδρίας Jair Bolsonaro δε θα αργήσουν να φανούν. Από τη μια, όπως και ο Donald Trump των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έτσι και ο βραζιλιάνος πρόεδρος θεωρεί ως μύθο το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη, επιθυμώντας να αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού, ενώ οι διαδικασίες αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου συνεχίζονται προς όφελος της ίδιας της κυβέρνησης και ιδιωτικών επιχειρήσεων.  

logo_transparent

H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς  και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.