της Ελευθερίας Χαραλάμπους

Το φαινόμενο της κρίσης είναι γνωστό σε όλους, ανεξάρτητα από το πόσο επηρεάζει την ζωή του καθενός, και τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε απελπιστική κατάσταση. Το έλλειμμα και το χρέος των ελληνικών δημοσιονομικών αυξάνεται και προβλέπεται να φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες της κρίσης της οικονομίας είναι η αύξηση της ανεργίας, η οποία έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό ενώ ανάμεσα στους νέους το ποσοστό των ανέργων ξεπερνά το 25%. Στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν την ύπαρξη μιας διαρθρωτικής αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εντείνοντας την ανησυχία για το φαινόμενο. Μεγάλο μερίδιο της ευθύνης φέρει για αυτήν την κατάσταση η άθλια διαχείριση των οικονομικών, της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής και του ασφαλιστικού αλλά και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο θεσμός της οικογένειας περνά και αυτός με τη σειρά του, κρίση. Η έλλειψη ουσιαστικής συμφιλίωσης εργασίας και οικογενειακής ζωής οδηγεί σε τραγικά  αδιέξοδα, καθώς οι σχετικές με την οικογένεια εξελίξεις αλλά και οι κοινωνικό-πολιτισμικές μεταβολές έχουν ήδη δημιουργήσει πρωτόγνωρες δυσχέρειες, τις οποίες τα άτομα και τα σύνολα δεν φαίνονται ικανά να αντιμετωπίσουν. Τα νέα ζευγάρια δύσκολα προχωρούν πλέον σε διαδικασίες αναπαραγωγής. Η Ελλάδα «συρρικνώνεται» πληθυσμιακά με ταχείς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, το αρνητικό ισοζύγιο των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους στη χώρα μας, το οποίο ξεκίνησε το 2011, συνεχίστηκε και πέρυσι, οπότε οι θάνατοι «υπερτέρησαν» σε σχέση με τις γεννήσεις κατά 35.948 άτομα, αριθμός – ρεκόρ για τα τελευταία 80 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2017 ήταν 88.553, καταγράφοντας μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2016 που ήταν 92.898. Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά στα τελευταία 80 έτη που ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα ήταν κάτω από τα 90.000 άτομα.

Πάντως, στο 86% των γεννήσεων που δηλώθηκαν πέρυσι οι μητέρες είναι Ελληνίδες, και στο 14% αλλοδαπές. Η συγκεκριμένη αναλογία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Το γεγονός ότι οι Ελληνίδες κάνουν παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, η μέση ηλικία της μητέρας καταγράφει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια από 30,5 έτη που ήταν το 2011 σε 31,4 το 2017. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πέρυσι σε μία στις τέσσερις γεννήσεις η μητέρα ήταν ηλικίας 35 έως 39 ετών, όταν η αντίστοιχη αναλογία το 2007 ήταν μία στις έξι και το 1997 μία στις δέκα.

Στον αντίποδα είναι οι θάνατοι, οι οποίοι πέρυσι ανήλθαν σε 124.501 και ήταν αυξημένοι κατά 4,8% σε σχέση με το 2016 οπότε ήταν 118.792. Και πάλι το 2017 είναι έτος «ρεκόρ» των τελευταίων 80 ετών στον αριθμό των θανάτων στη χώρα μας. Αντίθετα, θετική εξέλιξη είναι ότι πέρυσι τα βρέφη που έχασαν τη ζωή τους ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 306, μειώνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας –που τα τελευταία έτη είχε πάρει την «ανιούσα»– σε 3,5 έναντι 4,2 που ήταν το 2016.

Το ποσοστό γεννητικότητας ήταν σε ανάκαμψη πριν από την κρίση. Η ύφεση της χώρας δημιούργησε τη μικρότερη γενιά της Ελλάδας μεταπολεμικά, παιδιά που φτάνουν τώρα σε ηλικία δημοτικού. Λόγω της μετανάστευσης, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Τα νέα για την Ελλάδα δεν είναι θετικά. Τα στοιχεία δείχνουν πως η ελληνική οικονομία παραμένει κατά 25% μικρότερη σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία και τις επόμενες έξι δεκαετίες η Εurostat εκτιμά ότι ο ελληνικός πληθυσμός των 10,7 εκατομμυρίων θα μειωθεί κατά 32%.

logo_transparent

H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς  και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.