του Εμμανουήλ Στίνη
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και για τον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία. Η αλήθεια είναι πως η Ελλαδική Εκκλησία έχει άμεση σχέση όχι μόνο με το ελληνικό κράτος αλλά και με την ιστορία του ελληνισμού.
Είναι παγκοίνως γνωστό πως η εκκλησία, με τη βοήθεια των κληρικών της συνέβαλε τόσο στην προετοιμασία για την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Είναι αναγνωρισμένη η προσφορά ορθόδοξων μοναχών για τη διατήρηση της ορθόδοξης πίστης και της ελληνικής γλώσσας μέσω της εκμάθησης των ιερών κειμένων. Κατά τη χρονική περίοδο ανάκτησης εδαφών του ελληνικού κράτους η Ανεξαρτησία της Ελλαδικής Εκκλησίας το 1850 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν αναπόφευκτη. Όμως η πρόχειρη δημιουργία ¨Εκκλησιαστικού Ταμείου¨ από την αντιβασιλεία του 1833-1834 οδήγησε στην αρπαγή της περιουσίας των μοναστηριών από επιτήδειους με αποτέλεσμα την πώληση ιστορικών κειμηλίων. Οι εκτάσεις που παρέμειναν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας συνέχισαν να φορολογούνται. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως κατά την περίοδο 1917-1930 απαλλοτριώθηκαν από το Ελληνικό Κράτος πολλές εκτάσεις γης, για προφανείς Εθνικούς λόγους οι οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί έως σήμερα. Στη σύμβαση του 1952, που έγινε και η τελευταία απαλλοτρίωση εκτάσεων γης της Εκκλησίας, αναφέρεται από το κράτος η υποχρέωσή του για την εξασφάλιση της μισθοδοσίας των ιερέων καθώς αδυνατούσε να αποζημιώσει τις απαλλοτριώσεις. Σήμερα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις από την περιουσία της Εκκλησίας είναι ελάχιστες καθώς πολλές από αυτές αποτελούν δασικές εκτάσεις.
Το νομικό καθεστώς γύρω από την αξιοποίηση αλλά και την καταγραφή των εκτάσεων της εκκλησιαστικής περιουσίας από το κράτος είναι περίπλοκο και γι’ αυτό αποτελούσε ένα ακανθώδες ζήτημα για τις ελληνικές κυβερνήσεις επί σειρά ετών. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε συνεργασία με την Πολιτεία από το 2012 έως και σήμερα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση της περιουσίας της προκειμένου σε ένα χρόνιο πρόβλημα και για τις δύο πλευρές (Εκκλησία – Πολιτεία) να βρεθεί μια λύση που τελικά θα ωφελήσει την κοινωνία.
Σημαντική είναι η προσφορά της Μονής Πετράκη, η οποία με εκτάσεις που αγόρασαν οι ηγούμενοι της κατά το 17ο και 18ο αιώνα δώρισε στο Ελληνικό κράτος ακίνητα στα οποία ανεγέρθηκαν κτήρια όπως: Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ακαδημία Αθηνών, η Μαράσλειος Ακαδημία, οι Αστυνομικές Σχολές στην Οδό Μεσογείων αλλά και Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής.
Ακόμα, η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει 800 φιλανθρωπικά ιδρύματα των οποίων η συντήρηση αποτελεί αποκλειστική της ευθύνη. Αυτά τα κοινωφελή ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν περιουσία καθώς με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να συνεχίσουν ένα έργο το οποίο αφορά την κοινωνία. Επάλληλα, σημαντική είναι η προσφορά της Εκκλησίας στον Πνευματικό τομέα της Κοινωνίας. Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν σε αδιέξοδο, η Εκκλησία ήταν εκεί να τους προσφέρει πνευματική στήριξη που είναι πολυτιμότερη των υλικών αγαθών. Δίνει Ελπίδα σε όσους σταμάτησαν να ελπίζουν γιατί για την Εκκλησία σημασία δεν έχουν τα κτήρια αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος.Ακόμη, διαφυλάσσοντας την παράδοση του τόπου πετυχαίνει να μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές τις αξίες εκείνες με τις οποίες μεγάλωσαν οι πρόγονοί μας.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, αναντίρρητα, με το πολυσχιδές της έργο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο και από την Πολιτεία, αποτελεί σημαντική ανάσα για τους συνανθρώπους μας που η οικονομική κρίση της χώρας μας τους έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο.Στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, (ecclesia.gr), μπορεί κανείς να αναζητήσει τους τομείς του έργου της Ελλαδικής Εκκλησίας, τομείς που ίσως μέχρι σήμερα δε μας ήταν γνωστοί.Οι φορείς της Εκκλησίας με τη βοήθεια εθελοντών βρίσκονται πάντα εκεί προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για να διακονούν όλους όσους έχουν ανάγκη χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε έννοια ρατσισμού αλλά με γνώμονα τη «θυσιαστική αγάπη» για το συνάνθρωπο.
H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.