του Γιώργου Τσιβάκη

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο LGBT, περίπου 40 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις αρχές της Τσετσενίας εξαιτίας των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, ενώ τουλάχιστον δύο έχουν πεθάνει εξαιτίας βασανιστηρίων από τον Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα. Τα γεγονότα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα, αφού αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα το 2017, φαίνεται να είχαν φυλακιστεί τουλάχιστον 100 άτομα με την «κατηγορία» της ομοφυλοφιλίας, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χιλιάδες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ παράλληλα δεν είναι λίγες οι οργανωμένες δημόσιες διαμαρτυρίες από συγκεντρωμένα πλήθη σε όλο τον πλανήτη.

Η Δημοκρατία της Τσετσενίας αποτελούσε από πάντα ένα μείζον θέμα για την εσωτερική πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης- και αργότερα της Ρωσίας-, αλλά και για την διεθνή κοινότητα. Η Τσετσενία βρίσκεται πάντα σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1994 και μετά( επίσημα ή ανεπίσημα), εκτός από την τριετία 1996-1999. Αν και θεωρητικά υπάγεται στην Ρωσία, διατηρεί την δική της αυτονομία, πράγμα που σημαίνει ότι η τοπική κυβέρνηση αποφασίζει αν θα ακολουθήσει ή όχι την ρωσική νομοθεσία. Την ίδια στιγμή ο μέσος Τσετσένος έρχεται αντιμέτωπος με σχεδόν καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις και ανταλλαγές πυροβολισμών, ενώ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου. Προκύπτει λοιπόν ότι σε μια συντηρητική περιοχή σαν αυτή που τον πρώτο λόγο έχει η σωματική και λεκτική βία, γίνεται όλο και δυσκολότερο να ανθίσουν έννοιες όπως η ελευθερία του λόγου και η αποδοχή του διαφορετικού.

Η κατάσταση είναι δραματική, αφού άνδρες και γυναίκες διώκονται καθημερινά για να φυλακιστούν η να εκδιωχθούν ολοκληρωτικά από την Τσετσενία, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή «κάθαρση» του τόπου και του λαού, όπως έχουν δηλώσει ,δημόσια, μέλη των αρχών και της κυβέρνησης. Τα γεγονότα όμως δεν σταματούν εκεί, αφού αστυνομικοί φαίνεται να απειλούν τους ίδιους τους φυλακισμένους αλλά και τις οικογένειες τους με οικονομικά ανταλλάγματα. Πολλοί είναι αυτοί που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τον τόπο καταγωγής τους, αφού ακόμα και αν γλυτώσουν από τα δόντια των αρχών κινδυνεύουν πολλές φορές από την ίδια τους την οικογένεια, αφού η ομοφυλοφιλία αποτελεί θέμα ταμπού. Πιο συγκεκριμένα για πολλές οικογένειες ισοδυναμεί με έγκλημα. Παράλληλα, ολοένα και πληθαίνουν οι ανατριχιαστικές δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, σχετικά με τα βασανιστήρια και τις ελεεινές συνθήκες κράτησης. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ διανύουμε τις πρώτες μέρες του 2019!

Στην αντίπερα όχθη, είναι ευρέως γνωστό ότι άτομα με διαφορετικές αντιλήψεις βιώνουν παρόμοια αντιμετώπιση σε πολλές χώρες που θεωρούνται λιγότερο αναπτυγμένες. Πρέπει να γίνει όμως κατανοητό ότι οι ακραίες αυτές συμπεριφορές απέναντι σε συνανθρώπους μας, δεν διαφέρουν πολύ από τις πάγιες τακτικές της σύγχρονης κοινωνίας. Τα ανθρωποκυνηγητά και τα βασανιστήρια αποτελούν τον καθρέφτη της δυτικής κοινωνίας, τα οποία έρχονται ως επιστέγασμα της πνευματικής κρίσης που βιώνει ο άνθρωπος του 21ου αιώνα και αντί να εξαλείφονται γίνονται όλο και πιο φανερά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν: οι ποικίλες κοινωνικές ανισότητες που έχουν να κάνουν με τις διαφορετικές ιδεολογίες, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τα εξωτερικά παρουσιαστικά και τις σεξουαλικές προτιμήσεις, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η ρίζα του προβλήματος φαίνεται να βρίσκεται βαθιά στην βάση της κοινωνικής πυραμίδας και αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από το ίδιο το άτομο όσο πιο γρήγορα, τέτοια φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνιση τους όλο και περισσότερο μέχρι το σημείο που θα  μοιάζουν καθημερινά και φυσιολογικά.

Συνοψίζοντας, τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την βίαιη αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων αυξάνονται συνεχώς, την ώρα που ο Τσετσένος πρόεδρος και το περιβάλλον τα αρνούνται κατηγορηματικά, ενώ η Ρωσία προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες δηλώνοντας ότι όσα ακούγονται είναι ψευδή. Την ίδια στιγμή, διεθνείς οργανισμοί και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκφράσει ανοιχτά την δυσαρέσκεια τους για την κακομεταχείριση των γκέι στην Τσετσενία, ζητώντας μάλιστα να επέμβουν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς. Αρκεί όμως αυτό;

logo_transparent

H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς  και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.