Posted on: Kathimerini | February 16th, 2019

Μακράς διαρκείας και αμφίβολης έκβασης σύγκρουση με το Κογκρέσο και τη Δικαιοσύνη διακινδυνεύει ο Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το τείχος κατά των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, παρά την αντίθεση της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου υπερψήφισαν πρόσφατα το νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες του 2019, που δεν προβλέπει χρηματοδότηση για το τείχος. Ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να υπογράψει χθες το νομοσχέδιο ώστε να αποφύγει μια νέα παράλυση των κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως εκείνη που είχε ταλαιπωρήσει, τον προηγούμενο μήνα, τους Αμερικανούς πολίτες χωρίς να κάμψει τις αντιρρήσεις των Δημοκρατικών. Αμέσως μετά, όμως, κάνοντας χρήση των προεδρικών εξουσιών του, επρόκειτο να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των προβλημάτων ασφαλείας στα σύνορα. Με την κίνηση αυτή θα μπορέσει να ανακατευθύνει κονδύλια των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας, συνολικού ύψους οκτώ δισ. δολαρίων, προς την ανέγερση του τείχους, μιας από τις βασικές δεσμεύσεις της προεκλογικής εκστρατείας του. Αυτό προανήγγειλε ήδη από την Πέμπτη το βράδυ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, και επιβεβαίωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί θεωρούν αντισυνταγματική την επιλογή αυτή του Τραμπ και προετοιμάζονται να την προσβάλουν τόσο στο Κογκρέσο όσο και στη Δικαιοσύνη. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δημοσιοποίησαν κοινή δήλωσή τους, όπου κάνουν λόγο για «χονδροειδή κατάχρηση» των προεδρικών εξουσιών και προειδοποιούν ότι «το Κογκρέσο θα προστατέψει τη συνταγματική τάξη».

Η προοπτική να εμπλακεί ο Λευκός Οίκος σε μια μακρόχρονη νομική αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς προκαλεί ρήγματα και αντιδράσεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. «Καμία κρίση δεν νομιμοποιεί την παραβίαση του συντάγματος», σημείωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο. Σε πιο ήπιους τόνους, ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν υποστηρίζει ότι, αν και ο Τραμπ δικαιούται να επιμένει για το τείχος, η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης «δεν αποτελεί πρακτική λύση στο πρόβλημα» γιατί τα δικαστήρια θα παγώσουν τα σχετικά κονδύλια από τη στιγμή που θα κινηθεί η δικαστική διαδικασία από τους Δημοκρατικούς.

Ανεξάρτητα από τους πολιτικούς πονοκέφαλους, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει, στα 72 του χρόνια, να χαίρει καλής υγείας. Αυτό βεβαιώνει ο προσωπικός του γιατρός Σον Κόνλεϊ, ο οποίος υπέβαλε πρόσφατα τον Αμερικανό πρόεδρο σε σειρά εξετάσεων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC. Το μοναδικό πρόβλημα που αναφέρεται είναι ότι ο Τραμπ, που έχει ύψος 1,90 μέτρα, βρέθηκε να ζυγίζει 110 κιλά, δύο περισσότερα από πέρυσι, με αποτέλεσμα ο δείκτης μάζας του να ξεπερνάει το 30, κάτι που τον κατατάσσει στην κατηγορία των παχύσαρκων. Ο Τραμπ είναι γνωστός για την προτίμησή του στα fast foods και τα αναψυκτικά, αλλά δεν πίνει οινοπνευματώδη ούτε καπνίζει. Το γενικό συμπέρασμα των εξετάσεων ήταν ότι η υγεία του βρίσκεται «σε πολύ καλή κατάσταση».

To read the original post, click here.