του Μάνου Μπενόπουλου

Στις 16 Μαρτίου, η Σλοβακία προσήλθε στις κάλπες, ώστε να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Μεγάλη έκπληξη του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ήταν η φιλελεύθερη Zuzana Caputova, η οποία συγκέντρωσε το 40.5% των ψηφοφόρων έναντι 18.6% του κεντροαριστερού αντιπάλου της Maros Sefcovic. Από τους 12 υποψηφίους, στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν η Caputova και ο Sefcovic με πιθανότητες αύξησης των ποσοστών και των δύο υποψηφίων λόγω της συσπείρωσης των ψήφων.

Ο Maros Sefcovic, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζεται από το κεντροαριστερό κυβερνών κόμμα SMER και τον πρωθυπουργό Peter Pellegrini. Η Zuzana Caputova, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι αντιπρόεδρος του νεοϊδρυθέντος φιλελεύθερου κόμματος «Progressive Slovakia» και ούσα νέα στο πολιτικό στίβο της χώρας με ακτιβιστικό παρελθόν στη προστασία του περιβάλλοντος και της δημιουργίας χωματερών στη Σλοβακία.

Η άνοδος της Caputova, οφείλεται κυρίως, στη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος κατά του κυβερνώντος κόμματος (SMER) με κατηγορίες για διαφθορά, συνεργασία με τη μαφία καθώς και κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επιπροσθέτως, η δολοφονία του δημοσιογράφου Jan Kusiak και της συντρόφου του, το 2018, οδήγησε στη παραίτηση της τότε κυβέρνησης του Robert Fico, οδηγώντας τη χώρα σε μια βαθιά πολιτική κρίση και αμφισβήτησης των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Ο Kusiak ερευνούσε τις φορολογικές απάτες ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων με διασυνδέσεις ακόμα και σε υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα. Η δολοφονία του δημοσιογράφου ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τη φιλήσυχη χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων ως αποτέλεσμα της εμπλοκής του πολιτικού συστήματος σε παράνομες συνδιαλέξεις και στην ανοχή της διαφθοράς. Οι διαδηλώσεις που έγιναν κατά της κυβέρνησης του SMER ήταν οι μεγαλύτερες που έλαβαν χώρα, από την εποχή της διάσπασης της χώρας από τη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία το 1993 και ανέδειξαν την ανάγκη για πολιτική αλλαγή

Η Caputova έχει δεχθεί σκληρή κριτική στα όρια του σεξισμού ως προς την υποψηφιότητα της χαρακτηρίζοντας την «άπειρο κορίτσι» με υπερβολικά φιλελεύθερη ατζέντα για τη Σλοβακία καθώς είναι μεταξύ άλλων θετική σε ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εξοργίζοντας τους συντηρητικούς και ακροδεξιούς της αντιπάλους.

Επομένως, το προφίλ μιας νέας, άφθαρτης και αντισυστημικής προσωπικότητας όπως η Zuzana Caputova είναι το ιδανικό για το πρόσωπο του νέου προέδρου της χώρας που θα κληθεί να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου και ίσως η Σλοβακία να εκλέξει τη πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας από την ίδρυση της.

logo_transparent

H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς  και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.