από τη Γεωργία Αναγνωστάκη, ερευνήτρια της ομάδας «Πολιτική & Διεθνείς Σχέσεις»

Πριν από μία δεκαετία, στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου βρέθηκαν τα λείψανα ενός βρετανού δημοσιογράφου. Ο λόγος γίνεται για τον Άλεκ Κόλετ (Alec Collett), ο οποίος απήχθη στις 25 Μαρτίου του 1985, δίνοντας αφορμή στα Ηνωμένα Έθνη για τη θέσπιση της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης για τους Κρατούμενους και Αγνοούμενους Υπαλλήλους του ΟΗΕ.

Από την ίδρυσή του, ο ΟΗΕ μετρά περισσότερους από 3,500 εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους για τον Οργανισμό. Προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας, ειρηνοποιοί, δημοσιογράφοι, ιατρικό προσωπικό κλπ., θέτουν τη ζωή τους σε ρίσκο καθώς εργάζονται σε περιοχές ενόπλων συγκρούσεων. Μερικές μόνο από τους κινδύνους στους οποίους τίθενται υποκείμενοι είναι η σεξουαλική παρενόχληση, απαγωγή, φυλάκιση, φυσικές καταστροφές, δολοφονίες, βιαιοπραγίες κ.α. Στο σύγχρονο ανασφαλές περιβάλλον, ο ΟΗΕ και το συνδεδεμένο με αυτόν προσωπικό αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, τόσο σε συχνότητα όσο και σε δυσκολία. Μόνο το 2017, ο αριθμός των θυμάτων αγγίζει τους 1,473 εργαζομένους.

Πέρα από τη θέσπιση της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το 1994 τη Σύμβαση για την Ασφάλεια του ΟΗΕ και του Συνδεδεμένου με αυτόν Προσωπικού. Σημαντικό ρόλο για την υιοθέτηση της Σύμβασης είχε ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας Colin Keating, ο οποίος τόνισε τον μείζονα ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας συγκεκριμένα, και του ΟΗΕ, γενικότερα, τόσο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν το προσωπικό που θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο, όσο και να παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μειωθεί το εν λόγω ρίσκο. Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ το 1999 και από τότε είναι ανοιχτή προς υπογραφή. Μέχρι σήμερα, 43 κράτη έχουν υπογράψει, ενώ τα συμβαλλόμενα μέρη είναι 94 εκ του συνόλου των κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Επομένως, κάθε χρόνο, την 25η Μαρτίου, ο ΟΗΕ τιμά τη μνήμη των αποθανόντων καθώς και τις εκτενείς προσπάθειες των εργαζομένων στις περιοχές που παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια, αναγνωρίζοντας όλους τους κινδύνους που εκείνοι διατρέχουν. Όλα τα κράτη, μέσα από δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα και Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, καλούνται απ’ τη μία να υιοθετήσουν τη Σύμβαση και από την άλλη να τηρούν τις αρχές της, όπως επίσης τις αρχές διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το θάρρος όλων εκείνων που εργάζονται στις αποστολές του Οργανισμού και ανταπεξέρχονται στις αντίξοες συνθήκες, μια εκ των οποίων είναι και η δυσπιστία των κατοίκων των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ανθρωπιστικές ομάδες του ΟΗΕ. Όπως είπε και ο Antonio Guterres, νυν Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, «Ο καλύτερος φόρος τιμής που μπορούμε να αποδώσουμε στους αποθανόντες είναι να αφιερώσουμε εκ νέου τους εαυτούς μας στη συνέχεια του έργου τους να χτίσουν και να διατηρήσουν την ειρήνη.»