του Γιώργου Αξιάρη

Την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, παλαιστινιακά μίντια επέλεξαν να ηρωποιήσουν γυναίκες “μάρτυρες”, γυναίκες δηλαδή οι οποίες εκδήλωσαν την αντίσταση τους στις δυνάμεις του Ισραήλ και των πολιτών του μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων. Πρόκειται για μια πρακτική η οποία συμβαίνει ανέκαθεν στην Δυτική Όχθη, εκεί δηλαδή όπου έλεγχο ασκεί η διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή.

Αν και η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει την τρομοκρατία, γύρω στο 7% του εθνικού προϋπολογισμού της πάει σε οικογένειες “μαρτύρων” μέσω του ειδικού ταμείου για τους λεγόμενες μάρτυρες. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μαχμούντ Αμπάς, επιμένουν να ηρωποιούν τρομοκράτες και να υποδέχονται μέσα σε δοξαστικό κλίμα, Παλαιστίνιους που αποφυλακίζονται από Ισραηλινές φυλακές. Ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς άλλωστε έχει δηλώσει επισήμως ότι είναι προτιμότερο να στερηθούν διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια από το να σταματήσουν τέτοιες πληρωμές στις οικογένειες των “μαρτύρων”. Αυτή η πρακτική έχει γίνει γνωστή ως “Pay for Slay” εφόσον η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή υποκινεί με αυτόν τον τρόπο την τρομοκρατία δικαιολογώντας την ως πράξη αντίστασης. Εν τούτοις αυτό που είναι δυσάρεστο είναι το ότι τα εκατομμύρια δολαρίων και ευρώ που δίνονται από ΕΕ και άλλους αντί να επενδύονται στην κοινωνία, σπαταλώνται στον εγκωμιασμό της τρομοκρατίας.

Εικόνα Κειμένου.jpg

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν  στην μεριά της Παλαιστινιακής Αρχής, στην πλευρά της Χαμάς, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Εκεί έχουμε να κάνουμε με εξτρεμιστική, ισλαμιστική οργάνωση, η οποία αρνείται ρητά την ύπαρξη του Ισραήλ. Αντ’ αυτού όταν πρέπει να αναφερθούν στο Ισραήλ κάνουν λόγο για την “κατοχή των Εβραίων Σιωνιστών”. Ανάμεσα στις πρακτικές της Χαμάς συγκαταλέγεται η στρατολόγηση παιδιών και ανηλίκων, οι βίαιες καταστολές διαδηλώσεων και οι αυθαίρετες συλλήψεις διαδηλωτών, δημοσιογράφων και υποστηρικτών της Π.Α. Σε σχέση με το Ισραήλ, το κάλεσμα σε διαδηλώσεις ως ένδειξη αντίστασης, αποτελεί μια αναμενόμενη κίνηση. Ούτε απορρίπτει κανείς τις επιπτώσεις που έχει το ισραηλινό μπλόκο σε τομείς όπως η μετακίνηση και η αλιεία. Ωστόσο οι διαδηλώσεις αυτές συνοδεύονται πάντα από τα εξής περιστατικά: προσπάθεια παραβίασης των συνόρων και παράνομης εισόδου στο Ισραήλ, και τους λεγόμενους χαρταετούς μολότοφ, δηλαδή την απελευθέρωση φλεγόμενων χαρταετών προς το έδαφος του Ισραήλ. Το παράδοξο της υπόθεσης βέβαια είναι ότι πολλοί από τους φλεγόμενους χαρταετούς φέρουν ναζιστικές σβάστιγκες, με αποτέλεσμα άτομα που αρνούνται το ολοκαύτωμα, να το χρησιμοποιούν για να τρομοκρατήσουν τους Ισραηλινούς.

Από τα παραπάνω το μόνο που προκύπτει είναι η ανάγκη που υπάρχει για εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέρη. Κρίνοντας από τις παρούσες πολιτικές ηγεσίες, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο: ο Νετανιάχου προέρχεται από δεξιό συντηρητικό κόμμα, η Χαμάς είναι αδιάλλακτη και ο Αμπάς διατελεί Πρόεδρος της Παλαιστίνης εδώ και 14 πλέον χρόνια, έχοντας μονομερώς ανανεώσει την θητεία του επ’ αόριστον.  Ακόμη όμως και αν οι πολιτικές ηγεσίες ήταν σε θέση να συνάψουν κάποια συμφωνία, αυτή θα ερχόταν αντιμέτωπη με την δυσαρέσκεια του κόσμου, καθώς πλέον η διαμάχη έχει λάβει σε μεγάλο βαθμό εκδικητικό χαρακτήρα. Αφενός οι εποικισμοί του Ισραήλ που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Δυτική Όχθη, και αφετέρου το τέλμα που έχει οδηγήσει σε έντονη η ριζοσπαστικοποίηση των Παλαιστινίων, έχουν δημιουργήσει έναν συγκρουσιακό φαύλο κύκλο, όπου όλοι δρουν με βάση το θυμικό. Για να προχωρήσει  οποιαδήποτε προσπάθεια, πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό και από τους δύο ότι οι μεν δεν μπορούν να εξαφανίσουν τους δε. Πρέπει οι Παλαιστίνιοι να αποδεχθούν και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει κράτος στην περιοχή όπου βρίσκεται τώρα, και οι Ισραηλινοί να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να επαναφέρουν το παλιό Βασίλειο του Ισραήλ.

Ένα από τα προβλήματα όμως σε αυτήν την πολυετή σύγκρουση είναι και η δική μας αντίληψη περί των πραγμάτων. Είναι διάχυτη η άποψη ότι το Ισραήλ φταίει για οτιδήποτε συμβαίνει ενώ τα διάφορα αντι-ισραηλινά κινήματα, όπως το BDS, έχουν ως μόνο στόχο να στοχοποιήσουν το Ισραήλ. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το Ισραήλ αύριο χαράζει ξεκάθαρα σύνορα με την Παλαιστίνη και την αναγνωρίζει ως κυρίαρχο κράτος. Τι θα συμβεί; Θα λυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στην Χαμάς και την Φατάχ; Όχι. Θα βρεθούν και οι δύο ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας την οποία θεωρητικά επιζητούσαν, όμως πρακτικά δεν τους βολεύει. Και αυτό γιατί δεν έχουν λύσει την εμφύλια διαμάχη και έχουν συνηθίσει να κατηγορούν το Ισραήλ για ό,τι πάει στραβά, ενώ οι ίδιοι εισπράττουν -κυριολεκτικά- ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, χωρίς ωστόσο να είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με βάση την αρχή της καλής πίστης.

Και είναι πραγματικά απορίας άξιον, πως είναι δυνατόν υπέρμαχοι της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να δαιμονοποιούν συνεχώς το Ισραήλ, μια χώρα που σύμφωνα με τον δείκτη Δημοκρατικότητας του Economist Intelligence Unit σκοράρει 7.72/10 και αποτελεί αποδεδειγμένα την μόνη Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, και να παραβλέπουν τις ακραίες και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Γάζα και Δυτική Όχθη, που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων την στρατολόγηση ανηλίκων, την αναπαραγωγή ναζιστικών αντιλήψεων και την εξ ολοκλήρου απουσία κράτους δικαίου. Για να προχωρήσει λοιπόν οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης και συμφιλίωσης, πρέπει να δούμε τι πάει στραβά και στην άλλη πλευρά.

logo_transparent

H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς  και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.