από τη Κωνσταντίνα Μπριόλα, ερευνήτρια της ομάδας «Κοινωνικά & Ανθρωπιστικά Ζητήματα»
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Το Κίνημα περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και τους Εθνικούς Συλλόγους (NS).
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας, και έκτοτε αποτελεί μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν. Η ονομασία και το έμβλημα «Ερυθρός Σταυρός» προέκυψαν με την αναστροφή των χρωμάτων της σημαίας της Ελβετίας, προς τιμήν του οραματιστή του Κινήματος, Ερρίκου Ντυνάν, ενώ το 1929 υιοθετήθηκε ως ισότιμο έμβλημα η Ερυθρά Ημισέληνος.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την ξεχωριστή εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΣ/ΕΗ και όσα αυτή σηματοδοτεί, αναδεικνύοντας τις επτά Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Κινήματος, οι οποίες είναι: ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, ο Εθελοντισμός, η Ενότητα και η Παγκοσμιότητα.
Σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο μη κυβερνητικό οργανισμό στην Ελλάδα. Η ανθρωπιστική αποστολή του είναι να προστατεύσει τη ζωή και την αξιοπρέπεια των θυμάτων των ενόπλων συγκρούσεων και άλλων καταστάσεων βίας και να τους παρέχει βοήθεια. Επιπρόσθετα, προσπαθεί να αποτρέψει τον πόνο, προωθώντας και ενισχύοντας το ανθρωπιστικό δίκαιο και την καθολική ανθρωπιστική αρχή, στοχεύοντας σε ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού χρηματοδοτείται από εθελοντικές συνεισφορές από τα συμβαλλόμενα κράτη στις συμβάσεις της Γενεύης, τις κοινωνίες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, από υπερεθνικούς οργανισμούς (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και από δημόσιους και ιδιωτικούς χορηγούς. Κάθε χρόνο, υποβάλλει εκκλήσεις για την κάλυψη των προβλεπόμενων δαπανών στον τομέα και στην έδρα, καθώς και πρόσθετες αναζητήσεις εάν αυξηθούν οι ανάγκες στον τομέα.
Η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αποτελεί ένα απολογισμό των δραστηριοτήτων του κατά τη διάρκεια του έτους. Τα νούμερα του 2017 μιλάνε από μόνα τους: 35,8 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν την πρόσβασή τους σε νερό και αποχέτευση να βελτιώνεται, 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι εφοδιάστηκαν με τρόφιμα και 5,4 εκατομμύρια με άλλα απαραίτητα οικιακά αντικείμενα, υποστυλώθηκαν 370 νοσοκομεία και πραγματοποιήθηκαν 136.394 χειρουργικές επεμβάσεις, 940.326 κρατούμενοι επισκέφθηκαν σε 1.437 θέσεις κράτησης, και πραγματοποιήθηκαν 777.261 κλήσεις τηλεφώνου και βίντεο μεταξύ διαχωρισμένων μελών οικογενειών.
Πράγματι το έργο τους είναι αξιοθαύμαστο. Συνολικά 18.000 υπάλληλοι του ΔΕΕΣ σε περισσότερες από 90 χώρες, οι οποίοι βάζοντας πολλές φορές την ζωή τους σε κίνδυνο, βοηθούν άτομα που έχουν πληγεί από αυτές τις αιματηρές και βίαιες συγκρούσεις