της Ειρήνης Παναγώτα

Αναταραχές στο πολιτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ έχει προκαλέσει το ζήτημα της περαιτέρω χρηματοδότησης προς το Πουέρτο Ρίκο για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης – επακόλουθο των δυο τυφώνων που χτύπησαν τις Δυτικές Ινδίες το 2017.  Το Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με το σύνταγμα του 1952 που έχει εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, αποτελεί ελεύθερη αυτοκυβέρνητη πολιτεία συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ απολαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο τύπο καθεστώτος. Το επίσημο πολίτευμα του είναι η Αυτόνομη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ενώ στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής εξαρτάται από τις ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, το Πουέρτο Ρίκο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαρία που ισοπέδωσε τις υποδομές του νησιού προκαλώντας πολυάριθμες ανθρώπινες απώλειες. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει οικονομική βοήθεια με σκοπό την ανάκαμψη της περιοχής. Ωστόσο, το ακριβές ποσό που έχει δοθεί, το έργο των ηγετών του νησιού, αλλά και το κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για περισσότερη οικονομική βοήθεια, αποτελούν ζητήματα εξαιρετικής διχογνωμίας και έχουν οδηγήσει τον πρόεδρο Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα σε ρήξη τόσο με την ηγεσία του Πουέρτο Ρίκο όσο και με το κόμμα των Δημοκρατικών.

Η θέση του Αμερικανού Προέδρου είναι σαφής και  παραμένει αμετάκλητη. Ήδη από το προηγούμενο έτος, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αμφισβητήσει τον αριθμό των τριών χιλιάδων νεκρών στο Πουέρτο Ρίκο υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε τέχνασμα των Δημοκρατικών για να τον κάνουν να φανεί κακός ηγέτης. Τους τελευταίους μήνες, βεβαίως, ενώ εκκρεμεί η απόφαση σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης που θα δοθεί  στο νησί, οι δηλώσεις του έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι την ίδια στιγμή που ο ηπειρωτικός χώρος των ΗΠΑ – οι αγρότες του Midwest που έχουν ζημιωθεί εξαιτίας των φυσικών καταστροφών- πάσχουν από έλλειψη κονδυλίων, το Πουέρτο Ρίκο έχει λάβει 91 δις δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για αντιμετώπιση καταστροφών από τυφώνα.

Επιπροσθέτως, δριμεία κριτική έχουν δεχθεί και οι πολιτικοί ηγέτες του Πουέρτο Ρίκο, οι οποίοι σύμφωνα με τις αναρτήσεις Trump είναι κακοί ηγέτες διότι έχουν σπαταλήσει τα χρήματα που έχουν δοθεί με σκοπό την ανάκαμψη του νησιού και «το μόνο που κάνουν είναι να παραπονιούνται και να ζητούν περισσότερα χρήματα». Ως κακοί ηγέτες στα tweets του Αμερικανού προέδρου, κατονομάσθηκαν οι Ricardo Rosselo – Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο- αλλά και η δήμαρχος του San Juan, Carmen Yulin Cruz . Τις περισσότερες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόσφατη ανάρτηση ότι «ξοδεύονται χρήματα άσκοπα και μάλιστα χρήματα μόνο από τις ΗΠΑ» η οποία φανερώνει έλλειψη αναγνώρισης από τον Donald Trump του Πουέρτο Ρίκο ως κομμάτι των ΗΠΑ.

Στην αντίπερα όχθη, πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με τους ισχυρισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τη Washington Post, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξοδέψει για την ανάκαμψη του Πουέρτο Ρίκο μόλις στα 10 δις από μια ανακοινωθείσα πίστωση ύψους 41 δις δολαρίων. Στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ απάντησε μέσω Twitter και o Κυβερνήτης Rosselo ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για παραπληροφόρηση, αμφισβήτησε ότι το Πουέρτο Ρίκο έλαβε βοήθεια ύψους 91 δις, ενώ συμπλήρωσε ότι «Δεν είμαστε εμείς και αυτοί, είμαστε όλοι Αμερικανοί σε ανάγκη». Το ίδιο έντονη ήταν και η απάντηση της δημάρχου Carmen Yulin Cruz η οποία τόνισε πως είναι αδιαμφισβήτητος ο αριθμός των νεκρών κάτω από τη προεδρεία Trump.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του Πουέρτο Ρίκο είναι στη πραγματικότητα πολύ πιο σοβαρό από μια ανταλλαγή πυρών μεταξύ Trump και Rosselo. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, έχει δημιουργηθεί σημαντικό χάσμα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στον αγώνα για εξεύρεση ενός νομοσχεδίου για την παροχή κονδυλίων που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, η νομοθετική πρόταση των Ρεπουμπλικανών παρέχει μόνο 600 εκατομμύρια επιπλέον χρηματοδότηση στο Πουέρτο Ρίκο, ποσό που οι Δημοκρατικοί θεωρούν πολύ μικρό. Αντίστοιχα, η νομοθετική πρόταση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κέρδισε την στήριξη των Ρεπουμπλικανών καθώς εξασφαλίζει ένα σημαντικό ποσό για το νησί των Αντιλλών, αλλά όχι για τους αγρότες του Midwest που αποτελούν την προτεραιότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, η στήριξη των Δημοκρατικών είναι προς το παρόν το σημαντικότερο χαρτί που έχει στα χέρια του το Πουέρτο Ρίκο. Ωστόσο, μπλοκάροντας την πρόταση των Ρεπουμπλικανών, οι Δημοκρατικοί παίρνουν ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Ειδικότερα, αν και η άρνηση αυτή ασκεί πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο, πολλοί Δημοκρατικοί εκλέγονται στις περιοχές που θέλει να βοηθήσει η πρόταση των Ρεπουμπλικανών, όπως η Αϊόβα. Κατά συνέπεια, το γεγονός αυτό μπορεί να στιγματίσει το Δημοκρατικό κόμμα ως αδιάφορο για τους αγρότες του Midwest και να πλήξει το λαϊκό έρεισμα που έχει στις περιοχές αυτές.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, κρίνεται άξιο αμφιβολίας το κατά πόσο θα βρεθεί η χρυσή τομή στο ζήτημα της χρηματοδότησης. Επομένως, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν  κάτω από τη πίεση της κοινής γνώμης όπως και η  ανταλλαγή πυρών μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να κριθεί στην πορεία ποια από τις δύο πλευρές θα υποχωρήσει πρώτη. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο διαρκεί η ατέρμονη αψιμαχία στο πολιτικό προσκήνιο των ΗΠΑ, χιλιάδες άνθρωποι στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από φυσικές καταστροφές συνεχίζουν να υποφέρουν.

logo_transparent

H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς  και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.