της Μαρίας Κακαβά
Την προηγούμενη εβδομάδα στην τοπική Γερουσία της Alabama στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ψηφίστηκε ένα άκρως αυστηρό και οπισθοδρομικό νομοσχέδιο, το οποίο απαγορεύει την πραγματοποίηση άμβλωσης μέσα στα όρια της πολιτείας. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτοφανές, καθώς πρόσφατα έχουν ψηφιστεί παρόμοιοι νόμοι στην Georgia, το Missouri και το Ohio. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των πολιτειών είναι πως την πλειοψηφία στην τοπική Γερουσία έχει το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Άλλωστε, θερμός υποστηρικτής του κινήματος pro life υπήρξε από την πρώτη στιγμή της πολιτικής του καριέρας ο ρεπουμπλικανός Πρόεδρος των Η.Π.Α. Donald Trump, ο οποίος είχε θέσει την απαγόρευση των αμβλώσεων ως βασικό πυλώνα των προεκλογικών του υποσχέσεων.
Συνοπτικά, η εν λόγω νομοθεσία, η οποία θεωρείται ως η πιο αυστηρή σε ολόκληρη την χώρα, προβλέπει πως μέσα στα όρια της πολιτείας της Alabama θα απαγορεύεται η άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και στις ακραίες περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο η υγεία της μητέρας ή έχει διαπιστωθεί κάποια θανατηφόρα ανωμαλία στο έμβρυο, η οποία θα καθιστά απίθανο το γεγονός να καταφέρει να επιζήσει το έμβρυο έξω από την μήτρα. Μάλιστα, ο νόμος αυτός δεν καθιστά ποινικά κολάσιμη την πράξη της εγκύου να αναζητήσει βοήθεια για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης της, αλλά την πράξη του γιατρού που θα πραγματοποιήσει την άμβλωση ενάντια στο νόμο. Συγκεκριμένα, μόλις τεθεί η νομοθεσία σε ισχύ, όποιος γιατρός πραγματοποιήσει άμβλωση θα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 έως 99 ετών!
Φαίνεται πως η πολιτεία της Alabama φιλοδοξεί να ανοίξει ένα νέο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία των Η.Π.Α., μιας και οι συνέπειες την εν λόγω νομοθεσίας δεν θα περιοριστούν μέσα στα σύνορα την πολιτείας. Σκοπός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εδώ και χρόνια είναι η ανατροπή του νομολογιακού κεκτημένου που εδραιώθηκε το 1973 με την απόφαση Roe v. Wade του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. Ειδικότερα, η απόφαση αυτή αποτέλεσε σταθμό για την καθιέρωση του δικαιώματος των εγκύων στην τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης τους με την δημιουργία νομολογιακού προηγουμένου, το οποίο σύμφωνα με το Αμερικανικό Σύνταγμα αποτελεί ομοσπονδιακό νόμο, και συνεπώς έχει ανώτερη τυπική ισχύ από την τοπική νομοθεσία της κάθε πολιτείας. Έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. εκδώσει νέα απόφαση που θα ανατρέπει την Roe v. Wade οποιαδήποτε αντίθετη νομοθετική αλλαγή θα παραμένει κενή περιεχομένου. Συνεπώς, ο νέος νόμος δεν μπορεί προς το παρόν να εφαρμοστεί, πράγμα που ασφαλώς και γνώριζαν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που τον ψήφισαν, αλλά σκοπός του είναι να φτάσει η σχετική διαφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ανατρέψει την νομολογία και να καθιερωθεί όχι μόνο ως νόμος μιας πολιτείας, αλλά ολόκληρου του κράτους. Μάλιστα, δεν είναι διόλου ξαφνική αυτή η έξαρση του κινήματος pro life σε τόσες πολιτείες, αλλά συνδέεται άρρηκτα με τον διορισμό του συντηρητικού δικαστή Brett Kavanaugh από τον Πρόεδρο Trump στο Ανώτατο Δικαστήριο μόλις πριν λίγους μήνες, το φθινόπωρο του 2018, καθώς πλέον η ζυγαριά τείνει επικίνδυνα προς το μέρος των συντηρητικών, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό, και είναι έτσι σε θέση να ανατρέψουν την νομολογία εάν βρεθεί ενώπιον τους μια σχετική υπόθεση.
Ευτυχώς, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μην ανατραπεί ακόμη η νομολογία αυτή, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί με θέρμη το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε πολλές πολιτείες, το δίχως άλλο για να τα καταφέρει πριν τις προσεχείς εκλογές του 2020. Παρά την τωρινή σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου σχηματίζεται πλειοψηφία των συντηρητικών, δεν είναι σίγουρη η κατεύθυνση της ψήφου αρκετών συντηρητικών δικαστών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου John Roberts, οι οποίοι έχουν δηλώσει συχνά την αντίθεσή τους στην απότομη ανατροπή νομολογίας, η οποία θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση του νομολογιακού συστήματος, αλλά προτιμούν την σταδιακή, ομαλή τροποποίησή του. Συνεπώς, το μέλλον του νέου αυτού αυταρχικού νόμου μόνο λαμπρό δεν φαίνεται, καθώς είναι υπερβολικά ακραίο για να έχει σοβαρές πιθανότητες να ανατρέψει την τωρινή φιλελεύθερη νομολογία, που αναγνωρίζει στις γυναίκες το δικαίωμα άμβλωσης υπό κάποιες προϋποθέσεις.
H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.