του Βαγγέλη Σταματίου,
Το διήμερο 20-21 Φεβρουαρίου 2020, έλαβε χώρα η 14η Σύνοδος Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου στην Αθήνα. Η Σύνοδος εργάστηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 240 αντιπροσώπων από 53 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η Ολομέλεια φιλοξενήθηκε υπό την επίβλεψη του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, Βουλευτή Ιωαννίνων.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου είναι ο βασικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών της Μεσογείου, με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος για τους πολίτες των κρατών-μελών. Η Συνέλευση είναι ένας διεθνής οργανισμός, τόσο σε καθεστώς Παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όσο και σε ιδιαίτερο διεθνές νομικό καθεστώς. Η Ολομέλεια της Συνέλευσης διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των μελών των εθνικών Κοινοβουλίων, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ αυτών και άλλων διεθνών οργανισμών, με απώτερο σκοπό την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου. Τα κράτη-μέλη της Συνέλευσης είναι (σε αλφαβητική σειρά): Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρρα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάς, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαυριτανία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκκο, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, Τυνησία και Τουρκία.
Των εργασιών της Συνόδου προήδρευσε η Βουλεύτρια Δρ. Alia Bouran, εκ του κοινοβουλίου της Ιορδανίας. Στο άνοιγμα των εργασιών, χαιρετισμό απηύθηνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, ενώ οι αντιπρόσωποι ενημερώθηκαν σχετικά με τρέχουσες εξελίξεις από τον Πρόεδρο της Αραβικής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Χωρών και την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Διευθυντή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι βουλευτές που συμμετείχαν εκ μέρους των εθνικών κοινοβουλίων μελέτησαν σχετικές εκθέσεις, συζήτησαν και έλαβαν αποφάσεις για ζητήματα εξαιρετικής σημασίας, τόσο για την περιοχή της Μεσογείου, όσο και για αυτή του Αραβικού Κόλπου. Μεταξύ άλλων, αντικείμενο των συζητήσεων ήταν ο τρομοκρατικός κίνδυνος που θέτει το Ισλαμικό Κράτος, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης στη Λιβύη, η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, η οικονομική ανόρθωση της περιοχής, οι προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, υπό το φως και της πρόσφατης συνόδου για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (COP25), η μαζική μετανάστευση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προς το σκοπό της ενθάρρυνσης ενός ουσιαστικού διαλόγου, στα παραπάνω ζητήματα συμμετείχαν εκφράζοντας απόψεις και θέσεις μέλη της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.
Επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας διετέλεσε ο Βουλευτής Λαρίσης, Χρήστος Κέλλας ενώ τακτικά Μέλη της Αντιπροσωπείας ήταν ο Βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης και ο Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης.
Από ελληνικής πλευράς, στην 1η Μόνιμη Επιτροπή Πολιτικής Συνεργασίας και Ασφάλειας συμμετείχε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου (Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων). Στη 2η Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Συνεργασίας, συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης και ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην 3η Μόνιμη Επιτροπή για το Διάλογο των Πολιτισμών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμμετείχαν η Βουλεύτρια Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην Υπουργός και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, και ο Καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός.
Μετά το πέρας των εργασιών, απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου για το 2019 και έγινε η τελετή παράδοσης της Προεδρίας στην Αίγυπτο. Σημειωτέον ότι η Τουρκία κρίθηκε άξια βραβείου για τις επιτυχημένες ενέργειές της στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Το βραβείο απονεμήθηκε στο Βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κο. Uslu, ο οποίος δήλωσε πως το «παραλαμβάνει εξ ονόματος ολοκλήρου του τουρκικού έθνους». Μάλιστα, υπογράμμισε πως «για το θάνατο των βρεφών στη Μεσόγειο και το Αιγαίο έχει ευθύνες όλος ο κόσμος».