της Μαίρης Λαμπροπούλου, 

lampropoulou1Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών, που σχετίζονται κυρίως με ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Το όνομα τους προέρχεται από την εμφάνιση τους, όπως αυτή φαίνεται στο μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων, τα οποία θυμίζουν στέμμα (λατινικά corona).  Το πιο πρόσφατο είδος κορωνοϊού είναι ο  SARS-CoV-2 γνωστός με την ανεπίσημη ονομασία του ως Κορωνοϊός του Ουχάν, το μέρος απ’ όπου φαίνεται να ξεκίνησε. (Wikipedia, 2020) Η ασθένεια που προκαλείται από τον SARS-CoV-2 ονομάζεται επίσημα COVID-19 (WHO, 2020).

Καθώς ο SARS-CoV-2  (στο εξής: κορωνοϊός) μεταδίδεται από χώρα σε χώρα, πέρα από τους ανθρώπους που μολύνει, επηρεάζει και όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, δεν φαίνεται να υπάρχει σχετική βιομηχανία ή κλάδος που να μην έχει πληγεί όσο ο ιός είναι σε έξαρση.

Από την αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού φάνηκε ανησυχία στην βιομηχανία πετρελαίου, καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου, πραγματοποιώντας το 20.2% των εισαγωγών αργού παγκοσμίως (Workman, 2019). Οι τιμές του αργού στο χρηματιστήριο έφτασαν τις χαμηλότερες που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο, τόσο για το  Brent όσο και για το West Texas Intermediate, και εκτιμάται από τους ειδικούς πως δεν πρόκειται να ανακάμψουν τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο (παρακολούθηση τιμής Brent και WTI). (Ng, 2020)  Φαίνεται πως, όσο ο ιός εξαπλώνεται σε άλλες χώρες πέραν της Κίνας, ειδικότερα σε εκείνες με ανεπτυγμένη βιομηχανία όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία,  τόσο πιο πολύ επηρεάζεται η αγορά και, κατ’ επέκταση, η βιομηχανία. Από τον OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), καθώς και τους συνεργάτες του, υπάρχουν σκέψεις να μειωθεί η παραγωγή, ώστε να ισορροπήσει η κατάσταση. Σχεδιάζεται, μάλιστα, να γίνει διάσκεψη σχετικά με το ζήτημα στη Βιέννη στις 5 με 6 Μαρτίου. (CNBC, 2020)

Αντίστοιχα, επηρεάστηκε η αγορά του υγρού φυσικού αερίου (LNG), που ήδη ήταν αδύναμη επειδή υπήρχε υπερβολική προσφορά σε σχέση με την ζήτηση της αγοράς, που ήταν μειωμένη λόγω του ζεστού χειμώνα. Επίσης, καθώς τα εργοστάσια κλείνουν σαν μέτρο προστασίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση, καθώς μειώνεται και άλλο η ζήτηση, αφού αυτά καταναλώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό  φυσικού αερίου. (Dezember, 2020) Στις αρχές του Φεβρουαρίου η γαλλική Total απέρριψε μια ειδοποίηση λόγω ανωτέρας βίας από αγοραστή LNG στην Κίνα, αποτελώντας την πρώτη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως που αντέδρασε σε αγοραστή, ο οποίος προσπάθησε να ακυρώσει συμβόλαιο λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. (Felix, 2020)  Έπειτα, κάποια από τα φορτία διαφόρων εταιρειών που ήταν να φτάσουν στην Κίνα απωθήθηκαν, ενώ άλλα είναι σε αναμονή, με τους προμηθευτές να αναζητούν λύσεις για το πού μπορούν να προμηθεύσουν το φορτίο, πώς μπορούν να αποζημιωθούν ή πού μπορεί να διοχετευθεί το φορτίο, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη ζημία. Εν μέσω αυτών, ο  Anatol Feygin, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Cheniere Energy Inc, που αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία LNG των ΗΠΑ, δήλωσε πως «Ενώ είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ο πιθανός αντίκτυπος του κορωνοϊού στο βραχυπρόθεσμο ισοζύγιο της αγοράς, η μειωμένη βραχυπρόθεσμη ζήτηση LNG  στην Κίνα ασκεί πρόσθετη πίεση στην αγορά». (Reuters, 2020)

Επιπλέον η Κίνα αποτελεί μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή εξοπλισμού σχετικά με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Με το κλείσιμο των εργοστασίων παραμένει στάσιμη η παραγωγή, άρα και η αγορά πράσινης ενέργειας. Ακόμα και τα εργοστάσια που έχουν ανοίξει λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, όχι στην μέγιστη δυνατότητα τους, ενώ τους λείπουν πολλές από τις πρώτες ύλες. Έτσι, αν δεν αλλάξει κάτι, θα υπάρξει αύξηση στην τιμή των υλικών για την κατασκευή υποδομών εναλλακτικών πηγών ενέργειας , η οποία θα φανεί και στην τελική τιμή του προϊόντος.  Προς το παρόν τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας, αφού η αιολική φαίνεται να αντιστέκεται ακόμα. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες, αλλά και αναλυτές σχετικοί με την συγκεκριμένη βιομηχανία, είναι καθησυχαστικοί και πιστεύουν πως η συγκεκριμένη βιομηχανία θα ανακάμψει σύντομα. (Bloomberg News, 2020)

Υπάρχει, όμως, και μια απρόσμενα θετική εξέλιξη. Ο κορωνοϊός φαίνεται να λειτουργεί θετικά στο περιβάλλον. Σύμφωνα με μια έρευνα που εκδόθηκε από το κέντρο ερευνών ενέργειας και καθαρού αέρα (CREA) της Φιλανδίας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται να έπεσαν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Το ποσό αυτό είναι περίπου το 6% των εκπομπών το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά. (Science Alert, 2020)

Στην Κίνα, την περίοδο μετά την Κινέζικη Πρωτοχρονιά υπάρχει πάντα μια μικρή μείωση στους ρύπους, καθώς ακολουθεί μια εβδομάδα που είναι αργία για τους περισσότερους τομείς, ενώ κάποιες βιομηχανίες ελαττώνουν τις εργασίες τους. Φέτος, για να ελεγχθεί η κατάσταση η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την αργία ακόμα και μετά την δεκάτη Φεβρουαρίου, που υποτίθεται πως θα τελείωνε υπό κανονικές συνθήκες, ενώ παράλληλα κάποια εργοστάσια σταμάτησαν τις εργασίες τους εντελώς. Αυτό είχε σύμφωνα με την έρευνα τα εξής αποτελέσματα:

  • Η χρήση άνθρακα ημερησίως σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής βρέθηκε στο χαμηλότερο ποσό της τετραετίας.
  • Τα ποσοστά λειτουργίας του διυλιστηρίου πετρελαίου στην επαρχία Shandong είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015.
  • Η παραγωγή βασικών προϊόντων χάλυβα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας.
  • Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οξείδιο του αζώτου πάνω από την Κίνα είναι κατά 36% χαμηλότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
  • Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν έως και 70% σε σχέση με τον περασμένο μήνα. (Myllyvirta, 2020)

Η επιδημία του κορωνοϊού μας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πόσο συνδεδεμένες είναι όλες οι χώρες στη σύγχρονη εποχή. Η επιδημία ξεκίνησε από μία χώρα και εξαπλώθηκε γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο και μαζί της εξαπλώθηκαν τα προβλήματα στον ενεργειακό τομέα. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στο μέλλον, ειδικά όσο η επιδημία θα τίθεται υπό έλεγχο. Μένει μόνο να δούμε πώς τελικά θα εξελιχθεί.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

[1] Wikipedia (2020). SARS-CoV-2. [online] Available here

[2] Who.int. (2020). Naming the coronavirus disease (COVID-19) and the virus that causes it. [online] Available here

[3] Scientific Animations. (2020). Scientific Animations – Top Medical Animation Agency in the USA. [online] Available here

[4] Workman, D. (2019). «Crude Oil Imports by Country.» [online] World’s Top Exports. Available here

[5] Ng, A. (2020). Oil prices could remain weak in March and April, even if OPEC cuts production: S&P Global Platts. CNBC. [online] Available here

[6] CNBC. (2020). Oil falls for fifth day on demand concerns as coronavirus spreads. [online] Available here

[7] Dezember, R. (2020). Shale Gas Swamps Asia, Pushing LNG Prices to Record Lows. WSJ. [online] Available here

[8] Felix B, Jaganathan J. (2020). France’s Total rejects force majeure notice from Chinese LNG buyer. Reuters. [online] Available here

[9] Reuters. (2020). Cheniere says canceled cargoes will have little impact on U.S. LNG production. [online] Available here

[10] Bloomberg News. (2020). Coronavirus Is Starting to Slow the Solar Energy Revolution. [online] Available here

[11] Science Alert. (2020). The Coronavirus Outbreak Is Having an Unexpected Effect on The Environment, Too. [online] Available here

[12] Myllyvirta L. (2020).  Analysis: Coronavirus has temporarily reduced China’s CO2 emissions by a quarter. Carbonbrief.org [online] Available here

[13] Lanese, N. (2020). What is a coronavirus?. Livescience.com. [online] Available here