από την Παπαγιάννη Σίσσυ,

Το 1970, η 22η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα της Γης, ώστε να εορταστεί το θαύμα της ζωής. Τι συμβολίζει, όμως, αυτή η ημερομηνία; Μας υπενθυμίζει το προσωρινό της ύπαρξης και την σημασία της διαφύλαξης της. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αλλοιώσει σε μέγιστο βαθμό το φυσικό περιβάλλον, τον χώρο που όλοι μοιραζόμαστε.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, ακραία καιρικά φαινόμενα και η ξηρασία είναι από τα πιο απτά παραδείγματα, ως απότοκα της αλόγιστης συμπεριφοράς του ανθρώπινου είδους. Περισσότερο από ποτέ η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από διορατικούς ηγέτες σε όλους τους κλάδους, ανθρώπους που εργάζονται για την συλλογική ευημερία και πρόοδο και παραμερίζουν τον προσωπικό τους εφησυχασμό, ανθρώπους που δεν εργάζονται με ωράριο, αλλά με επιμονή και αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο αύριο. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Elon Musk. Ο Elon Musk γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1971, στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Ως παιδί και έφηβος ήταν ξεχωριστός από τους συνομηλίκους του. Ήταν μοναχικός, με δίψα για μάθηση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα ακαδημαϊκά του χρόνια. Φοίτησε στην Σχολή Επιχειρήσεων Κουίνς, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Θεωρούσε το διαδίκτυο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το διάστημα ως τους τομείς, στους οποίους θα σημειώνονταν σημαντικές αλλαγές στα επόμενα χρόνια, γι αυτό και ανέπτυξε δραστηριότητα και στους τρεις.

Το ενδιαφέρον του Μusk για την εξερεύνηση του διαστήματος έγινε πιο έκδηλο, όταν από το 2001 άρχισε να ασχολείται με την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη. Τον ίδιο χρόνο μετέβη στην Ρωσία για την αγορά παροπλισμένων και ανακαινισμένων διηπειρωτικών πυραύλων (Dnepr-1), οι οποίοι εν συνεχεία θα μετατρέπονταν σε οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού στο διάστημα. Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις ώθησε τον Musk να επενδύσει από την προσωπική του περιουσία ποσό ύψους 100 εκ. δολαρίων και να  δημιουργήσει με επίλεκτη ομάδα μηχανικών.

Έτσι, το 2002 ίδρυσε την SpaceX και το όραμα του για την δημιουργία ενός διαστημικού πολιτισμού μόλις είχε λάβει υλική υπόσταση. Η διασφάλιση της επιβίωσης της ανθρώπινης ζωής σε περιπτώσεις επιδημιών ή απειλής αστεροειδών, αλλά και λόγω της έντονης κλιματικής αλλαγής, αποτέλεσε το κίνητρο του για την βελτίωση των διαστημικών οχημάτων της εταιρείας προς εξερεύνηση του διαστήματος.

Η διορατικότητα και η θέληση του να βελτιώνει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, τον ώθησαν να προβεί, το 2004, σε μια επένδυση της τάξεως των 6,5 εκ. δολαρίων και να γίνει βασικός μέτοχος και πρόεδρος της Tesla, εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με έναν εκ των δύο ιδρυτών της εν λόγω εταιρείας, ο Musk «ήθελε να αλλάξει την ενεργειακή εξίσωση της χώρας» και η επένδυση του αυτή άπτεται στην ταύτισή του με τον στόχο των ιδρυτών περί τερματισμού του εθισμού των Ηνωμένων Πολιτειών στο πετρέλαιο. Το Tesla Roadster ήταν το πρώτο όχημα της εταιρείας, οι πωλήσεις του οποίου ξεπέρασαν τις 2.000 σε 31 χώρες. Το 2012 ήταν διαθέσιμο στην αγορά και το Tesla Model S, ενώ το 2015, ακολούθησε το Tesla Model X. Η δράση της εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στην κατασκευή αυτοκινήτων, αλλά συνάμα αποτελεί και προμηθευτή ηλεκτρονικών συστημάτων αυτοκινήτων σε άλλες εταιρείες, όπως η Daimler, Mercedes και Toyota. Οι εταιρείες αυτές συνιστούν και επενδυτές της ίδιας της Tesla. Για την προώθηση της εταιρείας και την προσέλκυση αγοραστών, ο Musk προέβη σε συμφωνίες κατασκευής φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο υπερκέρασε προβλήματα φόρτισης των αυτοκινήτων, αυξάνοντας την απόσταση που μπορούν να διανύσουν.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, επεκτείνεται και στην εταιρεία φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity, η οποία από το 2016, κατόπιν συγχωνεύσεως ύψους 2,6 δισεκ. ευρώ, είναι θυγατρική της Tesla. Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 από τους αδερφούς Peter and Lyndon Rive, ξαδέρφια του Musk. Στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ηλιακό leasing, η ενοικίαση ηλιακών συστημάτων και οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η συγχώνευση με την Tesla αντικατοπτρίζει το όραμα του Musk να επιταχύνει την μετάβαση του πλανήτη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η διορατικότητα του Musk για ασφαλή και αβλαβή προς το περιβάλλον μετακίνηση δεν περιορίζεται μόνο στους τέσσερις τροχούς. Το 2012, ο Musk μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για ένα νέο εγχείρημα, το οποίο θα αποτελεί τον ‘πέμπτο τρόπο μετακίνησης’ εν ονόματι Hyperloop. Αυτό το νέο –θεωρητικό- μέσο μεταφοράς μεγάλης ταχύτητας θα διέπεται από τα εξής χαρακτηριστικά: ανοσία στις καιρικές συνθήκες, ακίνδυνο όσον αφορά τις συγκρούσεις, διπλάσια ταχύτητα από αυτή ενός αεροπλάνου, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και απόθεμα ενέργειας για 24-ωρη λειτουργία. Περί τα τέλη του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2013, μηχανικοί και από την Tesla και από την SpaceX εργάστηκαν πάνω εννοιολογική κατασκευή του Hyperloop.

Ένα πρώτο υπόδειγμα δημοσιοποιήθηκε στις ιστοσελίδες της Tesla και της SpaceX,, το οποίο περιγράφει με ένα πιθανό σχήμα την λειτουργία, την διαδρομή και το κόστος. Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, οι κάψουλες θα επιταχύνουν την ταχύτητα πλεύσης σταδιακά, χρησιμοποιώντας έναν γραμμικό ηλεκτρικό κινητήρα και θα γλιστράνε πάνω στις ράγες τους σε ρουλεμάν αέρα, μέσω σωλήνων πάνω από το έδαφος, σε κολώνες ή κάτω από το έδαφος σε τούνελ, προς αποφυγή κινδύνων διασταυρώσεων. Ένα ιδανικό σύστημα hyperloop θα έχει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, θα είναι πιο ήσυχο και αυτόνομο συγκριτικά με τα υπάρχοντα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το αμφιλεγόμενο, βέβαια, των τεχνολογικών αυτών επιτευγμάτων εντοπίζεται στο κόστος τους, που δεν πρέπει να λησμονηθεί. Είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε καινοτομία συνοδεύεται και με ένα υψηλό κόστος στα πρώτα στάδια διάθεσης προς το κοινό. Η λύση, ίσως, θα μπορούσε να βρεθεί, αν υπήρχε μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση, ώστε να καθίσταται δυνατή και πιο προσιτή η απόκτηση των καινοτόμων αγαθών από το κοινό.

Συνάγεται, επομένως, το συμπέρασμα ότι για ένα καλύτερο αύριο χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους, που κάνουν το ανέφικτο εφικτό και που δίνουν μορφή στο φανταστικό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτοί που αλλάζουν τον κόσμο. Οι μεγάλοι εφευρέτες είναι αυτοί που δίνουν στην ανθρωπότητα την δυνατότητα να προοδεύει και να ευημερεί.