από τη Μυρτώ Παπαδοπούλου, μέλος της Ομάδας Συνεντέυξεων

Τα τελευταία χρόνια, ένα μείζον κοινωνικό φαινόμενο που απασχολεί όλο και συχνότερα την κοινωνία είναι η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση με θύματα τα παιδιά. Η κοινωνία, καταδικάζει και συντάσσεται με το μέρος του θύματος. Όμως, πέρα από την κοινωνική κατακραυγή και την παροδική ενασχόληση με το φαινόμενο, μόνο σε περιπτώσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και προβάλλονται μέσα από τα ΜΜΕ, ως κοινωνία οφείλουμε, εάν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τις επόμενες γενιές να ενημερωθούμε.


Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», έχει ως στόχο την πρόληψη μέσω της ενημέρωσης, πιο συγκεκριμένα επιδιώκει να προστατεύσει τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση αλλά και να κινητοποιήσει το κοινό επί του θέματος. Η κοινωνία, οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ανάλογες ενέργειες. Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», είναι η προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κοινωνικό ιστό, αλλά και να προλάβει ενδεχομένως την εκδήλωση νέων περιστατικών σεξουαλικής βίας. Η φιλοσοφία του Οργανισμού είναι ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι και ο σωστός πολίτης. Αυτό, άλλωστε, επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες. Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», εμπερικλείει τις αξίες, τα ιδανικά και τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρπωπης σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία έχουν παγκόσμια αποδοχή. Αυτό το τόσο ενδιαφέρον, αλλά συνάμα επίκαιρο κοινωνικό φαινόμενο, δε θα μπορούσα να μην το συζητήσω με την καθόλα αρμόδια επί του θέματος, την κα Έλενα Ράπτη, η οποία είναι η συντονίστρια της καμπάνιας « ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την Ελλάδα.

Πείτε μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σας (ιδιότητα, σπουδές, κ.ο.κ).

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησα από το Αρσάκειο. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έκανα σπουδές στην Ψυχολογία και Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάσθηκα ως ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο των οπτικοακουστικών συστημάτων επικοινωνίας.

Εξελέγην για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 1998 και επανεξελέγην το 2002, πρώτη σε σταυρούς προτίμησης.

Είμαι ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη» και του Κέντρου Ενημέρωσης για τον Εθελοντισμό «Ομάδα Μαζί σας».

Εξελέγην για πρώτη φορά Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία το 2004 και ξανά το 2007, το 2009, στις διπλές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο 2015 και τον Ιούλιο 2019.

Το 2012, ορίστηκα μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Το 2017, ορίστηκα μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του νέου προγράμματος που συνδιοργανώνεται από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τον Αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης (EPAS) και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τίτλο: «Ασφάλεια στον Αθλητισμό+ – Τερματισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης των παιδιών στον αθλητισμό».

Τι αποκομίσατε από τη θητεία σας σε διάφορες θέσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης;

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει μια εξαιρετική δουλειά με αποδέκτη όλη την ευρωπαϊκή κοινωνία. Η δική μου εμπειρία από την Επιτροπή Lanzarote, το Δίκτυο Κοινοβουλευτικών και το Children’s Right Division είναι πως η Ευρώπη έχει τις δομές, τον σχεδιασμό και τους ανθρώπους να επιτύχει σημαντικούς κοινωνικούς στόχους, όπως είναι ο τερματισμός της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μέσα από μια μεγάλη καμπάνια την οποία έχω την τιμή να συντονίζω στην Ελλάδα.

Ποια ήταν η αφορμή, το κίνητρο που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση;

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προστατεύει και προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών στην Ευρώπη μέσα από το πρόγραμμα «Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά». Ένας από τους πέντε άξονες της τρέχουσας «Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2016-2021» του Συμβουλίου της Ευρώπης περιγράφεται ως «Μια ζωή χωρίς βία για όλα τα παιδιά». Σε αυτόν εντάσσεται και η προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Ο λόγος που με έκανε να ασχοληθώ με αυτό το τόσο σοβαρό θέμα ήταν οι θλιβερές στατιστικές που δείχνουν πως ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Και φυσικά, τα καθημερινά περιστατικά παιδικής βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όσο υπάρχουν παιδιά που είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κακοποίηση έχει ποικίλες εκφάνσεις. Εσείς γιατί θελήσατε να ασχοληθείτε και να αναδείξετε τη συγκεκριμένη πτυχή της;

Θεωρώ ότι τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών επιβάλλουν να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Παλαιότερη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού είχε καταδείξει ότι το ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται στο 16%. Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς, αλλά να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Το 2013, με την ιδιότητα του μέλους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορίστηκα Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος στο Δίκτυο Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και ανέλαβα το συντονισμό της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην Ελλάδα. Στόχος μου, από την πρώτη ημέρα, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, (παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών και γενικότερα επαγγελματιών που ασχολούνται με παιδιά) μέσα από τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιστεύω πως τα ενημερωμένα παιδιά είναι ασφαλή.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τι περιέχει η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ»;

Η καμπάνια είχε θέσει εξαρχής δύο στόχους: την υπογραφή, επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση (γνωστή ως Σύμβαση Lanzarote) και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα υπέγραψε και κύρωσε τη Σύμβαση Lanzarote με το νόμο 3727/2008. Όσον αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην Ελλάδα, το έργο μας, βαδίζοντας στον έβδομο χρόνο, βρίσκει τεράστια απήχηση, αριθμεί εκατοντάδες συναντήσεις και συνεργασίες με θεσμικούς και πολιτειακούς παράγοντες, 640 δράσεις σε όλη τη χώρα, τηλεοπτικές εμφανίσεις, διανομή χιλιάδων αντιτύπων ενημερωτικού υλικού. Η σιωπή είναι δυστυχώς ένας μεγάλος σύμμαχος των θυτών. Αυτή τη σιωπή θέλουμε να νικήσουμε, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ενημέρωσης και ένα δίχτυ προστασίας για τα παιδιά. Στόχος μας είναι να μάθουμε στα παιδιά κανόνες αυτοπροστασίας, αλλά και να κάνουμε τα παιδιά να νιώσουν ασφαλή να καταγγείλουν το θύτη.

Έχει δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη σειρά ενημερωτικών εργαλείων που αποτελείται από το παραμύθι «Η Κίκο και το χέρι», αλλά και από κινούμενα σχέδια «Το μυστικό της Νίκης» και «Το μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα». Ιδιαίτερα «Το μυστικό της Νίκης» έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας πάνω από τρία εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, εκτός από τα πολύτιμα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή το παραμυθάκι που διδάσκει τον «Κανόνα των Εσωρούχων» και το συνοδευτικό σποτ «Κίκο και το Χέρι», το ενημερωτικό έντυπο για γονείς και το φυλλάδιο «7 γραμμές βοήθειας», υλοποιήσαμε και δύο εργαλεία της ελληνικής καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και αγαπητά στα παιδιά. Πρόκειται για τις δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων 3D «Το μυστικό της Νίκης» και «Η περιπέτεια του Βίκτωρα» που, με τρόπο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, μαθαίνουν στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό και πού να αποταθούν για βοήθεια. Και οι δύο ιστορίες είναι αποτέλεσμα συλλογικής συστηματικής δουλειάς μιας ομάδας ταλαντούχων ανθρώπων με τους οποίους είχα την χαρά να συνεργαστώ.

«Το σώμα μου, μου ανήκει», είναι μια πρόταση που ακούγεται στο Μυστικό της Νίκης. Πιστεύετε ότι περικλείει όλη την ουσία του μηνύματος που θέλετε να μεταδώσετε;

Αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο του «Κανόνα των Εσωρούχων», να γνωρίζουν δηλαδή τα παιδιά πως κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει στην περιοχή του σώματός τους που καλύπτεται από τα εσώρουχα και ότι έχουν δικαίωμα να πουν «ΟΧΙ» σε ένα φιλί ή ένα χάδι, ακόμη και αν προέρχεται από άτομα που αγαπούν και εμπιστεύονται, αν δεν το επιθυμούν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε παιδιά ικανά να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική κακοποίηση και τη βία, μέσα από απλούς, κατανοητούς και εύκολους στην εφαρμογή κανόνες αυτοπροστασίας. Ξέρουμε πως απευθυνόμαστε σε μια τρυφερή ηλικία (η ενημέρωση ξεκινάει στην ηλικία των 4 ετών) και ακριβώς με αυτές τις ανάγκες δημιουργήθηκε και όλο το υλικό της καμπάνιας που σας ανέφερα.

Το εγχείρημα που ξεκίνησε με την καμπάνια 2010-2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει να αποδίδει καρπούς;

Το 2016 ολοκληρώθηκε η υποχρέωση της χώρας μας να συντονίσει την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ». Τον ίδιο χρόνο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε την «Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2016-2021» που σας ανέφερα. Με την έγκριση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχοντας υπογράψει νέο Σύμφωνο Συνεργασίας με το Τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης (Children’s Rights Division) συνεχίζω το έργο που υλοποιούσα ως Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος, δηλαδή τον συντονισμό των πρωτοβουλιών και των δράσεων, ώστε τα χρήσιμα μηνύματα για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης να φτάσουν σε κάθε παιδί για να είναι ασφαλές.

Στο προσεχές διάστημα, προσεγγίζουμε μια άλλη κοινωνική διάσταση, προσθέτοντας μια τρίτη ιστορία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Το μυστικό της Νίκης 3 – Η δύναμη της Βερονίκης», όπου η ηρωίδα, ένα κορίτσι σε αναπηρικό αμαξίδιο, δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από κάποιον άγνωστο και με τη βοήθεια των φίλων της επιλέγει να απευθυνθεί σε έναν αστυνομικό.

Έχουμε ολοκληρώσει το site μας enastapente.gr, όπου έχουμε συμπεριλάβει όλα τα χρήσιμα μηνύματα, τα ενημερωτικά εργαλεία και τις δράσεις μας προκειμένου να έχουν εύκολη πρόσβαση και ενημέρωση τόσο παιδιά και γονείς, όσο και επαγγελματίες και φορείς που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντική η νέα πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Για το σκοπό αυτό, έχουν δημιουργηθεί νέα εργαλεία με τον τίτλο “Kiko and the Manymes”: ένα ευρηματικό σποτ και ένα εξαιρετικό παραμύθι που παρουσιάζουν την εμπειρία του/της Κίκο με τις οθόνες και «τους χρυσούς κανόνες των οθονών», καθώς και ένα νέο έντυπο για τους γονείς διδάσκοντάς τους πώς να προστατεύουν τα παιδιά τους και να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε τηλέφωνα με βιντεοκάμερες και φωτογραφικές μηχανές ή μια κάμερα web. Όλα τα νέα εργαλεία παρέχουν ένα βασικό σύνολο κανόνων για την ενδυνάμωση των παιδιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της εικόνας τους στο ψηφιακό περιβάλλον.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα των κινδύνων σε ψηφιακό περιβάλλον, πόσο μεγάλη είναι η παθογένεια της Ευρώπης;

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια εντυπωσιακή αύξηση στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών με πρωτοφανή ρυθμό. Μόνο πέρυσι, εταιρείες τεχνολογίας ανέφεραν σχεδόν 70 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο παιδιών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Σύμφωνα με το Internet Watch Foundation, η Ευρώπη ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης στη φιλοξενία εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2019.

Η τρέχουσα πανδημία COVID19 έχει επιδεινώσει τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο Διαδίκτυο. Πρόσφατη έκθεση της Europol σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και την παραπληροφόρηση εν μέσω της πανδημίας COVID-19 επιβεβαιώνει μια τεράστια αύξηση των προσπαθειών πρόσβασης σε παράνομους ιστότοπους με υλικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών . Επιπλέον, σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σημειώθηκε αύξηση των ενήλικων παραβατών που προσπαθούν να ξεκινήσουν επαφή με παιδιά μέσω κοινωνικών μέσων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης.

Αυτός είναι και ο λόγος που η καμπάνια προχωρά με αμείωτους ρυθμούς, με νέες συνεργασίες με Περιφέρειες και Δήμους της χώρας και με εκδηλώσεις online λόγω του lockdown με τη στήριξη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τους ρυθμούς ενημέρωσης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Πώς θα μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να ευαισθητοποιήσει δασκάλους, γονείς και μαθητές ως προς την παιδική σεξουαλική κακοποίηση;

Η ένταξη της καμπάνιας στα σχολεία είναι μια πραγματικότητα. Είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα της καμπάνιας που προστίθεται στα πολλά που έχουν γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Έχουμε λάβει από το Υπουργείο Παιδείας την έγκριση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που περιλαμβάνουν τον «Κανόνα των Εσωρούχων». Το πρώτο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στην πιλοτική δράση του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», με πιλοτική υλοποίηση σε όλα τα πειραματικά και πρότυπα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της χώρας, ενώ το δεύτερο απευθύνεται σε όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της χώρας (τάξεις Α’, Β’ Γ’ Δ’) και μπορούν οι εκπαιδευτικοί να το βρουν στο site μας. Με τις αποφάσεις αυτές η καμπάνια θα έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει την παρουσία της και να επιδιώξει ακόμη πιο συστηματικά τη μετάδοση των μηνυμάτων σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω σε όλη μας την προσπάθεια τον ρόλο των εκπαιδευτικών που είναι πολύ καθοριστικός και σημαντικός. Τα παιδιά μας περνούν πολύ χρόνο στο σχολείο, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τις δασκάλες και τους δασκάλους και η αποκάλυψη σε αυτούς ενός πιθανού «κακού μυστικού» είναι το σημείο που οδηγεί στην αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Θεωρείτε ότι η καμπάνια ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση είχε την ίδια αποδοχή από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη; Ποιες βασικές διαφορές και ομοιότητες βλέπετε σε Ελλάδα και Ευρώπη στο τρόπο διαχείρισης του φαινομένου;

Θα έλεγα πως σε ό,τι αφορά την ουσία και την έκταση του προβλήματος δεν υπάρχουν πολύ ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Άλλωστε, ο τίτλος «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» είναι η αποτύπωση ενός συσχετισμού που αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Η καμπάνια έχει τρέξει σε όλα τα κράτη και είχε σχετικά μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία που αναγνώρισε την ανάγκη να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα. Στην Ελλάδα η καμπάνια συνεχίζει με μεγάλη δυναμική, με πρόσθετο υλικό ενημέρωσης και με τη συνεργασία φορέων, κράτους και ιδιωτών. Θεωρώ πως η εκστρατεία ενημέρωσης για ένα τόσο μεγάλο θέμα δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία σήμερα είναι έτοιμη να δράσει αποτελεσματικά για την εξάλειψη του φαινομένου;

Η πρόληψη και η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη των ενηλίκων. Θα πρέπει να είμαστε δεκτικοί με τα συναισθήματα και την συμπεριφορά των παιδιών. Αν ένα παιδί αρνείται να έρθει σε επαφή με κάποιον ενήλικα ή ακόμα και κάποιο άλλο παιδί, ίσως υπάρχει λόγος. Θα πρέπει να το σεβόμαστε. Τα παιδιά θα πρέπει να νιώθουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να συζητήσουν με τους γονείς τους ή κάποιον άλλο ενήλικο που εμπιστεύονται εκτός της οικογένειας, όπως τη δασκάλα τους ή έναν αστυνομικό.

Ένας μεγάλος αριθμός δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη αλλά κυρίως τη θέληση για πληροφόρηση ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το νοσηρό αυτό φαινόμενο. Εξάλλου οι προσκλήσεις από όλη την Ελλάδα για ενημερωτικές δράσεις συνεχίζουν να έρχονται με αμείωτη ένταση. Θα ανταποκριθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες.

Δεδομένου ότι τα ποσοστά παιδικής κακοποίησης μέσα στο 2020 λόγω πανδημίας αυξήθηκαν είστε αισιόδοξη για το 2021;

Πραγματικά το διάστημα της πανδημίας υπήρξαν αναφορές για αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας γενικότερα αλλά και παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Είμαι αισιόδοξη πως το 2021 θα είναι καλύτερο από πλευράς αριθμών, άλλωστε εμείς δεν έχουμε σταματήσει τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης, οι οποίες πλέον γίνονται online ώστε να μη χαθεί όλο αυτό που χτίσαμε στα επτά προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, χρειάζεται διαρκής και συντονισμένη προσπάθεια και συστράτευση όλων στον κοινό σκοπό, για να δούμε τον αριθμό των θυμάτων της σεξουαλικής κακοποίησης να γίνεται όλο και μικρότερος μέχρι να μηδενιστεί.

(Μπορείτε να δείτε την απάντηση στην ερώτηση 13, σε βίντεο εδώ.)

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας, ένα γεγονός που θυμάστε έντονα κατά την ενασχόλησή σας με την καμπάνια;

Είναι πολλά τα γεγονότα που θυμάμαι έντονα. Με έχουν συγκλονίσει περιστατικά κακοποίησης που αφορούν σε τρυφερές ηλικίες λίγων ετών, ακόμα και μηνών.

Θα ήθελα όμως, να αναφέρω ένα περιστατικό που μας είχε παρουσιάσει η κ. Κουσίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης. Μια μαθήτρια, η οποία δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της, έγραψε ένα γράμμα στη δασκάλα γιατί της ήταν πολύ δύσκολο να μιλήσει για αυτό το θέμα. Είχε μιλήσει σε μια θεία, η οποία δεν την πίστεψε και έτσι το μόνο πρόσωπο στο οποίο ένιωσε ασφάλεια να μιλήσει ήταν η δασκάλα της. Χαρακτηριστικά της είχε γράψει: «Κυρία, θέλω να σταματήσει να μου κάνει αυτό που μου κάνει. Ναι, είναι ο μπαμπάς μου, τον αγαπάω, περνάμε καλά, αλλά, όχι, δεν θέλω να μου το κάνει αυτό…».

Αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Σε κάποιον άγνωστο, είναι πιο εύκολο να πεις ‘όχι’ και να στραφείς εναντίον του. Στον δικό σου άνθρωπο όμως, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Μεγαλώνοντας μ’ αυτό, φτάνεις να πιστεύεις ότι συμβαίνει σε κάθε σπίτι, ότι αυτό είναι το φυσιολογικό. Τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τα παιδιά που εγκλωβίζονται στο φόβο και στην ενοχή και εν τέλει στη σιωπή.

Τέλος, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες της SAFIA που είναι κατά βάση φοιτητές;

Η φοιτητική ζωή είναι μια μοναδική εμπειρία. Είναι ένα όμορφο ταξίδι που θα αναπολείτε για αρκετό καιρό, με αναμνήσεις που θα σας συντροφεύουν και θα υπενθυμίζουν την ανεξαρτησία που νιώσατε, τη συνέπεια που δείξατε στις παρακολουθήσεις των μαθημάτων σας, τις γνωριμίες που κάνατε, τις φιλίες που χτίσατε, την ανεμελιά που ανακαλύψατε.

Η πανδημία μπορεί να περιορίζει σημαντικά την καθημερινότητά μας, αλλά δε θα κρατήσει για πολύ. Κάντε όνειρα, στοχεύστε ψηλά και ζήστε αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής σας.

***

Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί όλο και περισσότερα. Ελπίδα όλων είναι ότι με τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», θα μπορέσει να περιοριστεί και γιατί όχι μακροπρόθεσμα να εξαλειφθεί. Η ανθρωπότητα είναι τόσο δυνατή και αυτό αποδεικνύεται μέσα από την ιστορία της, αφού έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει γιγαντιαίες προκλήσεις και έχει βγει πιο ανθεκτική. Ευχή όλων είναι το ίδιο να συμβεί και με τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Η πεμπτουσία της συνέντευξης, μπορεί να περιγραφεί με μια λέξη “συλλογικότητα”. Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» είναι ένα συλλογικό έργο, που έχει ως στόχο να βοηθήσει την κοινωνία.
Γιατί η ισχύς εν τη ενώσει μπορεί να κάνει θαύματα...