κείμενο και φωτογραφία του Νέστορα Μάριου Αποστολόπουλου, μέλους της Ομάδας Αρθρογραφίας

Προ ολίγων ημερών, διεξήχθη με επιτυχία το 24ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων -κατά πολλούς- το Συνέδριο-κορωνίδα του Οργανισμού. Με απουσία ενός χρόνου, βουλευτές, βουλεύτριες, συντονιστές, συντονίστριες και Οργανωτική Επιτροπή βρέθηκαν ξανά «μαζί» και επιδοθήκαν στις εργασίες του Κοινοβουλίου. Με μία, όμως, διαφορά… Για πρώτη φορά, ο θεσμός πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που όλοι μας βιώνουμε, η φετινή διοργάνωση αναγκάστηκε να περιοριστεί στον χώρο του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών. Και αυτό ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα για την φετινή οργανωτική επιτροπή. Και το κέρδισαν!

Στο φετινό Κοινοβούλιο φιλοξενήθηκαν δέκα Επιτροπές, οι οποίες με την υπερπολίτιμη βοήθεια των Συντονιστών/Συντονιστριών τους, αλλά και των Ακαδημαϊκών Συμβούλων, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας το έργο της εκπόνησης της ακαδημαϊκής τους εργασίας και της τελικής παρουσίασης. Τα εύσημα, βέβαια, πρέπει να αποδοθούν σε όλους τους Βουλευτές/Βουλεύτριες και Συντονιστές/Συντονίστριες του φετινού Κοινοβουλίου, οι οποίοι, στάθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων και οδηγήθηκαν σε αξιοσημείωτα ακαδημαϊκά κείμενα και παρουσιάσεις. 

Για να το πετύχουν αυτό, βέβαια, χρειάστηκε πολλή δουλεία και προετοιμασία. Οι Βουλευτές/Βουλεύτριες δεν εργάστηκαν μόνο τις τρεις ημέρες στα «δωμάτια εργασίας», αλλά η προετοιμασία τους είχε ξεκινήσει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, οπότε και αφιέρωσαν πολλές ώρες έρευνας, προκειμένου να κατανοήσουν πλήρως το θέμα που τους είχε ανατεθεί και να ξεδιπλώσουν όλες τις πιθανές πτυχές του. Αδιαμφισβήτητη ήταν η προσφορά των ακαδημαϊκών συμβούλων, οι οποίοι έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές και έλυσαν ένα πλήθος αποριών και παρερμηνεύσεων. Έτσι, λοιπόν, έπειτα από τρεις γεμάτες μέρες συγγραφής, οι 80 περίπου βουλευτές και βουλεύτριες είχαν ολοκληρώσει αισίως την «αποστολή» τους, παρά τις αντιξοότητες και τα «σαμποτάζ» και βάδιζαν προς την «τελική κρίση».

Η άρτια προετοιμασία και προσήλωση των Επιτροπών, αλλά και η υποδειγματική οργάνωση έγιναν ευδιάκριτες την τελευταία ημέρα του Κοινοβουλίου, κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου -το αγαπημένο κομμάτι της μεγαλύτερης μερίδας των συμμετεχόντων, κατά τα λεγόμενά τους. Όλες οι Επιτροπές ανέδειξαν την δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με καλοσχεδιασμένα powerpoint, αλλά και υποδειγματική παρουσίαση των θεμάτων που είχαν αναλάβει. Αξιοσημείωτη ήταν και η ετοιμότητα και η ενεργή συμμετοχή των Βουλευτών/Βουλευτριών σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τόσο με την θέση ερωτημάτων, όσο και με την απάντηση των αποριών που τους απευθύνονταν.

Νικήτρια 1πιτροπή αναδείχθηκε η «Agenda 2063: H Αφρική ως παγκόσμια δύναμη του μέλλοντος;». Η Συντονίστρια Λυδία Στάθη και οι έξι β

Βουλεύτριές της κρίθηκε πως παρουσίασαν την πιο ολοκληρωμένη εργασία και παρουσίαση και κατέλαβαν την πρώτη θέση του φετινού κοινοβουλίου. Η συντονίστρια της ομάδας, δήλωσε πως «Η οργάνωση ήταν εξαιρετική, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη το 24ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων. Όσον αφορά την Επιτροπή μου, κατάφερα να μεταδώσω τον ενθουσιασμό μου για την θεματική στις έξι Βουλεύτριες. Δουλέψαμε μεθοδικά, οργανωτικά, με πειθαρχία. Το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των Επιστημονικών Συμβούλων της Επιτροπής μας, του κ. Σωτήρη Μουσούρη και του κ. Αστέρη Χουλιάρα, οι οποίοι όχι μόνο μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους για την Αφρικανική Ήπειρο, αλλά μας ταξίδεψαν περιγράφοντας μας τις εμπειρίες τους.».

Τις εντυπώσεις κέρδισε η μαθητική Επιτροπή του Κοινοβουλίου, με θέμα «Απενοχοποιώντας την αναπηρία: Η Σύμβαση του ΟΗΕ θεμέλιο μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας». Η ομάδα, εξολοκλήρου αποτελούμενη από μαθητές λυκείου, έκανε περισσότερο από αισθητή την παρουσία της, καθώς όχι μόνο στάθηκε επάξια απέναντι στις υπόλοιπες Επιτροπές, αλλά κατάφερε και να κερδίσει την τρίτη θέση του θεσμού. Κατέδειξαν με αυτόν τον τρόπο πως η ωριμότητα και η εργατικότητα δεν είναι έννοιες ταυτόσημες με αυτήν της ηλικίας, αλλά και πως με σκληρή δουλειά και επιμονή, και από τους ίδιους, αλλά και από την Συντονίστριά τους, Εύα Καφούρου, το τελικό τους αποτέλεσμα, μπορεί όχι μόνο να σταθεί επάξια απέναντι σε αυτό φοιτητών και επαγγελματιών, αλλά και να το ξεπεράσει. 

Η μεγαλύτερη επιδοκιμασία φέτος αξίζει στην Οργανωτική Επιτροπή που επωμίστηκε το βάρος διεξαγωγής του Κοινοβουλίου. Τα τρία αυτά μέλη όχι μόνο κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την διοργάνωση, αλλά και να της προσδώσουν το στοιχείο διαδραστικότητας, το οποίο τυχόν να της στερούσε η διαδικτυακή της υπόσταση. Μέσω, λοιπόν, των online περιπτέρων, των καλεσμένων στην τελετή έναρξης, των «σαμποτάζ» που οργάνωσαν σε ορισμένες Επιτροπές, του social event και του φωτογραφικού challenge -στο οποίο νικήτρια αναδείχθηκε η μαθητική επιτροπή- κατάφεραν να επαναφέρουν και με το παραπάνω την ζωντάνια, την διασκέδαση και την διαπροσωπικότητα του Κοινοβουλίου, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο να πραγματοποιηθεί σε μια αμιγώς διαδικτυακή διοργάνωση. Μάλιστα, η Πρόεδρος της SAFIA, Τζωρτζίνα Μετινίδου δήλωσε «Κάτι μεγάλο, δύσκολο, τολμηρό μα συνάμα συναρπαστικό ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 23/05/21 από μια πολύ δεμένη Ομάδα. Είμαι ιδιαίτερη συγκινημένη και περήφανη που καταφέραμε να διοργανώσουμε το πρώτο διαδικτυακό και ταυτόχρονα διαδραστικό Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων! Θα ήθελα να συγχαρώ, για ακόμη μια φορά, τους Βουλευτές και τους Συντονιστές των 10 Επιτροπών και να τους ευχαριστήσω, καθώς όλοι μαζί αφήσαμε το δικό μας αποτύπωμα στην ιστορία του Θεσμού-Ορόσημο της SAFIA, γράφοντας την 24η σελίδα του. Ραντεβού στο 25ο ΠΚΝ με ακόμη πιο πολλή διάθεση για «σαφιωτικές» εμπειρίες».

Η σημασία της φετινής διοργάνωσης, σε δεύτερη ανάγνωση ήταν ακόμα πιο σημαντική. Σε μια χρονιά κατά την οποία σε όλους τους τομείς κυριαρχεί η στασιμότητα, η SAFIA κάνει ότι μπορεί για να συνεχίσει την προσφορά της στους φίλους του οργανισμού. Καθ’ όλη την χρονιά έχει αισίως πραγματοποιηθεί μια σειρά δράσεων, με το Πανελλήνιο Κοινοβούλιο να αποτελεί την κορυφαία εξ αυτών, την κορύφωση του φετινού προγράμματος. Μετά την αδυναμία διεξαγωγής του Κοινοβουλίου την περσινή σεζόν, φέτος όλοι δούλεψαν σκληρά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή του θεσμού-ορόσημο του Οργανισμού μας. Και πέτυχαν τον σκοπό τους στον μέγιστο βαθμό, προσφέροντας σε όλους μια σειρά αξιομνημόνευτων στιγμών και εμπειριών, ιδιαίτερα πολύτιμων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως, ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν, αρκεί να υπάρχει θέληση, επιμονή και επιθυμία για δουλειά. Στοιχεία που, όχι μόνο δεν έλειψαν από το φετινό Κοινοβούλιο, αλλά που αποτέλεσαν τις βάσεις για την διεξαγωγή του.Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί κλείνοντας είναι ένα «ευχαριστώ» σε όλους όσους συμμετείχαν με τον τρόπο τους σε αυτό το ιδιαίτερο «ταξίδι» και που μόνο με την παρουσία και την θέλησή τους κατέστησαν το φετινό Κοινοβούλιο, το 24ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων, μια ιδιαίτερη, αλλά τόσο όμορφη εμπειρία, που -θέλω να πιστεύω- όλοι μας απολαύσαμε στον μέγιστο βαθμό. Αλλά και ένα «εις το επανιδείν», δίνοντας όλοι ραντεβού στο 25ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων…