Της Εύας Καφούρου, μέλους της Ομάδας Αρθρογραφίας
Πηγή εικόνας: εδώ
Στις αρχές του Μαΐου του 2022, η παγκόσμια κοινότητα βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη είδηση. Οι διαδικτυακές ιστοσελίδες και τα fora ανήρτησαν πρωτοσέλιδα με τίτλους: «Το τέλος των αμβλώσεων στις Η.Π.Α», «Μαζικές διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αμερική», «Τι θα γίνει αν καταργηθούν τα νομικά πλαίσια για τις νόμιμες αμβλώσεις;» και πολλά ακόμα. Σχολιάστηκε επίσης το πώς η πιο εξελιγμένη χώρα του δυτικού κόσμου μπόρεσε να αγγίξει και να φέρει στο δικαστήριο ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο θέμα: τα δικαιώματα των γυναικών στο σώμα τους και το αναπαραγωγικό τους σύστημα.
Ας δούμε περιληπτικά το χρονικό της νομικής υπεράσπισης του δικαιώματος της γυναίκας στην άμβλωση. Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έδωσε για πρώτη φορά το νομικό δικαίωμα στις κατοίκους του να προβούν σε άμβλωση, αρκεί μόνο η κύηση να ήταν κάτω των 12 εβδομάδων στη δίκη “Roe v Wade”. Όλα έβαιναν καλώς ως και τις 2 Μαΐου, οπότε το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε το νομοσχέδιο να μπει σε ψήφισμα για την κατάργησή του και, ως αποτέλεσμα, να επιτρέψει στη διοικητική αρχή κάθε πολιτείας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, με ή και χωρίς καθόλου περιορισμούς. Οι γυναίκες της Αμερικής άρχισαν αμέσως να διαδηλώνουν και να εκφράζουν έντονα την δυσαρέσκειά τους έξω από τα τοπικά δικαστήρια της πολιτείας τους, στους δρόμους υπό οργανωμένες πορείες και ακόμα και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι διαδηλώσεις αυτές γίνονται μέχρι και σήμερα.
Ποιες οι συνέπειες της κατάργησης του νόμου;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, αρκεί απλά να κοιτάξουμε τις χώρες που δεν επιτρέπουν τις αμβλώσεις ή τις επιτρέπουν υπό περιορισμούς.
Στην Βόρεια Ιρλανδία, οι γυναίκες μπορούν να προβούν σε αυτή την ιατρική πράξη μόνο αν το έμβρυο έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που δεν θα του επιτρέψει να γεννηθεί ή να ζήσει φυσιολογικά. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες ταξιδεύουν ξοδεύοντας μεγάλα ποσά σε γειτονικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Πορτογαλία, για να προβούν στην πράξη αυτή. Πέρα από το οικονομικό σκέλος, η γυναίκα μπορεί να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο παρουσιάζοντας επιπλοκές κατά την μετακίνηση πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Πολωνία από την άλλη πλευρά, αν και μια χώρα βαθιά ριζωμένη στην καθολική εκκλησία, επιτρέπει τις αμβλώσεις σε περισσότερες περιπτώσεις: στην περίπτωση του βιασμού και στη περίπτωση αιμομιξίας. Βασική όμως προϋπόθεση αποτελεί να έχουν ενημερωθεί και συμφωνήσει και οι δύο γονείς. Για άλλη μια φορά, οι γυναίκες αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε μια γειτονική χώρα για να προβούν στην πράξη αυτή.
Φυσικά, υπάρχουν και οι χώρες που απαγορεύουν την άμβλωση για οποιοδήποτε λόγο, ακόμα και αν η κύηση και ο τοκετός αποτελούν κίνδυνο για την μητέρα. Χαρακτηριστικές χώρες είναι οι Φιλιππίνες, το Ιράκ και η Αίγυπτος, καθώς και ακόμα 5 χώρες της Αφρικής. Αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης είναι 90 εκατομμύρια γυναίκες να βρίσκονται αντιμέτωπες με το κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους είτε κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννηση του βρέφους, είτε κατά την προσπάθεια μιας παράνομης και μη ασφαλούς άμβλωσης.
Τα δύο κινήματα “Pro-Life” και “Pro-Choice” έρχονται καθημερινά σε αντίκρουση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως, οπαδοί του “Pro-Life” βρίσκονται καθημερινά έξω από αναπαραγωγικές κλινικές και συχνά «κυνηγούν» τις γυναίκες που θα προβούν σε άμβλωση για να τους αλλάξουν με τον τρόπο τους γνώμη. Από την άλλη πλευρά, οπαδοί του “Pro-Choice” υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών καθώς και την ίδια την γυναίκα που μπορεί να βρεθεί θύμα παρενόχλησης για την επιλογή της. Αλήθεια όμως, πότε θα αποφασίζει η ίδια η γυναίκα για το σώμα της; Πότε θα σταματήσει η λογομαχία για την υγεία και την αυτοβουλία της; Για πόσο ακόμα θα φέρνουμε στο δικαστήριο τα θεμελιώδη αναπαραγωγικά γυναικεία δικαιώματα;
Υστερόγραφο αρθρογράφου: Το παρόν άρθρο γράφτηκε μερικές μέρες πριν την κατάργηση του νόμου υπέρ των αμβλώσεων. Από τις 24 Ιουνίου 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο αφήνει την αναπαραγωγική, σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών της Αμερικής στις αποφάσεις της εκάστοτε πολιτείας όπου διαμένουν. Ως και σήμερα, η άμβλωση απαγορεύεται εντελώς σε 12 πολιτείες και αναμένεται να απαγορευτούν σε ακόμα 18 πολιτείες αφήνοντας έτσι 23 που επιτρέπουν. Το ερώτημά μας λοιπόν διαμορφώνεται σε: “Για πόσο ακόμα θα καταδικάζουμε τα θεμελιώδη αναπαραγωγικά γυναικεία δικαιώματα;”.
Πηγές
Abortion and your rights (n.d.). MSI United Kingdom Reproductive Choices. Retrieved from here
Gerstein, J. & Ward, A. (2022). Supreme Court has voted to overturn abortion rights, draft opinion shows. Politico. Retrieved from here
Levinson-King, R., Kim, C. & Sargeant, P. (2022). Supreme Court: What happens if Roe v Wade overturned. BBC News. Retrieved from here
The World’s Abortion Laws (2021). Center for Reproductive Rights. Retrieved from here
Witherspoon, A., Glenza, J. & Chang, A. (2022). Tracking where abortion laws stand in every state. The Guardian. Retrieved from here
H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.